Folytatódik a Tiszta tó a Tisza-tó c. program

Tiszafüred, 2017. június 15. Albatrosz kikötő

Már az elmúlt évben is hírt adtunk – 2016. június elsejei adásunkban – a Tiszta tó a Tisza-tó elnevezésű projekt első üteméről. A program ebben az évben is folytatódik, erről számolt be – június 15-én, az Albatrosz kikötőben megtartott sajtótájékoztatón – Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés és a Tisza-tó Fejlesztési Tanács elnöke.

A rendezvényen – a sajtó munkatársain kívül – jelen volt Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere, Galó Anita, a program menedzsere, Vargáné Balogh Irén alpolgármester, Vendel Zsolt, az NHSZ-Tisza Kft. ügyvezetője, illetve meghívást kapott a Kossuth Lajos Gimnázium egyik osztálya is.tisz1

Kovács Sándor a diákok köszöntésével kezdte a sajtótájékoztatót, mert véleménye az volt, hogy a mai, Tiszafüreden élő fiatalok már tudatosan vigyáznak a környezetükre. Kovács Sándor elmondta, hogy 2016-ban húsz helyszínen helyeztek el szelektív hulladékgyűjtő edényeket, ahová több ezer kilogramm hulladékot gyűjtöttek össze az emberek. Ebben az évben négy település 24 helyszínén lesz lehetőség a hulladék szelektív gyűjtésére, ebből hat helyen nagyméretű, 1100 literes szelektív hulladékgyűjtő edényzet kihelyezése történik meg. Ezek a gyűjtők papír és műanyag hulladék elhelyezését szolgálják majd. (A kisebb, 120 literes edényeket három színben helyezték ki, ezekbe háromféle hulladékot lehet elhelyezni.) A munka a mai napon: június 15-én kezdődött meg.

Tiszafüreden kívül Sarud, Abádszalók, Poroszló és Abádszalók kikötőiben, a látogatottabb horgászhelyeken, szabad strandokon lesznek használhatók az edények. A programot a Földművelésügyi Minisztérium 12 millió forintos támogatásával valósítják meg. Kovács Sándor sikeresnek nevezte a Tiszta tó a Tisza-tó elnevezésű programot, amelyben már megrendezésre került Tiszaderzsen egy környezetvédelmi konferencia, megválasztották a Tisza-tó zöld nagykövetét (Horváth Bélát, a KÖTIVIZIG nyugalmazott főmérnökét), bemutatták a Tisza-tó kabaláját, amely Debreczeni Ildikó jelmeztervező alkotása. Június 15-én elindul és június 30-ig tart az a pályázat, amelyben a kabala nevére lehet javaslatot tenni. A javaslatokat a megyei önkormányzat címére vagy a program Facebook oldalára várják.

Ujvári Imre polgármester örömét fejezte ki, hogy a program folytatódik, hiszen az egyre növekvő számú turista egyre több szemetet „termel”. A tó körüli kisebb települések önmagukban ilyen beruházást nem tudnának megcsinálni. Számunkra, a Tisza-tó fővárosában élők számára is van feladat a környezetvédelem területén. Ezt a célt szolgálja például, hogy a lakosok otthonukban már az üveghulladékot is tudják szelektíven gyűjteni. A most kihelyezett nagyobb gyűjtőedények megkönnyítik a környezettudatos idegenforgalmat.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Tisza-tó tündére, kabalája is, akinek jelmezébe Debreczeni Ildikó, a tervező bújt bele. A kabalával lehetett szelfit is készíteni, minél többen ismerjék meg a kékbe öltözött tündért. A gimnázium diákjai többféle ajándékkal lettek gazdagabbak: pólót, tollat, sapkát kaptak a szervezőktől, amelyeken a program neve és emblémája szerepelt.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv június 21-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról