Író-olvasó találkozón: Tóth Krisztina

Tiszafüred, 2017. május 25. Városi Könyvtár és Információs Központ

Május 25-én egy író-olvasó találkozóra várta a gyerekeket a városi könyvtár. A kora délutáni rendezvényen Tóth Krisztina íróval találkozhattak a diákok, akik a Kossuth Lajos Általános Iskolából és a Szent Imre Katolikus Általános Iskolából érkeztek.

-     Tóth Krisztina, József Attila-díjas író, költő műfordító – így mutatta be Prinyi Tünde, a könyvtár igazgatója a vendéget.

Tóth Krisztina 1967-ben született Budapesten. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola szobrász szakán érettségizett, 1986-ban. A középiskolai években kezdett el publikálni. Érettségi után egy évig a Nemzeti Múzeumban dolgozott gyakornokként, majd felvételizett az ELTE Bölcsészettudományi Karára. Első kötete: az Őszi kabátlobogás, 1989-ben jelent meg és rögtönRadnóti Miklós-emlékéremmel díjazták. 1990-ben - tanulmányait megszakítva - Párizsba ment, ahol francia költőket fordított. 1992-ben hazatért és tanári diplomát szerzett, majd a Budapesti Francia Intézet munkatársaként kortárs képzőművészeti kiállításokat szervezett. 1998-tól írásaiból él. Gyerekkönyveket fia születése után kezdett írni.

felh2 felh1 felh4 felh6 felh5 felh7

Ez kiderült Tóth Krisztina történeteiből is, aki szinte minden, gyermekeknek szóló kötetét fia, majd később, leánya megszületéséhez és fejlődéséhez tudta kapcsolni. A találkozó első része abból állt, hogy az író elmesélte egy-egy műve megírásának körülményeit, illetve részleteket mutatott be a Kerge ABC-ből, az Állatságok című könyvből. Az Orrfújós mese roppantul tetszett a jelenlévő gyerekeknek, hiszen Fikkelstein úr és Fikula asszony, valamint Baci nevű kutyájukkal olyankor találkoznak, ha nem mosnak rendesen kezet és nem törlik meg az orrukat. A Felhőmesék című könyvből a Demeter, a kis denevér történetével ismerkedtek meg a jelenlévők. Ezt a mesekönyvet volt alkalmunk kézbe venni, s megnézni, illetve a helyszínen meg is lehetett vásárolni. Ritkán keressük a tervező vagy illusztrátor nevét egy-egy kiadványon, de itt érdemes volt megtalálni Timkó Bibor nevét, aki egy barátságos, kedves könyvet hozott létre, amit jól esik kézbe venni.

Tóth Krisztina bevonta az előadásba, a beszélgetésbe a gyerekeket is, így sok minden kiderült a denevérekről, a kutyákról, arról, hogy a filctollaknak mindig elveszik a kupakja.

Az előadást követően még egy beszélgetés következett – Prinyi Tünde közreműködésével -, amiből az is kiderült, hogy Tóth Krisztina lefordította a Barba papa sorozat néhány darabját, fiatalkorában Szabó Magda könyveit szerette. Ajánlotta a gyerekeknek a Rosszcsont Peti-sorozatot, Nógrádi Gábor könyveit, Berg Judit: Rumini-történeteit.

A rendezvény végén további beszélgetésekre is sor került, illetve Tóth Krisztina dedikálta könyveit az ifjú olvasóknak.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv május 31-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról