Benedek Elek mesemondó verseny

Tiszafüred, 2017. október 3. Városi Könyvtár és Információs Központ

A Városi Könyvtár és Információs Központ ez év szeptemberében is meghirdette - a népmese napja alkalmából - a már hagyományosnak tekinthető, mesemondó versenyt.

Évekkel ezelőtt teremtett hagyományt a városi könyvtár a mesemondó vetélkedő megrendezésével, amelyet rendszeresen a népmese napján (vagy ahhoz közeli időpontban, egy tanítási napon) tartanak meg. A rendezvény előzménye a Magyar Olvasástársaság 2005 tavaszán megjelent felhívása volt. A társaság azokhoz fordult, akik számára fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása. Kérték, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30-a – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

mese1 mese2 mese3 mese4

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja az volt, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. A népmesének, a meseolvasásnak komoly szakirodalma van, ahol azt is megfogalmazták, hogy az élő szóban előadott népmese nem azonos a könyvből megtanult és betűhíven reprodukált meseszöveggel, hiszen a történetet minden elmondáskor újraalkotja a mesemondó. Az élő szavas, improvizatív népmesemondás évszázadokon keresztül csiszolódott történeteket hagyományoz tovább, a hallgatóság és a mesemondó számára is közösségi élményt ad.

Ezt a közösségi élményt találtuk meg ezúttal is a könyvtárban, a mesemondó vetélkedőn. A pályázati felhívásnak megfelelően, ezúttal is az általános iskolák alsó tagozatos diákjai jelentkeztek a versenyre, három tiszafüredi iskolából. Volt egy olyan kisgyermek is, aki Poroszlóról érkezett. Ezúttal Nagy Csabáné, Szabó Jánosné (mindketten nyugdíjas pedagógusok) és a könyvtár munkatársa, Mester Csaba volt tagja a zsűrinek. Ők értékelték a 24 gyermek teljesítményét, majd jutalmazták a legügyesebbeket.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 4-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról