Szép magyar beszéd - vetélkedő a könyvtárban

Tiszafüred, 2017. április 25. Városi Könyvtár és Információs Központ

A Városi Könyvtár és Információs Központ április 25-én ismét megszervezte a városban tanuló 10-14 éves korosztály számára a Kazinczy Ferencről elnevezett szép magyar beszéd versenyt. Ezt a vetélkedőt már több évtizede, 35 éve rendezik meg a könyvtár munkatársai. Ezúttal 22 fiatal mutatkozott be a zsűrinek, a közönségnek.

A verseny kezdetén Prinyi Tünde, a városi könyvtár igazgatója – aki gyermekkönyvtárosként évtizedek óta szervezi a szép magyar beszéd versenyt – bejelentette, hogy ez a 35. Kazinczyról elnevezett szépkiejtési verseny, tehát a rendezvény jelentős múlttal rendelkezik. A jelenlévőknek bemutatta a zsűri tagjait: Vargáné Balogh Irén alpolgármestert, Rajna Jánosné logopédust és Szabó Jánosné magyar szakos tanárnőt. A felolvasások előtt ismertette a lebonyolítás szabályait. Itt hangzott el, hogy a kötelező szöveg Böszörményi Gyula: Az elveszett történet című művének egy-egy részlete lesz.

A vetélkedő alkalmából érdemes egy kicsit visszapillantani a XVIII. századba, hogy mit illendő tudnunk Kazinczy Ferencről. Az irodalomtörténet a hazai nyelvújítás vezéralakjaként, korának nagy irodalomszervezőjeként tartja számon. Írói munkásságát a XIX. század elejétől a választékos stílus jellemezte. A jelentősebb nyugati írók műveinek fordítását, a magyar nyelv gazdagítása miatt is, elsőrendű feladatának tartotta. Tanulmányaiban, vitairataiban megjelenik, mintegy programszerűen, a magyar nyelv megújításának igénye. Vallotta, hogy az írónak szabadságában áll új szavak alkotása, hogy a nyelvet szebbé, kifejezőbbé tegye.

kaz1 kaz2 kaz3 kaz4 kaz5 kaz6

A Kazinczyról elnevezett szépkiejtési verseny résztvevői még nem tűztek ki maguk elé ilyen komoly célokat, csak arra vállalkoztak, hogy kortársaiknál egy kicsit jobban, egy kicsit szebben beszéljenek, ami ebben az esetben olvasást, felolvasást jelent. Érdekes lehet egy vers- vagy prózamondó versennyel összehasonítani egy ilyen szépkiejtési vetélkedőt. A versmondók persze mondhatják azt, hogy: „ugyan, nagy dolog, még meg sem kell tanulni a szöveget, csak odaállni és elolvasni!”  Csakhogy ez az olvasás nem egyszerű dolog! Minden mondat ejtése, dallama, eleje, közepe, vége, minden szó minden szótagja, hangsúlya, ereje, a levegővétel és száz olyan apróság, amelyre a köznapi beszédben nem kell figyelnünk, a versenyen fontos tényezővé válik. A tanulóknak két prózai szöveggel kellett megbirkózniuk: egy szabadon választott és egy ismeretlen írást kaptak a kezükbe. Az ún. kötelező szöveget a verseny szervezője, Prinyi Tünde könyvtáros választotta ki. A szabadon választott mű XX. századi magyar szerző írása lehetett, 20-25 soros, párbeszéd nélküli részlet, regényből, novellából vagy ismeretterjesztő szövegből.

A diákok először a számukra ismeretlen mű részletét mutatták be a zsűrinek. Természetesen, ez volt a nehezebb feladat. Érthető módon, az olvasás első része ment könnyebben a gyerekeknek, a végére általában elfáradtak a nagy koncentráció miatt, és így többet hibáztak. A szabadon választott írásművek között volt mese és monda, a mindig szép és hangulatos Fekete István a megunhatatlanul vidám Karinthy Frigyes, a remek Nógrádi Gábor. Többen olvasták fel Ravasz László komoly gondolatait.

A zsűri hosszas tanácskozás után hirdette ki az eredményt: az első korcsoportban első helyezést ért el Pásztor Fanni (Kossuth Lajos Gimnázium) és Gulyás Marcell (Szent Imre Katolikus Általános Iskola), a hetedik-nyolcadik osztályosok között az első díjat Gyöngy András (Kossuth Lajos Gimnázium) vehette át.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv április 26-ai műsorában láthatják.


 

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról