A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács sajtótájékoztatója

Poroszló, 2017. szeptember 7. Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács vezetői szeptember 7-én, a Tisza-tavi Ökocentrumban tartott sajtótájékoztatón ismertették annak a jelentős értékű fejlesztésnek a terveit, amelyek a 4. kiemelt turisztikai térségben valósulnak meg. A Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó alkotta turisztikai fejlesztési térség csaknem 36 milliárdot használhat fel, ebből a – tágan értelmezett – Tisza-tó térség közel 7 milliárd forintot kapott.

A rendezvény háziasszonya Galó Anita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat irodavezető-helyettese volt, aki bevezetőjében elmondta: a sajtótájékoztató célja az, hogy az augusztus 14-ei kormányhatározattal létrehozott Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó alkotta kiemelt turisztikai térséget érintő fejlesztésről nyújtsanak információkat az érdeklődőknek, a sajtó képviselőinek.

Egy fontos fordulópontnak nevezte Kovács Sándor, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke a kormányhatározat megjelenését. Nagyon sokan, nagyon sokat dolgoztak azon – mondta -, hogy kiemelt turisztikai térség lett a Tisza-tó egy nagyrégióval együtt. A kormányhatározat nemcsak a 4. turisztikai régiót hozta létre, ehhez pénzt is rendelt. Sok feladat van a Tisza-tó régióban: infrastrukturális lemaradást kell bepótolni, szálláshelyeket létrehozni és fejleszteni kell. Kovács Sándor azt állapította meg, hogy volt a térségben fejlődés, az infrastruktúra, a programok terén, fejlődött a kerékpáros turizmus is. Sorolta a legismertebb turisztikai célpontokat a Tisza-tónál. Az elnök úgy gondolja, hogy folytatni kell a megkezdett utat, melyekben kis lépésekre is szükség van, például kis panziók fejlesztésére. A cél az, hogy a Tisza-tavon négy évszakos turizmus legyen.

Farkas Zoltán, a térségfejlesztési tanács alelnöke arról beszélt: a tanács által végzett munka megalapozta, hogy a térség kiemelt turisztikai térség lett. A kormány döntése lehetővé teszi, hogy a fejlesztéssel magasabb fordulatszámra kapcsoljanak. A kormányhatározat egy stratégiai partnerséget feltételez Debrecen, Hajdúszoboszló, a Hortobágy és a Tisza-tó között, amelyek egymást kiegészítik, hiszen más-más turisztikai kínálatot nyújtanak. A közel 36 milliárdból a Tisza-tó és a Hortobágy fejlesztésére 10 milliárd forint jut. A Tisza-tó horgászturisztikai fejlesztésére 330 millió forintot nevesít a kormányhatározat. Farkas Zoltán sorolta a megvalósuló projekteket a Tisza-tó és a Hortobágy térségben: a puszta, mint világörökségi helyszín fejlesztése, a síkvidéki kerékpározás fejlesztése, tematikus szigetek létrehozása, a Hortobágy-Tisza-tó közötti kerékpárút kialakítása, szabadvízi strandok fejlesztése hét településen.

Kovcs11 Kovcs12

Molnár János, Berekfürdő polgármestere elmondta, hogy számukra a kormánydöntés óriási lehetőség. Véleménye az volt, hogy a fürdőt, a települést és a térséget együtt kell fejleszteni. Berekfürdő célja, hogy a szezonalitást széthúzza, növelje a vendégéjszakák számát, megmozgassa a helyi vállalkozókat, a fürdésen kívül egyéb fejlesztések valósuljanak meg, a szabadidő eltöltésére. A település 1,5 milliárd forint értékben egy komplex turisztikai fejlesztést kíván megvalósítani: élményelemekkel, rekreációs szolgáltatásokkal bővíti ki a meglévő lehetőségeket.

Dobos László, Karcag polgármestere sorolta a település gasztronómiai, építészeti, kulturális hagyományait, a városban meglévő idegenforgalmi kínálatot. Ismertette, hogy az egymilliárd forint fejlesztési keretet a Karcag Kincse elnevezésű élmény és gasztronómiai park létrehozására fordítják, amely a térség egyedülálló kulturális és gasztronómiai örökségét mutatja majd be. A park a strandfürdővel szemben épül meg. Dobos László kiemelte azt is, hogy Karcag egy sportcentrum is lehet, amelyhez további fejlesztések szükségesek. A polgármester elismerte, hogy az önkormányzat egyedül nem tud mindent megtenni, szükség van a lakosság mentalitásának alakítására, a vállalkozók szemléletváltására.

Poroszló polgármestere, Bornemisza János örömét fejezte ki azért, hogy végre kialakult a desztináció, a turisztikai térség. Poroszló számára nagy lehetőséget adnak ezek a források. A tervekben a Tisza-tavi Ökocentrum 200 milliós bővítése szerepel, a tervek a Varsa és a Mint a vakond címet kapták. Ebben a jelenlegi épület mellett épül fel egy másik bemutatótér, amely a nagyakvárium nyolcméteres mélységéből egy alagúton vezeti ki a látogatókat. Az alagútban a föld alatt élő állatokat ismerhetik meg az érdeklődők. A külső rész egy kötélből készült varsa lesz, ahonnan egy kilátó teraszra lehet eljutni. A beruházás legnagyobb attrakciója egy 130 méter átmérőjű külső madárröpde, ahol a vízben, a szárazföldön és a levegőben lehet megcsodálni a madarak világát. Bornemisza János – a többi polgármesterhez hasonlóan – az összefogást hangsúlyozta: értsenek szót egymással a települések, örüljenek egymás sikerének.

Az eseményről készült összefoglalót és a helyszínen készített riportokat a Főnix Tv szeptember 13-ai műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról