Az Utazási Klubban: Kepecs Ferenc előadása

Tiszafüred, 2017. április 24. Városi Könyvtár és Információs Központ

Április 24-én a városi könyvtár Utazási Klubjának 39. összejövetelére került sor, ahol Kepecs Ferenc, nyugdíjas külpolitikai újságíró előadását hallgatták meg az érdeklődők. Az Ezt láttam a nagyvilágban című előadásában 11 országban átélt élményeiről, tapasztalatairól mesélt az újságíró.

A Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója, Prinyi Tünde mutatta be a vendéget, akiről néhány életrajzi adatot tudtunk meg: Kepecs Ferenc tíz évig a Magyar Távirati Iroda, majd huszonöt évig a Népszava külpolitikai újságírója volt. Elsősorban a német nyelvterület híreivel, folyamataival, illetve a Közel- és Távol-Kelet témakörrel foglalkozott. Kepecs Ferenc tartalmas életútja és rengeteg személyes tapasztalata miatt azt a lehetőséget választotta, hogy több országról mesélt az érdeklődőknek, mindenhonnan merített valamennyit az emlékek kútjából: néhány történelmi vagy jelenkori érdekességet, amit olvasott, látott vagy tapasztalt.

knyv39a knyv39b knyv39d knyv39c

Az első történet 1988-ból származott, amikor Nyugat-Berlinben járt, ahol már érezhető volt a rendszerváltás közeledte. Kepecs Ferenc akkor felidézte saját első, csaknem harmincéves, kelet-berlini emlékét, amikor a fal egyik oldaláról nézelődtek a titokzatos Nyugat világába. Újságíróként egy furcsa helyzetbe került, amikor egyik cikkében (a szocialista tábor felbomlása miatt) az NDK megszűnését vizionálta. Moszkvai emlékei közül kettőt említett Kepecs Ferenc: 1979-ben még a jól megszervezett, működő diktatúrában járt, majd 1988-ban már semmi sem működött az országban, a diktatúra már nem ösztönözte az embereket, a piacgazdaság pedig még nem. Romániából egy 1990-es marosvásárhelyi történetet osztott meg a hallgatósággal: a helyi román egyetem magyar szakának megszűntetése ellen kirobbant tüntetést, majd annak leverését. Az eseményről végül sikerült tudósítást írnia, ottani magyar diákok segítségével. Már el is felejtettük az egykori Jugoszlávia felbomlását követő délszláv háborút, amelynek része volt az 1995-ös szrebrenyicai vérengzés, ahol sok ezer bosnyák férfit, fiút öltek meg a szerbek. (A lexikon szerint: 8700 főt.) Kepecs Ferenc éppen akkor, egy amerikai repülő fedélzetén tartózkodott, amely segélyszállítmányokat dobott le a bosnyák lakosság részére. A magyar közelmúltból két élményét mondta el az újságíró a közönségnek: a Torgyán Józsefről 1990-ben írt cikkének következményeit, illetve azt, hogyan élte meg – 1998 februárjában – a Népszava akkori tulajdonosának meggyilkolását. Ezután a dél-koreai emlékek következtek, amelyről Kepecs Ferenc azt mondta, hogy számára ez nagyon idegen világ. A másik egzotikus hely, amiről hallhattunk, Tajvan volt, ahol egy sintoista szentélyben ismert meg néhány helyi szokást. Amikor az 1980-as évek közepén Szíriában járt, ott már akkor is diktatúra volt. Szíria egy nagyon szép ország – mondta az előadó -, de mára romhalmazzá változott, a lakosság fele elmenekült, ötszázezer halottról beszélnek. Izraeli élményei 1992-ből származnak, amikor a zsidó állam Hezbollahhal vívott háborújában hallotta, átélte a szirénák, rakéták hangját. Egyiptomba 2004-ben, hatvanadik születésnapja alkalmából jutott el. Ciprus életéből az ország kettészakadásának történetét, a kettéosztott fővárost és famagustai emlékeit idézte fel Kepecs Ferenc. (Famagusta – 1974-től - a világ leghíresebb szellemvárosa.)

Irigyeltük kicsit Kepecs Ferencet ezen a délutánon, hiszen számtalan lehetősége volt a nagyvilág megismerésére, ami csak kevés embernek adatik meg. Ugyanakkor, arra gondoltunk, hogy jó itthon, békében élni, és csak a képernyőn látni a háborúkat, szenvedéseket, amik más népeknek jutottak osztályrészül.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv április 26-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról