Haltelepítés májusban

Tiszafüred, 2017. május 11-27.

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. munkatársai – az éves munkatervnek megfelelően – folytatták az elmúlt héten a pontytelepítést, annak ellenére, hogy ehhez egyáltalán nem volt megfelelő az időjárás.  A május 11 és 27 között elvégzett pontytelepítésekről olvashatnak itt egy összefoglalót.

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft-től kapott korábbi tájékoztatás szerint, ebben az évben jelentős változtatást hajtottak végre a pontytelepítésben. A megszokott negyvenezer kilogramm ponty mennyisége változatlan marad, de ebből 12.000 kilogramm egynyaras, 14.000 kilogramm kétnyaras és szintén 14.000 kilogramm háromnyaras pontyot fognak telepíteni. A változtatással a társaság célja az, hogy kihasználják a Tisza-tó halnevelő képességét, illetve a kisebb méretű, vagyis fiatalabb halak telepítésével meg tudják növelni azt a darabszámot, ami a tó vizébe kerül.

A társaság szakemberei többször elmondták már, hogy a tó halnevelő képessége jó, viszont a ponty ívásának feltételei már csaknem hiányoznak. Így alakult ki az a helyzet, hogy a ponty természetes szaporulata közelít a nullához, vagyis a horgászok (szinte) csak azt a pontyot tudják kifogni, amit a kft. telepít a tóba.  Mi ennek a helyzetnek az oka? Csaknem tíz évvel ezelőtt jelent meg Füstös Gábor horgászati szakíró szakmai állásfoglalása; mely szerint a Tisza-tó halállományának az ívóhelyek beszűkülése jelenti a legnagyobb problémát. A tározótér belső változásaiból adódóan a jó ívóhelyek száma egyre csökken. Ennek oka a feltöltődés, a szél, az áramlások és hullámok koptató, elhaboló hatása, a sulyom gyors terjedése. Milyen környezet felelne meg a pontyok ívásához?  Természetes környezetben ívóhelyét a dús növényzettel borított kiöntések képezik. Az íváshoz olyan környezetre van szükség, ahol a víz hőmérséklete legalább 17-20°C (május 25-én a Tisza folyó vízhőmérséklete 19 fok volt), az oxigéntartalom 5-6 mg/liter, a tófenék fűvel vagy finom szálú vízi növénnyel borított. Előnyös, ha áradás van, amikor a víz iontartalma hígul, esetleg melegfront érkezik, ami légnyomás-változással is jár. A horgászok biztosan emlékeznek a 2010-es, koranyári (május végi, június eleji) zöldárra, amelynek jótékony hatása volt a tó halállományára. A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ennek a helyzetnek a javítása érdekében kezdeményezte például: a magasabb téli vízszint, illetve a kombinált vízszint beállítását a KÖTIVIZIG-nél, még 2014-ben javasolták a vízszint április-májusi emelését, azért, hogy javuljanak a pontyok ívásának, az ivadékok fejlődésének feltételei. Több éve már, hogy rendszeresen gyérítik a sulyommezőket. A kft. legújabb elképzelése az apotai ívatóhely kialakítása, amelynek – egyelőre – a pénzügyi feltételei nem állnak rendelkezésre.

telep1 telep2 telep3 telep4 telep5 telep6

Addig is: szinte az egyetlen megoldást jelenti a pontytelepítés. Május 11-én kezdődött meg a telepítés a kétnyaras korosztály kihelyezésével. Az első ütemben összesen 2.000 kilogramm ponty került a Tisza-tóba, Poroszló mellett ezer, az Örvényi-morotvánál szintén ezer kilogramm pikkelyessel gazdagodott a halállomány. Május 19-én szintén kétnyaras pontyok kihelyezésével folytatták a halasítást a társaság munkatársai: egy 5300 kilogrammos szállítmánnyal gyarapodtak az abádszalóki, a sarudi és a poroszlói térség vizei. Május 24-én újabb kétnyaras pontyszállítmány érkezett a Tisza-tóhoz. Ez alkalommal  5000 kilogramm egészséges, jó kondícióban lévő hal került a tóba, Abádszalóknál, Újlőrincfalvánál  és Tiszafüreden. Ezt követően: május 26-án és 27-én 8000 kilogramm egynyaras pontyot engedtek a Tisza-tóba. Ez azt jelenti, hogy 80.000 db hal került a tározó vizébe, amelyek hozzájárulnak a jövő horgászati eredményeinek növekedéséhez.

A május 24-én elvégzett telepítésről készített felvételeket a Főnix Tv május 31-ei műsorában láthatják. 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról