Ötven évvel ezelőtt alakult meg a tiszafüredi kézilabda szakosztály

Tiszafüred, 2017. június 3. Nemzeti étterem

Június 3-án, a Nemzeti étteremben ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját az egykori tiszafüredi kézilabda szakosztály. A találkozónak külön érdekessége volt, hogy a megjelentek együtt izgulták végig a Veszprém-Paris Saint Germain Bajnokok Ligája elődöntőt.

Nagy Sándor, az egykori szakosztály edzője, mindenese – régi jó szokása szerint – felkészülve érkezett a találkozóra. Előkereste azokat a fotókat, dokumentumokat, emlékeket, amelyek megmaradtak az egykori kézilabda szakosztály életéből, történetéből.

A tiszafüredi kézilabdasport létrejöttének előzményei a járási és megyei szinten megrendezett szpartakiádok voltak, ahol az akkori nagyközségben működő, nagyobb létszámú munkahelyek csapatai vettek részt. A szpartakiád mozgalom az 1960-as évek elején indult meg, amikor az akkori állami vezetés a tömegek sportolását kezdte támogatni. A gyárakban, szövetkezetekben, üzemekben dolgozók tömegei vettek részt a különböző házibajnokságokon, majd az évente megrendezésre kerülő városi, járási, megyei munkahelyi szpartakiád versenyeken.

kzilabda600

A Nagy Sándor által összeállított feljegyzés – majd, a jelenlévők visszaemlékezése szerint – a szpartakiádba az akkori KTSZ kézilabdát szerető fiataljai kapcsolódtak be. A csapat legelőször a KISZÖV által szervezett, megyei ipari szövetkezetek bajnoki versenyén vett részt. A szakosztály megalakulása 1967 őszén történt, miután a KTSZ férfi kézilabda csapata 67 augusztusában megnyerte a megyei KISZÖV kupát. A győzelem után a KTSZ vezetői kezdeményezték a szakosztály megalakítását. Az akkori Lenin úti sportpályán, a vízgyűjtő gödör helyén építették meg a KTSZ fiataljai az első kézilabda pályát, amely salakos borítást kapott. A tiszafüredi kézilabda szakosztály az első bajnoki mérkőzését 1968. április 7-én játszotta, a Szolnoki Traktor együttese ellen, ahol 100-120 néző volt jelen.

A szakosztály mintegy nyolc-tíz évig működött: a 70-es évek közepén a technikai feltételek hiánya miatt (nem volt megfelelő sportcsarnok) szűnt meg.

Az eseményről készített összefoglalót és a Nagy Sándorral készült riportot a Főnix Tv június 7-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról