A nemzeti összetartozás napján

Tiszafüred, 2017. június 4. Béke tér

Június 4-én, délután – Tiszafüred Város Önkormányzatának szervezésében – a nemzeti összetartozás napjának tiszteletére emlékünnepség zajlott a Béke téri, első világháborús emlékműnél.

Az ünnepség elején Zám Lajosné, a Kovács Pál Művelődési Központ igazgatója bemutatta a jelenlévőknek Nagy Csaba tárogatóművészt, aki a XX. század elejét idéző, illetve csíki dallamokkal köszöntötte az érkezőket. Az emlékezés nemzetünk imádságának, a Himnusznak az eléneklésével kezdődött, amelyet szintén a tárogató hangja kísért.

DSCF8723a DSCF8697

Ujvári László történész ünnepi köszöntőjét hallgatták meg először a résztvevők, aki ezt a napot a nemzet jeles és fontos napjának nevezte, 1920. június 4-ét pedig a magyar történelem gyásznapjának. Számunkra június 4-e a nemzeti összetartozás napja, melyet – 2010. május 31-én – az Országgyűlés iktatott törvénybe. 1920. június 4-én, az első világháborút lezáró párizsi konferencia békediktátumában Magyarország területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezer négyzetkilométerre csökkent, lakossága 18 millióról 7,6 millióra. Ezzel az ország területének kétharmadát, jövedelmének 67 százalékát, iparának 56 százalékát vesztettük el, illetve 3,2 millió magyar került a határon túlra. A békediktátum aláírásának percében megállt az élet Magyarországon. Június 4-e üzenete az – mondta Ujvári László -, hogy összetartozunk, mert az összetartozás élteti a nemzetet.

Az ünnepség következő részében Kiss Jázmin, a Kossuth Lajos Gimnázium tanulója Reményik Sándor: Három szín című versét mondta el.

DSCF8695 DSCF8699 kovcs1 DSCF8707

A Kiss Pál Múzeum igazgatója, Kovácsné dr. Szigeti Klára azt idézte fel, milyen hatással volt a trianoni békediktátum Tiszafüredre. Először a konkrét történelmi tényeket idézte: a Magyar Királyság területi rendszere, állami egysége darabokra tört, a vesztes háborút fegyverszünet, a békekonferencia Vix-jegyzéke, majd a békediktátum követte. Igazgató asszony felolvasta az Egri Népújságban 1920. június 5-én megjelent cikket, amelynek szavai érzékeltetik még ma is a magyar nemzet érzéseit: pokoli fájdalom, vergődő szív, eltiporták a magyar őserőt, vérző sebekkel vonultunk vissza. Számunkra a nemzeti összetartozás napjának és pünkösdnek az üzenete az, hogy: „a magyarok bíznak Istenükben és magukban.”

DSCF8713 DSCF8720

Balogh Dorina előadásában népdalokat hallgattak meg az emlékezők, majd az emlékmű megkoszorúzására került sor. (A Tiszafüredi Református Egyházközség már korábban, a délelőtt folyamán elhelyezte az emlékezés virágait a talapzatnál.) Tiszafüred Város Önkormányzata nevében Vargáné Balogh Irén alpolgármester, dr. Hegyi György és dr. Kandra Károly képviselők, a Magyar Nemzetőrség két tagja, majd a Jobbik Magyarországért Mozgalom tiszafüredi szervezete nevében Rimóczi Béla és Veres Tibor helyezett el koszorút.

Az emlékezés a Szózat eléneklésével fejeződött be: Hazádnak rendületlenül légy híve, ó magyar…

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv június 7-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról