Rózsafüzér Társulatok találkozója Egerben

Eger, 2017. május 13. Főszékesegyház

Május 13-án, Egerben tartották meg a Rózsafüzér Társulatok főegyházmegyei találkozóját, melyet Ternyák Csaba egri érsek újévi körlevelében hirdetett meg. A találkozó 3.500 résztvevője között ott volt a Szent Imre Katolikus Általános Iskola küldöttsége is.

Május 13-án Ternyák Csaba érsek találkozóra hívta Egerbe az egyházmegye rózsafüzér társulatait. Három-négyezer ember gyűlt össze, akik megtöltötték a bazilika előtti teret, több templomot és a bazilikát is. A találkozóra azért ezen a napon került sor, mert Ferenc pápa Rómában szentté avatta a három fatimai látnokot, akiknek 1917-ben több alkalommal megjelent a Szűzanya, s a rózsafüzér imádkozására buzdította őket.

A füredi katolikus iskola szervezésében részt vett ezen a találkozón 40 ifjú rózsafüzéres. A csoport még tavaly decemberben alakult, s azóta minden pénteken délután összejönnek, s együtt imádkozzák a rózsafüzért. A találkozó jelmondata: „Imádkozzátok mindennap a rózsafüzért!”

rzsa1 rzsa3 rzsa4 rzsa6 rzsa7 rzsa8

A bazilikában 9 órától énekek, imák, tanúságtételek hangzottak el. Elmondhatjuk, hogy kitüntető figyelemben volt része Tiszafürednek. A tanúságtevők között szerepelt Árvai Erika hitoktató, Dienes Zoltán 6. osztályos tanuló és Maksó Péter atya, aki felszentelés előtt áll, s tavaly, diakónusként fél évet töltött a tiszafüredi templomban és a plébánián. Árvai Erika háromgyermekes édesanyaként és hitoktatóként arról beszélt, hogy milyen fontos a család szerepe az imádkozásban, milyen fontos, hogy bátran megszólítsák és imára buzdítsák a szülők és hitoktatók a tanulókat, s megismertessék velük ezt a szép imádkozási formát. Mondanivalóját a padsorokban ülő gyermekek támasztották alá. Dienes Zoli arról beszélt, hogyan lett buzgó vallásos, ministráns, és mit jelent számára, hogy naponta imádkozik, minden szombaton és vasárnap hűséges oltárszolgálattal segíti Baranyák Béla atya munkáját. Maksó Péter atya a fatimai jelenések történetét ismertette. Az elmélkedések alatt kedves füredi tanítványai között foglalt helyet, ebédkor házigazdaként segítette őket.

Fél 12-kor kezdődött a főpásztori mise, zengett az orgona és a több ezer hívő imája, éneke. Érsek atya örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan vannak az egyházmegyében, akik imádkozzák a rózsafüzért, s további buzgóságra ösztönözte a megjelenteket. A szentmise végi kivonuláskor külön áldásban részesítette a füredi gyermekeket.

Fodorné Hámori Ágnes

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv május 17-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról