Biztonságos közlekedés elektromos mopeddel

Tiszafüred, 2017. június 15. Járóbeteg Szakrendelő

Június 15-én, a Tiszafüredi Rendőrkapitányság – a Sanitas Corporis Kft. és a Tiszafüredi Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével – egy közlekedésbiztonsági napra hívta az elektromos mopeddel közlekedőket. Az előadásra a Járóbeteg Szakrendelő épülete mellett került sor, majd a jelenlévők a gyakorlatban is megismerkedtek azzal, hogyan kell szabályosan közlekedni az Ady Endre és a Húszöles út kereszteződésében található körforgalomban.

Több éve már annak, hogy a Tiszafüredi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályának vezetője, Czirbik Csaba elindította ezt – az országosan is egyedülálló – kezdeményezést, amelyben mozgásukban korlátozott, többnyire idős, mopeddel közlekedő emberek részére közlekedésbiztonsági, esetenként bűnmegelőzési előadást szervez. A rendezvény célja ezúttal is az volt, hogy hasznos segítséget adjanak a mopeddel közlekedőknek ahhoz, hogyan közlekedjenek szabályosan, hogyan óvják meg testi épségüket a gyakran forgalmas és kevésbé biztonságos utakon, helyszíneken. A rendőrség mellett a Sanitas Corporis Kft. és a Tiszafüredi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai is segítséget nyújtottak a rendezvény szervezésében, lebonyolításában, kezdve ott, hogy ülőhelyet és ásványvizet biztosítottak a résztvevőknek, segítettek abban, hogy mindenki megfelelő helyet találjon magának. Ezeket az előadásokat korábban a járóbeteg szakrendelő tornatermében tartották meg, de a kora nyári kellemes időjárás miatt „kitelepült” a rendezvény az épület mellé.

Az előadó elmondta, hogy a mopedesek megszólításával elsősorban az idős, mozgásukban korlátozott emberek közlekedését kívánják segíteni. A jelenlévő, mintegy negyven érdeklődő egy része már visszatérő vendég volt, de voltak olyanok is, akik először látogatták meg ezt a programot. Czirbik Csaba úgy tudja, hogy ez a kezdeményezés egyedülálló az országban. A rendőrtiszt a bevezetőben emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy ők, ha mopeddel közlekednek, gyalogosnak számítanak, tehát a gyalogosokra vonatozó KRESZ-szabályokat kell betartaniuk. Példaként elmondta, hogy nemrégiben történt egy súlyos, lábtöréssel járó közlekedési baleset, amelynek szenvedő alanya egy mopedes volt, aki nem adta meg az elsőbbséget egy szabályosan közlekedő autónak.moped400

A rendőrkapitányság több ajándékot is kiosztott a jelenlévőknek: egy-egy szórólapot kaptak, amelyben közérthető módon fogalmazták meg a mopedesekre vonatkozó közlekedési szabályokat, harminc láthatósági mellényt osztottak ki, matricákat, kerékpárra való lámpákat (az unokák részére, hiszen a moped minden szükséges világító eszközzel el van látva) és kulcstartókat is átvehettek a jelenlévők.

A rendezvény első részében Czirbik Csaba tartott rövid előadást a jelenlévőknek. Egy alkoholtesztet is hozott magával, de mivel a résztvevők egyöntetűen azt hangoztatták, hogy nem fogyasztottak alkoholt, ezért csak egy bátor jelentkező próbálta ki az alkoholszint mérésére szolgáló eszközt. A szonda negatív értéket mutatott. Már az első percekben kiderült, hogy a jelenlévők egy része jól ismeri a rendőrtisztet, hiszen hivatkoztak a korábbi találkozásokra, jól emlékeztek az ott elhangzottakra, illetve kérdezés nélkül is mondtak véleményt, fogalmaztak meg kérdéseket. Az előadás két fontos jelzőtábla megismertetésével kezdődött, amiket jól ismertek a mopeddel közlekedők. A „mackósajt”-nak elkeresztelt, vagyis az „elsőbbségadás kötelező” közlekedési tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező úton közlekedő, érkező járműnek. A másik, hasonló tartalmú, nyolcszög alakú jelzőtábla „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” tartalmat hordoz. A rendőrtiszt felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek a táblák – alakjuk, formájuk miatt – hátulról is felismerhetők. Az előadás újra és újra visszatért arra a fontos tudnivalóra, hogy a mopedesek gyalogosnak minősülnek a közúti forgalomban, tehát nekik csak ott van elsőbbségük, ahol a járókelőknek is: a gyalogátkelőhelyeken. Bár a zebrán elsőbbsége van a gyalogosnak, azért köteles a járdáról való lelépés előtt körbenézni – balra, jobbra, majd ismét balra -, hogy biztonságos-e az áthaladás. A jó hangulatú beszélgetést többször szakította meg nagy nevetés, például akkor, amikor Czirbik Csaba elmondta, hogy az idős emberek előszeretettel állnak meg beszélgetni a gyalogátkelőhely előtt, és ekkor a szegény autós nem tudja, hogy most az a két ember át akar-e menni az úttesten vagy nem. Egy jó tanács is elhangzott: ha már hosszú ideje várakozunk az átkelőhelyen, akkor a mopedes vagy a gyalogos a kar felemelésével jelezheti a járművezetőnek, hogy szándéka van átkelni. Az udvariasabb vezető még int is, hogy megálltam, tessék, szabad az út. Nagyon hasznosnak ítélték a jelenlévők azt a tanácsot, amelyet az előadó egy rajzzal is kiegészített: bekanyarodásnál milyen magatartást kövessen a mopedes. A járművekkel ellentétben, akik a sáv belső, bal oldali részére húzódnak kanyarodás előtt, a mopedes maradjon az úttest jobb oldali szélénél, ne húzódjon be a felezővonalhoz, onnan ugyanis nem látja a háta mögött érkező járműveket. Ha meggyőződött arról, hogy egyik sávban sem érkezik jármű, akkor kezdje meg a kanyarodást.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy vannak a városban olyan útszakaszok, ahol mopeddel nem lehet átmenni, felmenni. A rendőr tanácsa az volt, hogy kerüljék el ezeket az utcákat. Sajnos, az utakat nem mopeddel közlekedők részére tervezik. A program második részében egy demonstratív felvonulást tartottak a jelenlévők. A Fürdő út, Ady Endre út, Húszöles út és a körforgalom érintésével próbálták ki a szabályos közlekedést, egyúttal felhívták a város lakóinak figyelmét arra, hogy sokan vannak, akik mopeddel közlekednek.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv június 21-ei műsorában láthatják.


 

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról