CAC Kutyashow Tiszafüreden

Tiszafüred, 2017. június 18. a Kemény-kastély parkja

Június 18-án, a Kemény-kastély parkjában rendezte meg a Füredi Ebtenyésztők Egyesülete a CAC nemzeti kutyashowt, amely a kutyák bírálatán, versenyén és bemutatóján kívül több rendezvénnyel is kiegészült.

A rendezvény hivatalos megnyitójára fél tíz után került sor. A Himnusz elhangzása után dr. Koska Gábor, a szervezést végző Füredi Ebtenyésztők Egyesületének elnöke köszöntötte a parkban tartózkodókat. Ebben az időpontban még sokan várakoztak a bejáratnál, ugyanis nem volt egyszerű dolog azonosítani, információkkal ellátni a kutyával vagy kutyákkal érkező tenyésztőket, tulajdonosokat. A tapasztaltabbak már korán reggel megérkeztek a helyszínre, így nagyobb várakozás nélkül kereshették meg helyüket a bírálati körök mellett.  A rövid megnyitóban először Ujvári Imre polgármester üdvözölte a kutyashow vendégeit. Elmondta, hogy a korábbiaknak megfelelően, most is ebben a szép környezetben, a kastélyparkban kerül megrendezésre a verseny. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az időjárás kegyes lesz a résztvevőkhöz, majd buzdította a vendégeket, hogy a program végén ismerkedjenek meg a várossal, érezzék jól magukat Tiszafüreden.  A verseny vezető bírója, Erdős László bemutatta társait, a bírálati körökben működő bírókat, majd elmondta, hogy a nagyon nagy számú nevezés miatt több bírálati körben is száz fölötti az ebek száma, így részletes bírálatra nem lesz lehetőség, hiszen akkor napnyugtáig tartana a verseny.

show10 show11

A nemzeti kutyashow katalógusa bőséges információt nyújtott nemcsak a kutyák tulajdonosainak, hanem a látogatóknak is. A könyvecskéből megtudtuk, hogy a versenyre 586 kutyát neveztek, a versenyen 136 különböző fajta bírálatát végezték el. A legnagyobb létszámban kuvaszokat neveztek, 18 ilyen kutya versenyzett. Mudiból 15, a francia bulldogból 16, a közép-ázsiai juhászkutyából 18-at hoztak el a tulajdonosok. Az ismertebb kutyafajták közül összesen egy darabot láthattunk: a hosszúszőrű bernáthegyiből, a simaszőrű foxterrierből vagy a fehér, törpe schnautzerből. A bírálat folyamán sem előnyt, sem hátrányt nem jelentett, hogy egy-egy fajtából kevesebb vagy több volt a körben. Esetleg a gazdák (tulajdonosok vagy tenyésztők) számára volt tanulságos, ha saját kutyájukat össze tudták hasonlítani hasonló fajtájú ebekkel.

show12 show7

A kíváncsi, de hozzá nem értő érdeklődő az első séta alkalmával azt tudta megállapítani, hogy nem is lát két egyforma állatot. Formára, nagyságra, színre, testalkatra szinte teljesen különbözőek voltak a kutyák, vagy lehet, hogy a sátrak, a kosarak eltakarták a hasonló fajtákat. Az nyilvánvaló, hogy azoknak a kedvenceknek, akiket versenyre, minősítésre hoznak a gazdák, nemcsak a fajta előírásainak kell megfelelniük, hanem jól képzett, fegyelmezett, kiképzett kutyának is kell lenniük. Ebből adódik, hogy bár közel hatszáz kutya volt a parkban, viszonylag csend volt, amit segített az is, hogy a fák és a bokrok elszeparálták egymástól az állatokat. Amíg a bírálatok meg nem kezdődtek, inkább az emberek hangját, nyüzsgését lehetett hallani. A megnyitó időpontjában kb. ezer ember lehetett a parkban, ugyanis azt tapasztaltuk, hogy egy, esetleg több kutyával az egész család megérkezett. A készülődés során a tulajdonosok, vagyis a kétlábúak voltak izgatottabbak, még elvégezték a legutolsó gondozási feladatokat, például megfésülték a kutyát, hogy az a legszebb formájában lépjen a körbe. Amikor – negyed tizenegy körül – megkezdődtek a bírálatok, akkor kicsit elcsendesedett a helyszín, ekkora már mindenki megtalálta a helyét, figyelte a bírálatokat, illetve azt, hogy mikor következik sorra. A katalógust lapozgatva azt láttuk, hogy ezek a kutyák nemcsak a fajta jegyeit viselik, hanem a különleges gondoskodás mellett különleges neveket is kapnak. Biztosan volt közöttük egyszerűen hangzó Maci, Bundás vagy Bodri is, de nevezték a versenyre Duhaj Matyó Árnyékot, Kecskeméti Csapláros Áfonya Piroskát, Kápolnási Csutorás Pitykét és a Szőlőhegyi Bitangűző Pöcök nevű rottweilert is.

show13 show14

A szervezők – a minősítéseken kívül – igyekeztek a vendégeknek többféle programot is kínálni. A családjukkal érkező gyerekeknek szórakoztató foglalkozásokat, köztük egy, a felelős állattartásról szóló előadást szerveztek. A délután látványossága a Hortobágyi Nonprofit Kft. bemutatója volt, akik racka juhok terelésére betanított terelőkutyákat mutattak be munka közben. Erre az eseményre kora délután került sor. A kerítés mögé és karámba zárt húsz racka juh terelését két szakember mutatta be. Jenei Mihály számadó juhász Báró nevű, sinka jellegű kutyával, míg Bogáti Béla egyéni gazdálkodó egy fajtatiszta pumival dolgozott. (A magyar terelőkutyák evolúciójában a Sinka a legújabb kor képviselője, és ezért a XXI. század magyar terelőkutyája. Legendája mintegy 50 évvel ezelőtt indult el a Hortobágyról. A magyar pásztorok nemzedékről nemzedékre tenyésztették és szelektálták ki maguknak a saját jellemüknek leginkább megfelelő terelő kutyákat. A tenyésztés és a szelekció legfontosabb szempontja a fajtajegyekhez történő ragaszkodás mellett a munkateljesítmény volt. Törzskönyv és származási papírok nem kísérték a sinka kutyákat, de a jól teljesítő egyedeket nagyon is számon tartották.) A nézelődők kaptak pontos eligazítást is ahhoz, mit látnak: a terelőkutya számára az első utasítást a gazda a botjával adta, a bot megmutatta a kutyának az irányt, hogy merről terelje, kerítse a juhokat. A második utasítás már szóban hangzott el, ez a terelés befejezésére szólította fel a terelőkutyát.

show15 show16

Délután, a kiadott program szerint került sor a legérdekesebb eseményre, az ún. Best in Showra, ahol a kutyák mellett már a gazdik is versenyeztek, például a fiatal vagy a senior felvezetők versenyében.

show4 show8

Az eseményről készült összefoglalót és a dr Koska Gáborral készült riportot a Főnix Tv június 21-ei műsorában láthatják. A cikkben felhasznált fotók nagyrészét Vistyik Zsolt készítette.


Kapcsolódó cikkeink

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról