Pappá szentelték Maksó Péter atyát

Eger, 2017. június 17. Egri Főszékesegyház

Június 17-én, az Egri Főszékesegyházban szentelte pappá Ternyák Csaba érsek Maksó Péter diakónust, aki Tiszafüreden töltötte lelkipásztori gyakorlatát.

Péter hitével, Pál szívével… A gyönyörűen díszített egri bazilika oltárterítőjének feliratát idézzük, ami kifejezi a Krisztus és az egyház szolgálatára szegődött férfiak talán legfontosabb tulajdonságait. Ezen a napon – június 17-én – Holló Gábor és Maksó Péter diakónust pappá, Czókoly Sándor pedig diakónussá szentelte Ternyák Csaba érsek.  Maksó Péter atya lelkipásztori gyakorlatát Tiszafüreden töltötte, az elmúlt év második felében. A hívek nagyon megszerették őt, egy busznyi közönség vett részt életének ezen a gyönyörű és megható eseményén.

A Füredi Katolikus Figyelő karácsonyi számából idézzük Péter atya bemutatkozását: Hasznos gyönyörű szép kis falu a Mátra szélén. Arról híres, hogy itt élt Klára néni, akinek 1947-ben megjelent a Szűzanya, a mai Fallóskút területén. Személyesen ismertem őt, s beszámolói alapján hallottam a Szűzanyáról, az üzenetekről. Talán ez az élmény, s a természetfölöttivel való közelség eredményezte, hogy bensőséges a kapcsolatom a Szűzanyával.

Életünk középpontja az Eucharisztia – röviden ebben foglalhatjuk össze a főpásztor homíliáját. Mint hangsúlyozta, a pap az, aki jelenvalóvá teszi Krisztus örök és egyetlen áldozatát. Az Ő személyében és nevében cselekszik, amikor  egyes szám első személyben mondja ki az átváltoztatás szavait a kenyér és a bor felett: „Ez az én Testem… Ez az én Vérem”. Ugyanezt teszi a gyóntatószékben is: „Én feloldozlak téged bűneidtől”. A szentelésre várókhoz fordulva azt kérte: egyre jobban el kell mélyíteni az Eucharisztiával való kapcsolatukat. A pap az Eucharisztiából él, ez hivatásának az erőforrása, az örök élet kenyere számára. A főpásztor végül köszönetet mondott a szemináriumi vezetőknek, a tanároknak, a papoknak, a szülőknek, családtagoknak, hogy az oltárhoz segítették a felszentelteket. Megköszönte a híveknek, hogy hűségesen imádkozták a papi hivatásokért szóló imádságot.

Ezután került sor a szentelési szertartásra. A szentelendők egyenként a főpásztor elé járultak, s engedelmességet fogadtak a főpásztornak és utódainak. A földre borulva azt fejezték ki, hogy meghaltak a világ számára, és ezután csak Krisztusnak élnek. Közben a hívek térden állva a Mindenszentek litániáját énekelték.

Maks3 Maks4 Maks6 Maks8 Maks10 Maks11

A szentelési szertartás során előbb a diakónus, aztán a két szentelendő pap járult az érsek atya elé. A szentséget kiszolgáltató érsek a felszentelő ima és kézrátétel által adta át a Krisztustól kapott áldozópapi hatalmat és küldetést, hogy ezután a most felszentelt papok is végezhessék a szentmisét, kiszolgáltathassák a szentségeket. Ezt követően az egyházmegye papjai a kézrátétel ősi gesztusával fogadták be az új áldozópapokat az egyházmegye papi közösségébe. Ezzel bekerülnek Jézus Krisztus legszűkebb barátainak egri körébe, amely olyan, mint egy megtartó háló. A beöltözéssel folytatódott a szentelési szertartás, majd a felszenteltek kezét a szentelő főpásztor megkente krizmával, a papi hatalom jeleként.

Ezután az újmisések a főpásztorral és a jelenlévő papsággal együtt mutatták be a szentmisét. Tulajdonképpen ez a közösen bemutatott szentmise még csak megelőzi a primiciát, az  újmisét, melyet az újonnan szenteltek szülőhelyükön és eddigi életük fontosabb állomáshelyein mutatnak be.

Az áldozáskor hosszú sorok várakoztak arra, hogy a most felszentelt pap kezéből vegyék magukhoz Krisztus testét, s a kisgyermekek a homlokukra rajzolt kis kereszttel áldást kapjanak.

A szentmise végén az áldás szövegét a főpásztor mondta, az áldást már a felszentelt papokkal együtt adta a híveknek. Az ünnepélyes kivonulás után az újonnan szenteltekről a főpásztorral közös csoportkép készült, majd rokonaik, ismerőseik és a hívek üdvözölték az új atyákat. Péter atya - a hívek ajándékaként - egy szép miseruhát kapott. Maksó Péter atya az újmisét a szentelés másnapján, szülőfalujában, Hasznoson mutatta be. Tiszaörsön július 2-án, a búcsú napján délelőtt, Tiszafüreden ugyanazon a napon délután misézett Péter atya.

Fodorné Hámori Ágnes

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv július 5-ei műsorában láthatják.


 


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról