Húsvéti családi nap a Deák téren

Tiszafüred, 2017. április 8. Deák tér

A Kovács Pál Művelődési Központ ismét megrendezte a húsvéti családi napot, a Deák téren. Április 8-án jó idő és remek hangulat fogadta azokat, akik a nap egy részét a Deák téren kívánták eltölteni.

Az első Tavaszi zsongás elnevezésű programot 2015. április 4-én rendezte meg a Kovács Pál Művelődési Központ. Az azóta eltelt két év tapasztalatait használták fel és újakkal is bővítették ezt a tavaszi, elsősorban családok számára kínált rendezvényt. A látogatók száma azt mutatta, hogy ez az esemény lassan része lesz a hagyományos városi programoknak, és ha kellemes idő is társul hozzá – mint ezen a napon -, akkor tovább lehet bővíteni a kínálatot. Ötletekben valószínűleg nincs hiány, viszont a Deák tér nagysága – ebben az esetben a kevés terület – gátat szab majd a program további bővítésének.

A rendezvény beharangozója az Agyagbanda zenekar volt, akik 9 órától a Piac téren hívogatták a város lakóit a Deák térre. A tiszafürediek és a környéken lakók jól tudják, hogy a szombati piacnap – főleg ilyenkor, húsvét előtt – egy fontos eseménye a városnak, s ahogyan a régi vásárokban is, nemcsak a portékák, hanem a hírek is gazdát cserélnek. A zenekar tehát jó helyen kezdte meg a hívogatást, így a háziasszonyok, édesanyák a bevásárlás után, a kisebb-nagyobb gyermekkel átsétáltak piacról a közelben lévő Deák térre. A rendezvény helyszíne nemcsak maga a tér volt, hanem a mögötte lévő zöld felület, sőt még a járda is kínált szórakozást a vállalkozó kedvűeknek.

zsong1 zsong3 zsong4 zsong6

A főleg kisebb gyerekeknek előkészített játékok, kézműves foglalkozások, az állatsimogató vagy a körhinta már ismerős volt az előző évről, de új elemekkel is bővült a családi nap. A tér adottságait kihasználva, a Deák Ferenc szobra előtti rész lett a színpad, amit jeleztek az oda elhelyezett hangszórók is. Ezekre szükség is volt, a Fő út járműforgalma miatt.

Tíz óra előtt már többen nézelődtek a téren, az Agyagbanda zenekar is megérkezett, ezért Zám Lajosné, a művelődési központ igazgatója egy rövid köszöntő után bemutatta a nap kínálatát, a játéklehetőségeket, a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a térrendet, vagyis néhány alapvető szabályt, hogy mindenki jól érezze magát. Megnevezte a kiállító és kézműves foglalkozást tartó mestereket. Több népi iparművészt is sikerült meghívni a családi napra; így tojásdíszítést, bőrművességet, fafaragást, agyagozást tanulhattak a gyerekek és a felnőttek, neves művészektől. A látogatók legelőször a térre elhelyezett kézműves foglalkozásokat vagy árusítást szolgáló asztalokkal találkoztak. A kisebb gyerekek már a legelső asztal mellé le akartak ülni, míg a nagyobbak először körbeszaladtak a területen, mit lehet látni, hol vannak a játékok, mi a kínálat. A tér adottságaiból adódóan, valóban körbe kellett járni az egész területet, ugyanis a sövény és a fák eltakarták a játékok egy részét. Az állatsimogatót is csak akkor fedezték fel az érdeklődők, ha átsétáltak az Örvényi úti részre. Itt helyezték el a szervezők a Pitypang gyerekszobát, a Tündérkert akadálypályát, a két báránykát, a terített asztalt, finom szendvicsekkel. A körhintát hamar észre lehetett venni a fák között. Ez a játék a legkisebbeknek kínált szórakozást.

zsong2 zsong7 zsong5 zsong8

A katolikus iskola kerítése mellett Kádár Ferkó fotószínháza várta a vendégeket. Kádár Ferenc egy régi, a XX. század elején divatban lévő mesterséget, a vándorfényképész munkáját elevenítette fel. A ma már múzeumban látható fotografia-géppel történő fényképezés illúzióját teremtette meg, amihez nemcsak régi, vásári hátteret, hanem korabeli viseleteket is kínált, hogy az elkészült kép egy teljes időutazás legyen, a vállalkozó kedvűek számára. Akinek volt erre ideje és kedve, egy különleges – digitális technikával készült – fényképpel térhetett haza.

A nap színpadi programjait az Agyagbanda zenekar nyitotta meg, akik Miskolcról érkeztek. Az együttes 2000-ben mutatkozott be először a diósgyőri várban, azóta – változó összetételben – az ország minden részében megfordultak. Érdekes hangzású hangszerekkel többféle muzsikát játszanak: moldvai és középkori zenét, mulatós nótákat, népzenét, ahogy a megrendelő és az esemény megkívánja.

A zenekar után a Cseperedő Óvoda kisgyermekei mutatkoztak be. A délután folyamán néptáncot, népmesét és koncertet láthattak azok a gyerekek és felnőttek, akik kíváncsiak voltak arra, milyen a tavaszi zsongás Tiszafüreden.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv április 12-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról