A Tűbarátság foltvarró csoport kiállítása

Tiszafüred, 2017. május 20. Szent Imre Katolikus Általános Iskola

A Tűbarátság foltvarró csoport május 20-án, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola aulájában rendezte meg szokásos, tavaszi kiállítását. A legkülönfélébb foltvarrási technikával készült kézimunkák kiállítása május 26-áig tekinthető meg, az iskola főépületében.

A foltvarró csoport tagjai nemcsak a kiállítással és szíves szóval fogadták a vendégeket, hanem már a bejáratnál mindenki egy apró ajándékot – egy tulipánt vagy egy gyermekeknek készült, mackós jelvényt – is kapott, ezzel köszönték meg mindenkinek, hogy eljött és kíváncsi volt a csoport elmúlt évben végzett munkájára.

A foltvarrók nevében Bodó Árpádné köszöntötte a megjelenteket. Egy rövid megemlékezésben idézte az ez év januárjában elhunyt Darabos Lászlót, aki fotóival, videóival rendszeresen adott tájékoztatást a Tűbarátság klub tevékenységéről. Az aula közepén egy fotóval is felidézték Darabos László emlékét.  Bodó Árpádné a csoport tagjai nevében mondta el, hogy nagyon szeretnek varrni, a munka örömet jelent számukra, s egyúttal egyben tartja a kis közösséget. Ilyenkor tavasszal már többnyire abbahagyják a munkát, a természet, a virágok hívogatják őket.

t5 t1 t2 t3

A kiállítás megnyitására Kovácsné Zsolczai Orsolyát, a Tiszafüredi Járási Hivatal munkatársát kérték meg, aki elmondta, hogy 1998-ban, amikor a városban a legelső foltvarró csoport megalakult, akkor kapcsolódott be a munkába. Öröm volt számára, hogy a közösséghez tartozhatott. 2009-ben csatlakozott az újjáalakult Tűbarátság csoporthoz. Ma már nem aktív tagja a foltvarró klubnak, de minden évben eljön, hogy megnézze a tavaszi kiállítást. Mint egykori csoporttag, elárulta a titkot: amikor a foltvarró leül elkészíteni egy munkadarabot, abban benne van az aktuális élethelyzet, a hangulat, a gondok, amik éppen foglalkoztatják. A gondokat belevarrják a munkába, miközben a lelkük kitisztul, és energiával, szeretettel töltődnek fel. Ezt az energiát, szeretetet érzik a kiállítás vendégei, vagy akik ajándékba kapnak egy-egy foltvarrással készült kézimunkát.

Bodó Árpádné külön is felhívta a figyelmet egy-egy különlegességre: a csoport tagjai által készített kék-fehér összeállításokra, Krauszné Bartók Erika modern foltvarrással készített izgalmas munkadarabjaira, a képekre, melyeken többféle anyagot használnak fel és az újrahasznosítással készült alkotásokra. A foltvarró csoport minden tagja hozott valami különleges kézimunkát a kiállításra.

t4 t6 t7 t8

Kovácsné Boros Zsófia egy paravánon helyezte el azokat a terítőket, amelyeket ugyanabból az ősz hangulatát idéző, bordó-barna, tölgyfalevéllel, kökénnyel díszített anyagból készített. Virágné Nagy Emília, a foltvarró csoport vezetője egy érdekes mintát használt fel több textília elkészítéséhez, illetve sokan nézegették azt a nagyméretű kézimunkáját, amelyet valóban maradék anyagból, sokféle színű, mintájú, mértani formákból összeállított össze. Bodó Árpádnét arról kérdezgették a vendégek, hogyan készült el – színes szalagokból – a látványos faliképe és a vidám, mosolygó állatokat ábrázoló, gyermekszobába való falvédő. A kiállítás egyik sarkában mutatta be Krauszné Bartók Erika a modern foltmunkákat. A technikáról megtudtuk, hogy a virányosi közösségi házban jött létre egy szakmai műhely, amely a foltvarrás modern stílusú ágának művelőit tömöríti. Bíró Jánosné fekete-fehér applikációit csodálták meg sokan, hiszen ezek a munkák csak kézi varrással készíthetők el, és szépségüket pontosan az egyszerűség adja. Szabó Ferencné táskáit nézegették sokan, ugyanis itt a tavasz, és egy ilyen, szép virágos táska de jó lenne… Bartókné Jóvér Róza nagyon sokféle kézimunkát hozott erre a kiállításra. Azt láttuk, hogy ő is dolgozik a hagyományos foltvarrással, de szívesen kísérletezik másféle technikával is.

A csoport tagjai felhívták a figyelmünket arra, hogy az elkészült foltvarrást több helyen kiegészítették egyenes vonalú vagy mintát formázó tűzéssel is, ami kiemeli a központi alakzatot. A kiállítás-megnyitó egy kellemes szórakozással zárult: a vendégek zsákbamacskát vásároltak (néhány száz forintért), és kíváncsian bontogatták a papírzacskókat, milyen meglepetést tartalmaz. A Tűbarátság foltvarró csoport kiállítása a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában május 26-áig tekinthető meg.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv május 24-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. A Magyar Rákellenes Liga felhívása
2. Közbiztonsági fórum Tiszafüreden
3. Előadás a gluténmentes táplálkozásról
4. Erdélybe küld gyommag-gyűjteményt a szakember
5. Megkezdődött a Foltvarró Fesztivál
6. Séta az egészséges életmód jegyében
7. Esti mesét mond: Molnár Donát
8. Nagyszabású rendezvényt tartottak Kunmadarason
9. Varró Dániel költő-műfordító volt a könyvtár vendége
10.Foci: 5:2 arányú győzelem!
11.Beszélgetés Abádszalók polgármesterével

Aktuális (2017. október 18.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról