A hónap műtárgya - 2017. szeptember

Kézi kovácsfújtató

A 2017. október 27-én kezdődő időszaki kiállítás keretében mutatjuk majd be Kovács Imre tiszafüredi népi iparművész, kovácsmester munká­it. Közismert, hogy ezt a mesterséget manapság már igen kevesen gyakorolják. Ezért 2017 szeptemberében - A hónap műtárgya so­rozat keretében - a Kiss Pál Múzeum gyűjteményében megtalálható kovácsfújtatóval ismertetjük meg látogatóinkat.

P1130448 P1130449

A paraszti közösségek egyik legnélkülözhetetlenebb iparosa a ko­vács volt, aki fontos szerepet játszott a falu társadalmában. A falusi kovács munkája a lópatkolás, szerszámkészítés- és javítás volt, továbbá állat- és embergyógyításra terjedt ki. A klasszikus ková­csoltvas ter­mékek kézi erővel készültek. Az 1000 ⁰C fölé hevített vas végső formáját a kovácsmester kalapácsütéseinek hatására nyeri el. A kovácsműhely berendezésének legfontosabb eleme a fújtatóval felszerelt kovácstűzhely. Mivel megfelelő mennyiségű oxigén nél­kül nehéz a kovácsolási hőmérsékletre izzítani a szenet, ezért a ko­vácsüllőn és kalapácson kívül a következő fontos segédeszköz a kovácsfújtató a mester számára.

A múzeum gyűjteményében megtalálható fújtató csaknem százéves. 1920 körül készítette Kovács Lajos Tiszafüreden, és kb. 1960-ig volt használatban. Kb. 70x20 cm-es méretű, hegyes fémvégű, a fa fedőlapokra gumi van rászegezve, amely összenyomható. Állapota: kopottas. A fújtatót Tiszafüreden vásárolta meg 2002-ben dr. Füvessy Anikó.

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról