Közbiztonsági fórum

Tiszafüred, 2017. június 27. Tiszafüredi Rendőrkapitányság

Június 27-én a hagyományos egyeztető fórumra hívta partnereit a Tiszafüredi Rendőrkapitányság. A fórum célja az volt, hogy a jelenlévőkkel értékeljék az együttműködés formáit, területeit, illetve javaslatokat fogalmazzanak meg a közterületek biztonságosabbá tételére.

A közbiztonsági egyeztető fórumot Potornai Zoltán rendőr alezredes vezette, de jelen volt Halmai Ferenc rendőrkapitány is.  A bevezetőben elhangzott, hogy ezeket a fórumokat 2012 óta hívják össze rendszeresen. Céljuk az, hogy a jelenlévők megbeszéljék, egyeztessék a közbiztonság érdekében végrehajtandó feladatokat: ki mit tud tenni a saját területén, és a rendőrséggel szemben milyen elvárások, kérések fogalmazódtak meg.

Potornai alezredes néhány adattal jellemezte a közbiztonság helyzetét. Az ismertté vált bűncselekmények száma közel 40 százalékra esett vissza. A lakásbetörések, a vagyon elleni és az erőszakos bűncselekmények száma is csökkent. Ezek relevánsak a lakosság szempontjából. Csökkent a gyermekek, fiatalok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma is. A rendőrtiszt megköszönte az ifjúsági járőrszolgálatban közreműködő szervezeteknek az együttműködést, hiszen ez a munka is a prevenciót szolgálja. Elhangzott, hogy folyamatos kapcsolatban vannak a polgárőr egyesületekkel, nőttek a közterületen eltöltött óraszámok: nagyobb létszám és nagyobb óraszámban teljesít szolgálatot.

A jelenlévő szervezetek képviseletében először Papp Adrienn, a Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központjának intézményvezetője kért szót. Elmondta, hogy a központ célja is a megelőzés. Példaként említette a Füredre bejáró tanulók szüleit, akiknek megnyugtató, hogy a gyermekük nemcsak elindult, hanem meg is érkezik az iskolába. Megköszönte a rendőrségnek az együttműködést, és reméli, hogy a közös munka a továbbiakban is hatékony lesz.

frum2 frum1

Potornai Zoltán elmondta, hogy ebben az évben nem fordult elő olyan eset, hogy a járőrnek vissza kellett volna kísérnie a diákot az iskolába.

A Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese, Bodnár Gábor is úgy gondolja, hogy a járőrszolgálatnak van visszatartó ereje. A gimnáziumban van ún. kiléptető rendszer, tehát a diák egy papírral tudja igazolni, hogy miért, hová távozott el az iskolából.

Csevid Miklós, a Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője az idős lakosság véleményét fogalmazta meg, ők igénylik, hogy ott legyen a rendőrség a településen.

Halmai Ferenc rendőrkapitány elmondta, hogy a rendőrségnek több olyan programja van, amely az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzéséről szól. A rendőrök napi szinten figyelnek az idős emberekre.

Dobrán Tibor, aki a tiszaszentimrei önkormányzatot és a községi polgárőrséget is képviselte, azt mondta el, hogy a településen megfelelően működik a polgárőrség, odafigyelnek az idősekre. A 2015-ben hozzájuk került, Döme nevű nyomkövető kutya képzéséhez kért segítséget a rendőrségtől.

Fontos információk is elhangzottak a fórumon: a szociális szolgáltató központ egy 24 órában működő telefonszámot tett közzé a B-épület földszintjén, ezen bármilyen segítséget lehet kérni. A rendőrség munkatársai a 112-es segélyhívó szám fontosságát hangsúlyozták, ahol a legteljesebb segítséget tudnak nyújtani annak, aki bajba került.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv június 28-ai műsorában láthatják.Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról