Ünnepi képviselő-testületi ülés a város napján

Tiszafüred, 2017. július 6. Kovács Pál Művelődési Központ

Tiszafüred várossá nyilvánításának 33. évfordulója alkalmából ünnepi képviselő-testületi ülés volt július 6-án, a Kovács Pál Művelődési Központban. A hagyományok szerint: ebből az alkalomból került sor a Tiszafüred város által alapított elismerő díjak átadására.

A bevezetőben elhangzott, hogy Tiszafüred 33 éve nyerte el a városi rangot, és a városnap alkalmából kerül sor olyan személyek kimagasló munkájának elismerésére, akik a társadalmi, a gazdasági vagy a kulturális élet területén tevékenykednek. A városnap egyben az egészségügyi dolgozók napja, a Semmelweis-nap is.

Ünnepi gondolatait mondta el ebből az alkalomból dr. Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője. A kormánymegbízott véleménye az volt, hogy az itt élők sokat küzdöttek és küzdenek azért, hogy a város otthon legyen az itt élők számára. Tiszafüred fokozatosan alakult át ipari városból egy idegenforgalmi, szolgáltató központtá. Ugrásszerű fejlődés tapasztalható a településen: új idegenforgalmi szolgáltatások, növekvő vendégszám, erősödő gazdaság. Kállai Mária szólt a Terület- és Településfejlesztési Programban elnyert, több mint 1,6 milliárd forintról, amely pályázatok megvalósulása javítani fogja az itt élők életminőségét. Gratulált ahhoz a munkához, amely újra a fejlődők sorába emelte Tiszafüredet.

Ujvári Imre polgármester értékelte a 2014 óta végzett munkát, melynek eredményeképpen Tiszafüred a térség meghatározó központjává erősödött. A TOP keretében közel kétmilliárd forintra születtek meg a támogató döntések, jelenleg a tervezők dolgoznak a projektek előkészítésén. A polgármester köszönetet mondott a képviselő-testületnek, a polgármesteri hivatal munkatársainak az eddig végzett munkáért. Ebben a munkában helyes úton járunk – mondta -, és a cél az, hogy a forrásokat okosan és jól tudjuk felhasználni. Ujvári Imre gratulált azoknak, akik ebből az alkalomból kitüntetéseket, díjakat vesznek majd át, egyúttal köszönetet mondott a város egészségügyi dolgozóinak munkájáért.

A két köszöntő után a rendezvény egy ünnepi műsorral folytatódott, ahol a tiszaderzsi születésű Daragó Zoltán és Varga-Tóth Attila lépett a színpadra. A két művészt Zbiskó Ágnes, a Fekete László Zeneiskola zongoratanára kísérte.

nap18 nap1 nap2 nap3 nap4 nap5

A hangverseny után Tiszafüred város elismeréseinek átadására került sor.

Tiszafüred Város Egészségügyi és Szociális Szolgálatáért posztumusz elismerést adományozott a képviselő-testület dr. Bíró István (1912-2009) háziorvosnak. Az elismerést fia, dr. Bíró István vette át. Néhai Bíró István 1935-ben került be a Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi fakultására, ahol 1941-ben orvosdoktorrá fogadták. Az orosz csapatok bevonulását követően malenkij robotra vitték, ami közel egy évig tartott. 1947-ben kapott Tiszafüreden állandó, körzeti orvosi állást. Életének negyvenéves, aktív időszakát Tiszafüreden töltötte. Dr. Bíró István 2009-ben hunyt el.

A képviselő-testület Tiszafüred Város Egészségügyi és Szociális Szolgálatáért elismerést adományozott dr. Keszthelyi Tibor nyugalmazott háziorvosnak. Keszthelyi Tibort 1957-ben avatták orvosdoktorrá a Debreceni Tudományegyetemen. 1959-től Vámospércsen, majd 1962-től Tiszafüreden dolgozott, körzeti orvosként. 2001 decemberében, 68 éves korában vonult nyugdíjba.

Tiszafüred Város Közbiztonságáért elismerő címet vehetett át Halmai Ferenc rendőr ezredes. Halmai Ferenc a főiskola elvégzése után határőrként, 1988-tól rendőrként, őrsparancsnokként, osztályvezetőként, 2008-tól Jászberényben kapitányságvezetőként teljesített szolgálatot. 2013. március 11-től a Tiszafüredi Rendőrkapitányság vezetője. Kiemelkedő szorgalmát, hivatástudatát, szakmai felkészültségét emelte ki a méltatás.

Tiszafüredért kitüntető díjat vett át Nagyné Török Erzsébet fazekas népi iparművész. Török Zsóka a gimnázium után Karcagra jelentkezett fazekas tanulónak, ahol F. Nagy István volt a mestere. Tiszafüreden Szűcs Imre műhelyében dolgozott öt évig. 1998-ban nyitotta meg saját műhelyét, majd 2001-ben kapta meg a népi iparművész címet.

Polgármesteri elismerésben részesült dr. Horváth Katalin főorvos, aki Szegeden szerzett orvosdoktori diplomát. Vezetése alatt vált az egri központi laboratórium országosan elismert intézménnyé. Horváth Katalin több szakvizsgával rendelkezik, tudományos, szakmai tevékenységét több kitüntetéssel ismerték el. 1996-tól látja el a ProLabor Kft. laboratóriumainak – köztük a tiszafüredinek is – a szakmai felügyeletét. A főorvos asszony irányítása alatt a tiszafüredi a térség megbízható laboratóriumává vált.

nap6 nap7 nap8 nap9 nap10 nap11

Polgármesteri elismerést, díszoklevelet kapott Tóthné Kálmán Erzsébet vezető védőnő, aki 1979-ben szerzett védőnői diplomát. Karcagon védőnőként, majd 1990-ig Füreden, a városi tanácson családgondozóként dolgozott. 1992-től Tiszafüreden vezető védőnőként tevékenykedik. 1993-ban általános szociális munkás diplomát szerzett. Jelenleg is a vöröskereszt tiszafüredi alapszervezetének elnöke. Tóthné Kálmán Erzsébet példamutató módon szolgálja Tiszafüred és a környék lakosságát.

Polgármesteri elismerésben részesült Bárdos Tiborné, a Sanitas Corporis Kft. munkatársa. Bárdos Tiborné Debrecenben, 1989-ben szerzett általános ápoló, általános asszisztens képzettséget. Debrecenben, majd 1990-től a karcagi Kátai Gábor Kórház fenntartásában működő tiszafüredi fizioterápiás szakrendelésen helyezkedett el. A Sanitas Corporis Kft-nél jelenleg vezető asszisztensi feladatokat lát el. 2014-ben diplomát szerzett rehabilitációs tevékenység terapeuta szakon.

Díszoklevelet vett át Ujvári Imre polgármestertől Jordánné Irházi Judit, aki 1980-ban Karcagon érettségizett, majd általános ápoló, általános asszisztens képesítést szerzett. Debrecenben dolgozott ápolóként, majd 1982-től a tiszafüredi bölcsőde vezetőhelyettese. 1985-ben került a karcagi kórház tiszafüredi reumatológiai és fizioterápiás szakrendelésére. Jelenleg a Sanitas Corporis Kft. fizioterápiás részlegének vezetője. 2014-ben fizioterápiás szakasszisztens tanulmányokat folytatott, illetve oklevelet szerzett. Jordánné Irházi Judit közel harminc éve egy munkahelyen dolgozik.

Polgármesteri elismerő oklevelet vett át Zsódi Imréné, aki a karcagi Kátai Gábor Kórházban kezdte pályáját, ápolóként, majd a tiszafüredi bölcsődében dolgozott gyermekgondozóként. Ezután az egyesített egészségügyi intézménybe került, asszisztens munkakörbe. Sokáig a bőrgyógyászat területén dolgozott, de ezen kívül nagyon sok helyen vett részt a betegellátásban. Zsódi Imréné asszisztensi tevékenységét nagy odaadással végzi.

nap12 nap13 nap14 nap15 nap16 nap17

Polgármesteri elismerésben részesült Batki Istvánné, aki gyógyszertári szakasszisztensként négy évtizeden át – 1969 és 2008 között -szolgálta városunk és a térség betegeit. Batki Istvánné az érettségi után az akkori Reménység Gyógyszertárban helyezkedett el, majd 1972-ben gyógyszertári asszisztens, 1986-ban szakasszisztens végzettséget szerzett. Batki Istvánnénak a patika volt az egyetlen munkahelye.

Polgármesteri elismerést vehetett át Kardos Attila, aki 2005-ben lett a Tiszafüredi Önkormányzat munkatársa. Feladatai közé tartozott és tartozik a gyepmesteri telep irányítása. Munkájának eredménye: a kutyák megfelelő környezetének kialakítása, a telep komfortosabbá tétele. Kardos Attilának nagy szerepe volt abban, hogy többen fogadnak örökbe elhagyott, kóbor ebeket. 2015-től újabb kennelek épültek, amelyek jobb körülményeket teremtettek a kutyák számára.

Életmentésért részesült polgármesteri elismerésben Keserű Márton, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja. Keserű Márton tanulmányi és sport területen is szereti megméretni magát. Vers- és prózamondásban, földrajz tantárgyból ért el kimagasló eredményeket, ugyanakkor edz és versenyez a City Gas Kajak-Kenu Sportegyesületben. 2016 júniusában, Hajdúszoboszlón egy kisfiút mentett ki a strand egyik medencéjéből, lélekjelenlétével megmentette a gyermek életét.

Polgármesteri elismerő oklevelet vett át Kövér Gábor, a polgármesteri hivatal közterület-felügyelője. Életútjának ismertetésében kiemelték azt a sokrétű szakismeretet, amellyel rendelkezik; vendéglátós, biztonságszervező, magánnyomozó képesítést szerzett, személy- és vagyonőr, valamint közterület-felügyelő vizsgát tett. Az Országos Polgárőr Szövetségben több beosztásban tevékenykedett, jelenleg a vízi tagozat vezetője. Kövér Gábor munkáját szakértelemmel, lelkiismeretesen végzi, ezzel hozzájárul a közbiztonság növeléséhez.

Az ünnepi képviselő-testületi ülés a Szózattal, majd állófogadással fejeződött be.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv július 12-ei műsorában láthatják, illetve a rendezvény teljes felvételét megtekinthetik Youtube-csatornánkon.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Felszentelték a katolikus iskola kápolnáját
2. Új könyvek érkeztek a városi könyvtárba
3. Prevenciós előadások a gimnáziumban
4. Alapítványi bálját tartotta a katolikus iskola
5. Pályaorientációs nap a Hámori Szakgimnáziumban
6. Kürti László költő volt a könyvtár vendége
7. Hírek, események a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-nél
8. Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása
9. Molnár Lajos mond mesét
10.Részletek a Háromszék Táncegyüttes előadásából

Aktuális (2017. november 22.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról