A Füredi Honismereti Műhelyben: Ujvári László előadása

Tiszafüred, 2017. április 26. Kiss Pál Múzeum

Április 26-án tartotta újabb találkozóját a Füredi Honismereti Műhely, a Kiss Pál Múzeumban. A műhelymunkában résztvevők részletesen megismerhették Ujvári László: Kisemmizve, a rendszer ellenségeként című könyvét.

A műhely vendégeit Kovácsné dr. Szigeti Klára, a múzeum igazgatója köszöntötte, aki először azt mondta el, hogy a Füredi Honismereti Műhely – a továbbiakban is - lehetőséget ad Tiszafüreden élő írók, helytörténeti kutatók, az értelmiség számára, hogy ismertessék, mivel foglalkoznak. Bemutatta a jelenlévőknek Ujvári Lászlót, aki nagyapjáról írt könyvet.

Ujvári László bevezetőjében elmondta, hogy a Kisemmizve, a rendszer ellenségeként című könyve részben családtörténet, részben az 56-os, tiszafüredi események egy szeletét gyűjtötte össze és írta meg. A könyv első, protokolláris bemutatója április 19-én volt, számára ez a mai egy második lehetőség az elvégzett munka bemutatására. A könyv megírását és megjelentetését az 56-os forradalom 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatta. Nagyapjának, Ujvári Lászlónak az életútját 140 oldalon foglalta össze, illetve a történetet negyven oldal színes kép és dokumentum egészíti ki. A munkához 11 szakirodalmat, 23 anyakönyvi, levéltári és 15 internetes forrást használt fel, féléves kutató munka előzte meg az írást. A mű előszavát dr. Vadász István kandidátus írta, a kortárs gondolatait Vittner Mária fogalmazta meg. A könyv hat fejezetből áll. Az első részben az Ujvári család története olvasható, ahol az 1775-ös évben található az Ujvári család említése, Abaújvár és Abaújszántó térségében, ahonnan Poroszló, Tiszaabád, Tiszaderzs településekre költözött a família. A kutató munka egyik eredménye: a 11 generációt felölelő, apai ági családfa is.

UjvriL1 Ujvri6

A XX. századi családtörténet a dédnagyapa, Ujvári László életével kezdődik, majd a II. világháború megpróbáltatásai következnek, ami után a család visszaköltözik Tiszaderzsre, ahol folytatják a korábbi tevékenységet. 1950 tavaszán, majd őszén államosítják az üzleteket, a dédnagyapa házát, a családot kuláknak minősítik. A könyv második és harmadik fejezete (a szerző nagyapjának) Ujvári Lászlónak a fiatalkorát és az 56-os füredi eseményeket foglalja össze. A helyi forradalmi események 56. október 26-án kezdődnek. Október 27-én hajnalban Ujvári László – tíz társával együtt – ledönti az Igari úti szovjet katonai temetőben felállított emlékművet. Életének későbbi részében válik jelentőssé az, hogy október végén két, lincselés elől menekülő ÁVH-s tiszt családjának nyújt segítséget. Ujvári László november 4-én a fővárosba megy, ahol a család segítségével, anyagilag is támogatja a szovjetek elleni harcot. 1957 áprilisában tért vissza Tiszafüredre. Április 19-én vitték be a rendőrségre, ahol bántalmazták, 23-án előzetes letartóztatásba került. A másodfokú bírósági ítélet másfél év börtönt jelentett számára, amit a pesti gyűjtőfogházban, majd Állampusztán töltött le, mindkét helyen folyamatos bántalmazások érték. 1958 nyarán tért vissza a családjához. Ezután Budapesten vállalt munkát, de állandó félelemben élt. A rendszerváltozás után elismerést kap, amit Göncz Árpádtól vesz át 1991. október 23-án. Halála 1996. október 27-én következett be.

Ujvári László összegyűjtött néhány emlékezetes mondatot nagyapjától, ezeket mutatta be, majd arról beszélt, miért fontos, hogy ehhez a könyvhöz hasonló munkák szülessenek. Az előadás után egy beszélgetéssel folytatódott a Füredi Honismereti Műhely találkozója.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv május 3-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról