Előadás a református iskolában

Tiszafüred, 2017. április 5. Bán Zsigmond Református Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola

A Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ április első hetében szervezte meg a tavaszi pedagógiai napokat, amelybe bekapcsolódott a Bán Zsigmond Református Általános Iskola is. Április 5-én Ozsváth János, az iskola igazgatója tartott előadást – itt, Tiszafüreden – Mezőgazdasági és életvezetési ismeretek címmel.r.iskola400

A Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében megrendezett Tavaszi Pedagógiai Napok keretében a Bán Zsigmond Református Általános Iskola, mint bázisiskola egy továbbképzési célú programot hirdetett meg, amely a Mezőgazdasági és életvezetési ismeretek című előadást és a tankertben végzett tevékenységet mutatta be.  Az iskolában több éve oktatott tantárgy célja, hogy a tanulók élményszerző formában, felfedező tanulás keretében ismerjék meg a természetet.

Az előadás bevezetőjében Ozsváth János igazgató elmondta, hogy a bázisiskola cím elnyerésére innovációval lehetett pályázni. A Mezőgazdasági és életvezetési ismeretek tantárgyat az órakeretnek abban a tíz százalékában tervezték, amelyben a saját arculat kialakítására van lehetőség. Ozsváth János a nyolcadik osztály számára készült tantervet, tanmenetet, óraterveket mutatta be a jelenlévőknek. Először az életvezetési ismeretek fontosságáról és tartalmáról szólt, amelyben a boldog, lelki egyensúly megteremtését helyezik előtérbe. A mezőgazdasági ismeretek keretében gyümölcstermesztéssel, zöldség- és dísznövénytermesztéssel ismerkednek meg a diákok, illetve része a tananyagnak a gyakorlókert ápolása, gondozása. A téli időszakban az elméleti ismereteket sajátítják el a tanulók, amit tavasszal megvalósítanak. Ozsváth János többször tett említést arról, hogyan építi be az oktatási folyamatba a komplex instrukciós módszerben lévő lehetőségeket, például a tervezésnél, a termés szelektálásánál, a zöldségek, gyümölcsök felhasználásánál. Igazgató úr bemutatott több részletes óravázlatot arról, hogyan segíti, hogyan kapcsolódik a református hit az életvezetési ismeretek elsajátításához.

Az előadást követően a jelenlévőket körbevezették az intézmény azon részein, ahol a tanulók munkájának eredménye a kialakított virágoskert, a zöldellő málnabokrok vagy a virágzó földieper és gyümölcsfák. Azt tapasztaltuk, hogy az iskola igyekszik minden talpalattnyi helyet kihasználni arra, hogy részben esztétikussá tegyék a környezetet, részben eredményes munkával, értéket állítsanak elő. Igazgató úr elmondta, hogy – természetesen – nem vész kárba sem a megtermelt zöldség, sem a betakarított gyümölcs, például: a nyáron is működő óvoda kisgyermekeinek étkezéséhez mindezeket jól fel tudják használni.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv április 12-ei műsorában láthatják.Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról