Őszi vásár a református óvodában

Tiszafüred, 2017. szeptember 29. Bán Zsigmond Református Óvoda

Szeptember 29-én őszi vásárt rendeztek a Bán Zsigmond Református Óvodában. A bizonytalan, szeptemberi időjárás miatt a vásározó népséget a tornacsarnokban látták vendégül, ahol bábszínház, zenés műsor, vásári portékák és népi játszóház szolgálta a díszes közönség szórakozását.

A Bán Zsigmond Református Óvoda nevelési programjában fontos szerepe van a magyar népi hagyományoknak, amelyek elődeink életének, kultúrájának egy-egy szeletét őrzik meg számunkra. A Mesetár elnevezésű rendezvényük a népmeséknek ad otthont, a Guzsalyas nevű program a kézműves foglalkozásoknak és játékoknak, valamint az egyes ünnepekhez kapcsolódó ételeknek, a néptánc-oktatás a magyar népi mozgáskultúra elemeivel ismerteti meg az óvodásokat.

Az óvoda őszi vására az egykori kirakodó vásárok emlékét idézte fel a rendezvény vendégei számára. A vásárokat korábban az ún. vásárhelyeken rendezték, rendezhették meg, amelyeknek nagy jelentősége volt az adott település életében. A vásárokat már a legkorábbi idők óta bizonyos rend, vásári rendtartás szerint tartották. A vásári rendtartás meghatározta a vásár kezdetét, helyét, az árusok elhelyezkedésének rendjét, az adás-vevés szabályszerű mozzanatait. A vásárok két nagy részre oszthatók: állatvásárokra és kirakodóvásárra. A kétfajta vásár kiegészítette egymást, sok esetben ugyanazon a napon vagy napokon, ugyanazon helyen vagy egymás szomszédságában tartották őket.

vs4 vs5 vs3 vs6

A vendégek tehát ezen a délutánon egy kirakodó vásárba voltak hivatalosak, ahol – a szokásoktól eltérően – a vásárlók, vagyis az óvodások vonultak fel. Hogy minden szépen, rendben menjen, arra a kisbíró felügyelt, majd Fegyvernekiné Varga Erzsébet óvó néni nyitotta meg a mulatságot. Először az óvodai csoportok mutatkoztak be: az őszről, a dióról, a szőlőről és a vásárról szóló versekkel.  Ezután a Galagonya Bábszínház előadásában a Suszter és a vándormanók című mese következett. A következő program Orsi zenés műsora volt, aki ismerősként köszöntötte a jelenlévőket, játszott, énekelt, s megmozgatta a gyerekeket, a felnőtteket, majd egy süniről is mesélt.

A gyerekek jól megéheztek és megszomjaztak a nagy mulatságban, ezért amikor a vásár megnyitotta kapuját, először az elemózsiás sátorhoz szaladtak. Itt óriási perecek, csokoládés finomságok, sós pogácsák és mézes sütemények között lehetett válogatni. Aki kevésbé volt éhes, az a játékokhoz igyekezett. Az asztalokon az óvó nénik által készített apróságok vagy olyan – otthonról hozott – játékok voltak, amiket a tulajdonosa már nem tartott értékesnek, és szívesen elajándékozott egy másik kisgyereknek. (Az óvodai vásár valójában egy ingyenes vásárlási lehetőség, amelyben a gyerekek a megérkezéskor kapott tarisznyában lévő garasokból (játékpénzekből) vásárolnak.) A legkisebbeket anyu vagy apu is elkísérte a sátrakhoz, hogy segítsenek a válogatásban.

Amikor már minden vásári portéka elfogyott, még ott volt a lehetőség a gyerekek számára, hogy saját maguk készítsenek el valamilyen apróságot, játékot. A népi játszóházban óvó nénik és tanító nénik várták az óvodásokat és a nagyobb testvéreket, hogy egy kifestőt, nyakláncot vagy képet rajzoljanak, fessenek, állítsanak össze, esetleg a játék öröméért, egy cukorkáért vagy csak a móka kedvéért csatlakozzanak a többiekhez.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 4-ei műsorában láthatják.Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról