90. születésnapját ünnepelte Gacsal Vince

Tiszafüred, 2017. május 22.

Május 22-én, a Feszty Árpád utcában a 90 éves Gacsal Vince bácsit köszöntötte - születésnapja alkalmából - Ujvári Imre polgármester. Az ünnepelt és felesége, Terike néni nagy örömére, a család sok tagja gyűlt össze ezen a hétfő délelőttön a szülői házban.

A szépkorúak jubileumi köszöntéséről Magyarország Kormánya 2008. október 21-én alkotott rendeletet. Ennek szövege rögzíti, hogy egy hosszú élet munkája, eredményei elismerést és tiszteletet érdemelnek, melynek meg kell nyilvánulnia a társadalom tagjai, közösségei, intézményei részéről. Magyarország Kormánya az Idősügyi Tanács kezdeményezésére, rendeletben döntött arról, hogy – 2009. január elsejétől - Magyarország nevében köszönti a 90., a 95. és minden további 5. évben születésnapjukat ünneplő, Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokat. A jubileumi köszöntéssel okirat és jubileumi juttatás jár. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság nyilvántartásában vannak meg azok az adatok, amelyek a születésnap dátumát tartalmazzák, és azt a tényt, hogy az ünnepelt számára nyugellátást folyósítanak. A főigazgatóság értesíti az illetékes település jegyzőjét, aki intézkedik a születésnapi köszöntő megszervezéséről. Az idős ember vagy családja nyilatkozhat úgy is, hogy nem tart igényt a hivatalos köszöntőre, de a jubileumi jutalmat ebben az esetben is átutalják számára. Amennyiben az érintett és a család elfogadja, hogy a település nevében egy küldöttség keresse fel az ünnepeltet, akkor megkezdődik az esemény szervezése.

Ez volt az előzménye annak, hogy Ujvári Imre polgármester és Koltai Lászlóné anyakönyvvezető május 22-én, délelőtt meglátogatta a Gacsal családot. A család számára ez a nap és ez a hét jeles esemény, hiszen Vince bácsi Németországban élő gyermeke, az unokák, dédunokák is megérkeztek, és néhány napot itthon töltenek majd. Egy-egy ilyen esemény, amely részben hivatalos, részben családi ünnep, minden résztvevő számára izgalommal teli. A házigazda, Gacsal Vince bácsi és felesége, Terike néni ugyanolyan izgalommal készülődnek, ahogyan a családtagok és az érkező vendégek, hiszen mindenki számára különleges ez a nap.

gacsal1 gacsal2 gacsal3 gacsal4

A köszöntést Ujvári Imre polgármester kezdte meg, aki Tiszafüred Város Önkormányzata és a saját nevében köszöntötte Vince bácsit és a család tagjait. Az életrajzban az szerepelt, hogy Gacsal Vince 1927. május 22-én született, szülei földművesek voltak. Már tízéves korától részt vett a munkában, hiszen akkor ez volt a szokás, szüksége volt a családnak a gyermekek segítségére. (A munkába állítás ideje vidékenként és a parasztság különböző rétegeinél igen változó volt; általában a szegényebb rétegek gyermekeit a család 6–7 éves korukban fogta munkára. A fiúgyermekek 9–10 éves korukban már segítettek a mezei munkában; kapáltak, lovat hajtottak, vizet-ételt hordtak a mezőre.) Vince bácsi 1949-től három évig határvadászként szolgált. (Az államhatár védelmét 1932-től a Magyar Királyi Határőrség látta el, majd 1938-ban határvadászok néven beolvasztották a szervezetet a honvédségbe. A második világháború után ezt a feladatot a Honvéd Határőrség végezte.) Gacsal Vince 1953-ban kötött házasságot Tóth Terézzel. Három év múlva megszületett első gyermekük, Vince, majd 1960-ban Imre. Vince már nagyon régen Németországban él, ott nősült meg, jelenleg egy jelentős hajójavító cég alkalmazottja, Európa-szerte végzi nagyértékű hajók garanciális (elektronikai) javítását. Gyermekei már szakmát tanultak, saját vállalkozást hoztak létre. A másik fiú, Imre Tiszafüreden él a családjával, és igyekszik minden nap felkeresni a szülőket. Vince bácsinak öt unokája és két dédunokája van. Számára és Terike néninek mindig öröm, ha mindenki hazajön, és ritkán, de együtt lehetnek.

A hivatalos köszöntőnek része volt az emléklap, egy ajándékkosár, virágcsokor és a születésnapi torta átadása. A tűzijátékot és a gyertyákat is meggyújtották az ünnepelt tiszteletére. A köszöntő után a háziasszony és segítői egy-egy pohár itallal és süteménnyel kínálták meg a vendégeket. Vince bácsi ekkor már szívesen mesélt a jelenlévőknek: hol és milyen munkát végzett fiatalkorában, majd a termelőszövetkezetben, melyik tanyára jártak dolgozni, és már második éve, hogy nem terem szilva, nincs miből pálinkát főzni…

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv május 24-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. A Magyar Rákellenes Liga felhívása
2. Közbiztonsági fórum Tiszafüreden
3. Előadás a gluténmentes táplálkozásról
4. Erdélybe küld gyommag-gyűjteményt a szakember
5. Megkezdődött a Foltvarró Fesztivál
6. Séta az egészséges életmód jegyében
7. Esti mesét mond: Molnár Donát
8. Nagyszabású rendezvényt tartottak Kunmadarason
9. Varró Dániel költő-műfordító volt a könyvtár vendége
10.Foci: 5:2 arányú győzelem!
11.Beszélgetés Abádszalók polgármesterével

Aktuális (2017. október 18.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról