Szüret a Háromkirályok Óvodában

Tiszafüred, 2017. szeptember 28. Háromkirályok Óvoda

A Háromkirályok Katolikus Óvodában - a helyi lehetőségeket kihasználva - rendezték meg a szüretet a kisgyermekek számára. A szeptember 28-án megtartott rendezvényen népdalok és néptánc egészítette ki a gyerekeknek szervezett szórakozást.

Zengett az óvoda udvara ezen a délelőttön, sőt, lehet, hogy még a városközpont is tele volt a nagy mulatozás hangjaival, amit a Szőke Tisza Népzenei Együttes örökifjú karvezetője, Erős Lászlóné Ági néni vezényelt. „Dil, dúl, da-la-la, didarida, dil, dúl, da-la-la – ehhez persze nem kellett senkinek fordító program, hatéves és hatvanéves is értette és élvezte a vidám nótát, ami arról szólt, hogy kicsi a hordócska, s szüretkor mindenki jókedvű és énekel. Ennél nagyszerűbb szórakozás nem kellett a gyerekek számára sem, hiszen nemcsak egyszerűen szaladgálni, kergetőzni lehetett az udvaron (vagyis meghúzni Évi haját vagy kabátját), hanem hangosan kiabálni és táncolni, miközben szólt a citeramuzsika.

Mielőtt a népzenei együttes tagjai megérkeztek, az óvoda udvarán már megkezdődött a munka, vagyis a szüret. Mivel az intézménynek szőleje éppen nincsen, ezért a szülők segítettek abban, hogy aznap reggel egy-két fürt szőlőt hozzanak, vásároljanak, ebből lett a termés, amit az óvó nénik kosarakban gyűjtöttek össze. A szüret tehát az óvodában nem a szüretelést, a szőlő betakarítását jelentette, hanem előkészületet a mustkészítéshez. Ez a munka a valóságos szüreteknél a második-harmadik fázis volt.

hrom1 hrom2 hrom3 hrom4 hrom5 hrom6

Régen a szüret társas eseménynek számított, amelyre egy egész éven át készültek a családok. Akkoriban ez egy egész közösség közös tevékenysége volt, amelyet a nap végén  szüreti mulatság zárt. Bortermő vidékeken nagyobb szabású mulatságokat, szüreti felvonulásokat rendeztek. Szüret idején bezártak az iskolák, szünetelt a bíráskodás és a katonák is szabadságot kaptak. A XVI-XVII. században igazi sátoros ünnep, kihagyhatatlan esemény volt a szüret, a társadalmi élet fontos része és az ismerkedés egyik hagyományos színtere. A szüretelés kezdete a régi tapasztalatok szerint Terézia, Orsolya vagy Simon, Júdás napjához volt kötve, vagyis a magyar szőlővidékek többségében legkorábban október második felében kezdődött a szüret. Ma már azonban ez az esemény akár egy hónappal korábban is kezdődhet. A szüret, tehát a szüretelés, a szőlőhegyen kezdődött: lányok, asszonyok voltak a szedők, ők kiabáltak aztán a legényeknek, férfiaknak, akik  puttonyba gyűjtötték a szőlőt. A szemeket préselés előtt összezúzták, ezután indult a tulajdonképpeni borkészítés, aminek első lépése a szőlőlé kipréselése a szemekből. A szőlőben dolgozók borral való kínálása a gazda szent kötelességei közé tartozott. A bor mellé persze harapnivaló is került: reggelire szalonna, sonka, kolbász vagy más hasonló hideg eledel járta, ebédre pedig hagyományos szüreti étkek, töltött káposzta, gulyás vagy juhhúsos kása került az asztalra.

Az óvodások tehát ezen a napon a must készítésében közreműködtek: a szőlőfürtről leszedegették a szemeket kisebb kosarakba, hogy azok majd a présbe kerüljenek. A munka megszervezéséhez szükség volt a felnőttek odafigyelésére, közreműködésére is; minél kevesebb szőlő kerüljön a földre. A szőlőszemek darálása, majd préselése nagyon érdekelte a gyerekeket, hiszen nem mindenki látott ilyen munkaműveletet otthon. A végeredményt aztán minden óvodás megkóstolhatta, poharakban osztották ki az óvó nénik a finom, édes mustot. A szőlőn kívül többféle őszi gyümölcsöt, almát és diót is kínáltak a gyerekeknek. A szüreti mulatságnak része volt a tánc is, ahol Árvai Zsigmond, a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola vezetője, táncpedagógus irányította a gyerekeket. Kicsit lassan, de végül elkészült, és ide-oda tekeredett a szüreti kígyó az óvoda udvarán…

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 4-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról