725 éves Tiszaörs

Tiszaörs, 2017. április 7. Művelődési Ház

Tiszaörs község lakói az elmúlt héten – április 3-a és 9-e között ünnepelték a település első írásos említésének 725. évfordulóját. Április 7-én, délután ünnepi képviselő-testületi ülés keretében, dr. Fazekas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, földművelésügyi miniszter is köszöntötte a település lakóit.

Az ünnepi képviselő-testületi ülés a Himnusz eléneklésével, Wass Albert versével és Tiszaörs polgármesterének, Bodonné Gyöngy Erikának a köszöntőjével kezdődött.

Polgármester asszony név szerint is köszöntötte az ünnepség jeles vendégeit: az állam, a közigazgatás, az egyházak képviselőit. Emlékeztetett arra az évfordulóra – egy 1292. április 9-én kelt végrendeletre -, amelyben először említik Tiszaörs települést. Akkor még Örs falu a Tisza partján volt, ma már nem mossa Tiszaörs szélét a Tisza. A falu sokáig Heves, ma Szolnok megyéhez tartozik. Bodonné Gyöngy Erika felsorolta az ünnepi, Érték-hét eseményeit, amelyben elszármazottak találkozójára, kiállítások megnyitójára, könyvbemutatóra is sor került. Kivetítőn láthatták a jelenlévők az ünnepi hét jeles résztvevőinek, a múltból és a jelenből a település életének meghatározó alakjainak fotóit, mindazoknak a fiataloknak és időseknek a képét, akik öregbítették a község hírnevét.

A vetítés után folytatódott polgármester asszony ünnepi beszéde, aki elmondta, hogy a falu 1378 lakója szeret itt élni, szereti a csendet, a nyugalmat, de a forgatagot és az ünnepeket is. Az örsiek büszkék a kunhalomra épült kápolnára, a 83 évvel ezelőtt, az itt élők saját kezével felépített fürdőre. Büszkélkedett a jelen eredményeivel, amelynek egy része a START program keretében jött létre. Polgármester asszony békét, barátságot, összefogást, gyerekektől nyüzsgő iskolát kívánt Tiszaörsnek, s reméli, hogy a falu fejlődni és élni fog, míg a világ világ, s még két nap…

rs1 rs3 rs2 rs4

Dr. Fazekas Sándor véleménye az volt, hogy büszkék lehetnek az itt lakók, hogy ebben a régi, szép faluban élnek. Bármerről érkezünk, egyedülálló látvány fogadja az úton lévőt. A történelem viharai nem kímélték a községet, de mindig volt eredményes újrakezdés, ami nagy dolog. A nemzet fennmaradása múlik az ilyen közösségeken. A miniszter gratulált a beruházásokhoz, az épületek, intézmények állapotához, a START programhoz, amely megélhetést jelent az itt lakóknak. Gratulált a szép évfordulóhoz, és egy műalkotást nyújtott át Bodonné Gyöngy Erikának.

A köszöntők után Erkel Ferenc: Bánk bán című operájának részlete és Győrfi Lajos: Az én falum című verse hangzott el, majd egy rövid képviselő-testületi ülésre került sor.

A rendezvény a tiszaörsiek ünnepi műsorával folytatódott, ahol fiatalok és idősek mutatták meg, milyen értékeket teremtettek az utóbbi időben. Először a Tiszaörsi Dalkört hallhattuk, majd általános iskolások adtak elő egy verses-zenés összeállítást, illetve láthattuk a Boróka Bagázs felnőtt, majd fiatalokból álló tánccsoportját is.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv április 12-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról