Testületi ülés április 12-én

Tiszafüred, 2017. április 12.

Munkaterv szerint tartotta ülését városunk képviselő-testülete április 12-én. Az értekezleten 15 előterjesztés került a képviselők elé.

Az első napirendi pont Tiszafüred 2016. évi közrend és közbiztonsági helyzetéről szóló beszámoló volt. Az értekezleten jelen volt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese, Szitár Ferenc rendőr alezredes, Halmai Ferenc, a Tiszafüredi Rendőrkapitányság vezetője, illetve a kapitányság több munkatársa. A bizottságok véleményének ismertetése után Szitár Ferenc alezredes kért szót, aki tájékoztatást adott arról, hogy 2016-ban a megyei rendőrség állományából kéthetente 102 rendőrt delegáltak a déli határszakaszra. A képviselő-testület részére készült beszámolóval kapcsolatban elmondta, hogy Halmai Ferenc olyan területen tevékenykedik, ahol rend van. Csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, a felderítési mutató hetven százalékos, nem történt halálos baleset a területen. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság a megyében kivételes teljesítményt nyújtott.

Ujvári Imre polgármester sorolta azokat a rendezvényeket, amelyekkel a kapitányság részt vett a város életében, majd elismeréssel adózott a rendőrkapitányság által elvégzett munkának.

Ezt követően két, oktatásügyi témájú előterjesztés került a képviselők elé: a Karcagi Tankerületi Központtal megkötendő szerződések és a központ alapdokumentumainak módosítása, melyekre jogszabályi változások miatt van szükség. Jelen volt az ülésen Sági István, a Karcagi Tankerületi Központ igazgatója, aki rövid kiegészítést fűzött az előterjesztéshez, illetve elmondta, hogy a tervezetben szerepel, hogy a Fekete László Zeneiskola a volt kollégium épületébe költözik (Fő út 63.), illetve a kollégium megszűnik.

Egy tartózkodással elfogadta a testület a településrendezési eszközök módosításáról, valamint a Településképi Arculati Kézikönyv elkészítésével kapcsolatban készült határozatokat.

A képviselők támogatták a Nagyiváni Kultúráért Alapítvány és a TKD Spirit Tiszafüredi Szakosztályának kérelmét, illetve elutasították a Könnycsepp Nélkül A Beteg Gyermekekért Alapítvány által benyújtott kérelmet. A tiszafüredi kötődéssel nem rendelkező alapítványnak pénzügyi támogatást nem tud nyújtani az önkormányzat. Elfogadták a testület tagjai a Karcagi Szakképzési Centrummal kötendő, ingyenes vagyonkezelésre vonatkozó szerződés tervezetét.

Felhatalmazta a képviselő-testület a polgármestert a Külsőkertsor és a Görbe utca sarkán lévő ingatlan negyven négyzetméteres részének megvásárlásáról szóló szerződés aláírására. Az ingatlannak az utcasarkon lévő része jelentős balesetveszélyt jelent az ott közlekedők számára. Ujvári Imre polgármester reményét fejezte ki, hogy ennek az intézkedésnek az eredményeként a balesetveszély megszűnik. Elhangzott az is, hogy a Városüzemeltetési Iroda végezzen felmérést és a képviselők is jelezzék, ha valahol hasonló, balesetveszélyes helyzetet tapasztalnak.

Az utolsó napirendi pont tárgyalásánál szóba került a városi rendezvények színvonala és látogatottsága, s ezzel együtt a halas napi regisztráció is. Rentzné dr. Bezdán Edit helyettes jegyző részletes magyarázatot adott erről a témáról. A regisztráció nemcsak interneten, a város honlapján lehetséges, hanem több településrész több intézményében is. Az a tiszafüredi lakos, aki előzetesen jelentkezik, egy belépőt kap a Halas Napokra, amely számára ingyenes, de annak árát (ötszáz forintot) a városi költségvetésből térítik meg. Nem tiszafüredi lakosok számára ez egy jelképes összegű támogatójegy, amivel hozzájárulnak a rendezvény költségeihez. A város lakói a regisztrációt önkéntesen teszik meg, adataikat a polgármesteri hivatal egyezteti a saját nyilvántartásával, a hivatal jogosult a személyes adatok kezelésére. A rendezvény bejáratánál lévő biztonsági őröknek nincs jogosultságuk elkérni a lakcímkártyát (és vele a személyigazolványt), mert az jogosulatlan adatkezelésnek minősül. Erre csak hatóságnak van joga. Amennyiben egy tiszafüredi lakos nem regisztrált, de a kapunál önkéntesen felmutatja a lakcímkártyáját, akkor ingyen bemehet a rendezvényre. Ha ezzel nem tud, nem kíván élni, akkor meg kell fizetnie a belépődíjat.

Többen mondtak véleményt erről az intézkedésről. Elhangzott az is, hogy csaknem negyven évig (1978-tól) ingyenes volt ez a program, most ezt a változást nehezményezik többen. Ez a regisztráció, illetve a belépőjegyekből származó bevétel egy fontos adatot is ad majd az önkormányzat számára, ugyanis eddig csak megközelítőleg tudták megmondani, hányan voltak a rendezvényeken.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv április 19-ei műsorában láthatják.


 

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról