A Tisza-tó napjának (hetének) rendezvényei

Tisza-tó, 2017. május 8., 10-16.

A Tisza-tavi Térségfejlesztési Tanács koordinálásával május 10-e és 16-a között bonyolították le a Tisza-tó napjához kapcsolódó rendezvénysorozatot. A tizedik alkalommal megszervezett, s immár egyhetesre bővült rendezvény a Tisza-tó sok települését érintette, és jelentős számú résztvevőt vont be a tó népszerűsítésébe. Az összefoglaló a rendezvénysorozat hat eseményét mutatja be.

Május 8. hétfő Szolnok

A Tisza-tó napjának kezdeményezője a 2008. május 14-én megrendezett I. Tisza-tavi konferencia volt, amely döntött arról, hogy május 14-e minden évben legyen a Tisza-tó napja.  A tizedik Tisza-tó napjához kapcsolódó rendezvénysorozat sajtótájékoztatójára május 8-án, Szolnokon, a megyeházán került sor. Ezúttal a koordinálást a Tisza-tavi Térségi Fejlesztési Tanács vállalta, melynek elnöke, Kovács Sándor elmondta, hogy ezzel a programsorozattal veszi kezdetét a nyári szezon a Tisza-tavon. Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a rendezvénysorozat azon részeiről adott tájékoztatást, melyeknek szervezésében a rendőrség vesz részt: a Tisza-tavi Közbiztonsági Koordinációs Bizottság üléséről, a harmadik Tisza-tavi Rendőr Triatlonról és az országos rendőr Tisza-tó körüli futóversenyről. Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója az általuk szervezett, szintén május 16-ai futóversenyről számolt be, amelynek résztvevői általános iskolás fiatalok. Az igazgató tájékoztatást adott a tavat körülölelő, gátkoronán futó kerékpárút használatáról és a kerékpáros turizmus fejlődéséről. Szabó István, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. marketing menedzsere a társaság szervezésében megrendezendő horgászversenyről adott információt. A Tisza-tavi Turizmusfejlesztő Egyesület képviselője, Szabó Lajos elmondta, hogy május 13-án kerékpártúrát szerveznek a tó körül, mintegy 60 kilométeren, a Tiszadorogma-Ároktő-Tiszacsege-Tiszafüred-Tiszaszőlős-Abádszalók-Kisköre útvonalon. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa a Tisza-tavi Ki Mit Tud? vetélkedőről mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

szolnok0 szolnok1 szolnok2 szolnok3

Május 10. szerda Poroszló

A 2017. évi nyári szezonban (már a tizedik évben) megkezdi működését a Tisza-tavi Közbiztonsági Koordinációs Bizottság, melynek első ülésére május 10-én, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum épületében került sor. Ebben az évben a bizottság koordinációs feladatait a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság látja el. Az egész napos értekezlet szünetében sajtótájékoztatót tartott az ülésen elhangzottakról dr. Széchy Zsolt rendőr ezredes, rendészeti főkapitány-helyettes. A bizottság soros elnöke elmondta, hogy a szervezet három megyei rendőr-főkapitányság - Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén - valamint az Országos Rendőr-főkapitányság szakembereinek részvételével hangolja össze a Tisza-tó régióban működő hat rendőrkapitányság és a vízirendészet tevékenységét a turisztikai idény alatt. A rendőr ezredes kiemelte, hogy ebben az évben a közlekedésbiztonság és a bűnmegelőzés területén egyre szélesedő együttműködés megteremtése a cél. Ebben új stratégiai partnerként részt vesz a Magyar Autóklub és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács is. A bizottság tevékenységének célja, hogy a turisztikai és az idegenforgalmi szempontból jelentős területeken bekövetkező bűncselekményeket és szabálysértéseket megelőzze, illetve felderítse, valamint a régióban élő lakosság és a turisták biztonságának növelése érdekében a rendőri feladatokat egységesen, hatékonyan és szakszerűen hajtsa végre. Dr. Széchy Zsolt – kérdésre válaszolva – elmondta, hogy ebben az  évben is számíthatnak a tó körül élők és az itt pihenők a készenléti rendőrség közreműködésére és a TouristPolice által nyújtott segítségre.

Poroszl11 Poroszl12 Poroszl13 Poroszl7

Május 11. Tiszaörvényi-morotva, horgászverseny

Erre a csütörtöki napra nem ígért felhőtlen időt a meteorológia. Az előző napon megélénkülő szél meghozta a felhőket, de – szerencsére - a horgászverseny időtartama alatt nem áztak el a vállalkozó kedvűek. Egy viszonylag szűk kör, többnyire meghívott vendégek szálltak csónakba, illetve az úszóházak fedélzetére ezen a reggelen. A kijelölt horgászhely a horgászközpont épülete előtt húzódó Örvényi-morotva volt, de a horgászok bárhol kipróbálhatták szerencséjüket. A szervezést végző Tisza-tavi Sporthorgász Kft. a jelentkezőknek biztosította a horgászfelszerelést, egy napijegyet és a csalikat is. Érdeklődésünkre elmondták, hogy a verseny résztvevői már több-kevesebb gyakorlattal rendelkeznek, ezért nem volt szükségük különösebb segítségre. A társaság szakembere elmondta azt is, hogy egy kisebb áradás vonul le a Tiszán, ettől zavaros a folyó és a holtágak vize, így nem lesz könnyű dolguk a versenyzőknek, a halak ugyanis nem veszik észre a csalit. A néhány órás kellemes időtöltést követően valóban nem hoztak magukkal a horgászok óriási harcsákat, de biztos megvigasztalta őket az a tiszai halászlé, amivel a szervezők megvendégelték őket.

Május 12. Tiszafüred, Morotva kerékpáros pihenőpark

Gondban voltak ezen a péntek reggelen a szervezők, a Tiszafüredi Rendőrkapitányság munkatársai, ugyanis erre a napra erőteljes gomolyfelhő-képződést, záport, zivatart, az északkeleti országrészben felhőszakadást és jégesőt is prognosztizáltak. Reggel egy rövid zápor söpört végig a térségen, ennek ellenére, nyolc órakor felsorakozott a triatlon 19 csapata, hogy meghallgassa a rövid megnyitót. A megjelenteket – köztük Kovács Sándort, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökét és Ujvári Imre polgármestert - Halmai Ferenc rendőrkapitány üdvözölte. Az esemény ebben az évben már szerepelt Tiszafüred város rendezvény-naptárában, illetve a szervezők között ott volt a település önkormányzata is. A harmadik alkalommal megrendezett Rendőr Tisza-tavi Triatlon inkább a közbiztonságért dolgozók baráti találkozója, mint kemény küzdelem, amit erősít a három hagyományosnak nevezhető versenyszám is. A csapatok lábteniszben, sárkányhajózásban és a főzésben mérik össze tudásukat. A vetélkedőben nemcsak a megyei és települési rendőrkapitányságok, hanem települési önkormányzatok, a katasztrófavédelem, a rendvédelem társszervei, a polgárőrök 15 fős egységei is beneveztek. Így közel háromszáz versenyzőt köszöntöttek ezen a helyszínen. Érkeztek küldöttségek Szolnokról, Kunszentmártonból, Egerből, Hevesről, Mezőkövesdről, Tomajmonostoráról, Balmazújvárosból is. A csapatok létszáma általában úgy alakult, hogy tíz – dobossal együtt tizenegy - fő ült be a sárkányhajóba, két fő, ezúttal egy férfi és egy nő vett részt a lábtenisz-tornán és három lelkes szakács és kukta állt az asztal, illetve a bogrács mellé. A versenykiírás ezúttal nem könnyítette meg a csapatok dolgát, ugyanis nem a szokásos tájjellegű vagy „Főzzetek azt, ami szeretnétek!” előírásnak kellett megfelelni, hanem háromféle ételből – előétel, főfogás és desszert – kellett összeállítani a menüt, úgy, hogy azok mindegyike valamilyen szárnyas étel legyen. Azt már a korábbi években megállapítottuk, hogy egy ilyen nagyrendezvénynek nagyon jó helyszín a Morotva kerékpáros pihenőpark. Bár építése során sok vitát kavart az európai uniós támogatással megvalósult fejlesztés, ma már elmondhatjuk, hogy rendezett, tágas, megfelelő infrastruktúrával – úttal, parkolóval, mellékhelyiséggel – van ellátva a terület. Ezen a napon szép látványt nyújtott a zöldellő növényzet, a karbantartott kis horgásztó. Jó volt itt lenni. Reméljük, a messzebbről érkezők is ugyanezt tapasztalták.

Amikor kilenc óra körül körbejártuk a parkot, már mindenhol nagy volt a nyüzsgés. Legkorábban a főző csapatok láttak munkához, majd megkezdődtek a lábtenisz-torna mérkőzései. Ehhez a sporthoz két aszfaltozott pálya is rendelkezésre állt, így nem kellett a vizes fűben csúszkálniuk a focistáknak. Ezúttal nem a szokásos két-két férfiúból álló csapattal kellett nevezni, hanem egy férfi és egy nő alkotta az együttest. Sajnos, ezúttal a fiúk voltak ügyesebbek a labdakezelésben. A szurkolótábor egyébként nagyon lojális és lelkes volt, megtapsolták a legügyetlenebb labdaérintést is.

triatlon2 triatlon1 triatlon8 triatlon3

Amikor körbejártuk a sátrakat, hogy megismerkedjünk a résztvevőkkel és a menük tervezetével, akkor kiderült, hogy a csapatok nemcsak arra készültek fel, hogy a portát – a főzőversenyeknél megszokott módon – kidíszítsék, hanem többen magukkal hoztak élő vagy valamilyen anyagból összeállított, baromfit ábrázoló szobrot is. Az élő példányoknak egyébként kellemes dolguk volt, ők lettek a túlélők, és így szorgalmasan csipegették a friss, zöld pázsitot. Az asztalokon vagy a sátrak elején szépen elkészített menükártyákat olvashattunk, de bárhol megállhattunk egy kis eszmecserére. Az első csapat, ahol hosszabban elbeszélgettünk, éppen a későbbi első helyezett, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sátra volt. A szakácsok itt tárkonyos húslevest készítettek, kakaspörköltet juhtúrós galuskával és egy olyan édességet, aminek a kakashoz van köze. Többet nem árultak el a kíváncsiskodóknak. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság munkatársai galamblevest kínáltak, fürjtojásos házi csigatésztával, konfitált kacsacombot, céklalekvárral és madártejet. (A ma nagyon divatos, a francia konyhából származó kifejezés azt jelenti, hogy a húsfélét lassan főzzük, lehetőleg zsírban, amit régen inkább abálásnak hívtak.) A madártejért csillagos ötös jár a füredieknek, hiszen senki nem mondhatja, hogy ez nem egy szárnyas étel. A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság (a tavalyi harmadik helyezett) a szárnyasok közül libát és pulykát készített. Vidáman mesélték, hogy lúdláb helyett csak kürtőskalácsot fognak feltálalni. A sátrak környékén ezúttal a szakmáról nem esett szó, fontosabb volt, hogy ki pucolja meg a hagymát. Láttunk egy kedves ismerőst, Szundi Balázst, a Patkós Csárda tulajdonosát, aki kis csapatával nem versenyezni jött, hanem – a Füredi Majálisról már ismerős – óriás bográcsban babgulyást készített. A hatalmas edényben háromszáz főre készült a tartalmas leves, nehogy éhen maradjon bárki is. A park mellett, a szabad strand adott helyet a sárkányhajó-versenynek. A csapatok beosztás szerint szálltak vízre, és jól megtanulták a leckét: nem az a fontos, hogy erősen húzzátok, hanem az, hogy egyszerre. A KÖTIVIZIG egysége nagyon komolyan vette a feladatot, még egy hosszabb bemelegítésre is kerítettek sort. Az edzés közben egyszerű volt leolvasni a pólók feliratát: ők voltak a nyúlgátfutók.

Kora délután a szakmai zsűri mindhárom kategóriában kiszámolta az eredményeket versenyszámonként, majd összesített eredményt is hirdetett. A III. Rendőr Tisza-tavi Triatlon győztese a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság csapata lett, a második helyezett a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság, míg a harmadik helyezésért járó elismerést a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság képviselője vehette át.

triatlon4 triatlon5 triatlon6 triatlon7

Május 13. szombat Kerékpártúra

Több éve már, hogy a tavat körülölelő gátkorona leaszfaltozásával egy nagyszerű bicikliút jött létre, és ez elősegítette, hogy az egész országból szervezzenek kerékpár-versenyeket a Tisza-tó körbetekerésére. Talán a közeljövőben megvalósul, hogy a Poroszló-Tiszafüred közötti hidak mellé, konzolos megoldással, elkészül, vagyis befejeződik a teljes, nagyjából 65 kilométeres kerékpárút.

Mivel ez még nem áll rendelkezésre, ezért a Tisza-tó napja alkalmából meghirdetett kerékpártúrát a szervező, Tisza-tavi Turizmusfejlesztő Egyesület egy biztonságosabb útvonalon, Tiszadorogma és Kisköre között tervezte meg. Az útra 35-40 fő vállalkozott, akik között láttunk megyei és önkormányzati vezetőket, a turizmusban érdekelt személyeket. A korábbi évekhez hasonlóan, az egyes településeken vendéglátással, jó szóval, műsorral várták az érkezőket, akik meg is érdemelték mindezt, hiszen volt bátorságuk – a szeszélyes időjárás ellenére – útra kelni és végigkerekezni a tó mellett a közel hatvan kilométert.

kerkprtra1 kerkprtra3 kerkprtra5 kerkprtra6

Május 16. kedd Futás

Az eltelt évek alatt, többféle formában ugyan, de mindig jelen volt a Tisza-tó napja programjában a tókerülő futás. A korábbi években a szervezést végző KÖTIVIZIG úgy kérte fel a közreműködő iskolákat, hogy a résztvevők száma 726 fő legyen, vagyis a tó nyári vízszintjének megfelelő szám, amit Kisköre-felsőn állít be és mér a vízügy. Több hosszútávfutó sportoló – például Hídvégi-Üstös Pál – is közreműködött már a tókerülő futásban. A diákoknak váltófutás formájában kellett teljesítenie egy-egy rövidebb, többnyire egy kilométeres szakaszt. Az idei futás szervezője a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság és a KÖTIVIZIG volt. A rendvédelmi dolgozók versenyét, a harmadik alkalommal megrendezett rendőr Tisza-tó körüli futóbajnokságot a Szolnok és Heves megyei rendőr-főkapitányságok szervezték. A jelentkezők számára ez versenyzési, sportolási lehetőséget, sportbarátságok kialakulását, a kötelező fizikai állapotfelmérésekre való felkészülést is jelentette. A versenyre hatfős csapatok jelentkezhettek, akiknek váltófutás formájában kellett teljesíteni a Tiszafüred, Abádszalók, Poroszló közötti, közel 55 kilométeres távot. A futóverseny, illetve az iskolások által teljesített tó körüli futás kedden délelőtt, az Albatrosz kempingből indult.

futs2 futs1

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv május 17-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról