Illés Amanda pszichológus előadása a könyvtárban

Tiszafüred, 2017. október 4. Városi Könyvtár és Információs Központ

Az Országos Könyvtári Napok keretében – október 4-én – a boldogságról tartott előadást Illés Amanda klinikai szakpszichológus. Bár nagyon sokan voltak kíváncsiak arra, hogyan lehet megtalálni a boldogság kék madarát, a szakember nem tudott használható receptet adni, helyette a lélek és a test működésének összefüggéseiről beszélt.ills1

Az Országos Könyvtári Napok harmadik napjának rendezvénye Illés Amanda klinikai szakpszichológus előadása volt, akit Prinyi Tünde, a könyvtár igazgatója mutatott be az érdeklődőknek. A szakemberről megtudtuk, hogy tiszafüredi születésű, könyvtárba járó olvasóként ismerték meg őt az itt dolgozók.

Illés Amanda büszke arra, hogy felkérték erre az előadásra, melynek témaköre: a boldogság. Mindannyian keressük a boldogságot – mondta a bevezetőben -, mint elérhető célt, kergetjük a boldogság kék madarát. Az előadás hallgatói is azért jöttek, hogy választ kapjanak arra, hogyan lehet megtalálni a boldogságot, de a pszichológus nem tudja ehhez megmondani a receptet. Arra viszont tudott válaszolni, hogy mi a boldogság? Azt gondoljuk, hogy a boldogság az egy állapot, amit el kell érni, ha nem vagyunk boldogok, akkor követeljük a boldogságot. Pedig a boldogság egy folyamat, az életünk velejárója, hogy abban van jó és rossz is. Az élet egy hullámzás, de ha van bennem valami belső tudatosság, akkor a rosszat is el tudom viselni. Téves elképzelés az, hogy a boldogság hiánya a boldogtalanság. A boldogság hiánya egy viszonylagos állapot. A pszichológus tanácsa az volt, hogy legyen a lelkünk mélyén egy lelki béke, amikor jóba vagyok önmagammal, amikor meg tudok magamnak bocsájtani. A boldogságot belülről, magamban teremtem meg magamnak. Sajnos, külvilág-függőek vagyunk, a külső hatásokra figyelünk, pedig nem az a fontos.

A szakember adott néhány praktikus tanácsot is a jelenlévőknek. A mi döntésünk, hogy a napot hogyan kezdjük el, lehet rossz érzéssel, lehet jó érzéssel, pozitívan kezdeni. Vannak olyan technikák, amikor felülemelkedünk magunkon, például a relaxáció, amikor megnézzük, hogy mi van ott benn a lelkünkben. Ha valamiről tudomásunk van, az már fél siker.

Illés Amanda utalt a városunkban jól ismert Bagdy Emőke professzorra, aki rendszeresen beszél a vitalitásgenerátorokról. Azt hangsúlyozza, hogy a vitalitásgenerátorok természetes életerő-fejlesztők. (Az elnevezés az  egészségpszichológiából ered. Vitalitásgenerátorok azok a források, amelyek minden ember rendelkezésére állnak, a mindennapok tartozékai, csak tudatosítanunk kell ezek egészségvédő, jó közérzetben tartó hatásait.)ills2

Illés Amanda sorolta és kutatási, vizsgálati eredményekkel támasztotta alá a vitalitásgenerátorok működésének eredményeit. Elsőként az optimizmust említette: hogyan tud a pozitív gondolat hatással lenni a testünkre, illetve hogyan működnek, betegítenek meg bennünket a negatív gondolatok. A második vitalitásgenerátor a nevetés, amely endorfint (boldogsághormont) termel. A harmadik életerő-fejlesztő az érintés, amely egy ösztönös érzés: belekapaszkodni valakibe, kapcsolódni valakihez egy öleléssel. A szeretet, ami – ugyanúgy, ahogyan a boldogság – egy érzelmi állapot, ami bennünk van.

Illés Amanda az előadás végén válaszolt a jelenlévők kérdéseire, majd megköszönte a közönség figyelmét.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 11-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. A Magyar Rákellenes Liga felhívása
2. Közbiztonsági fórum Tiszafüreden
3. Előadás a gluténmentes táplálkozásról
4. Erdélybe küld gyommag-gyűjteményt a szakember
5. Megkezdődött a Foltvarró Fesztivál
6. Séta az egészséges életmód jegyében
7. Esti mesét mond: Molnár Donát
8. Nagyszabású rendezvényt tartottak Kunmadarason
9. Varró Dániel költő-műfordító volt a könyvtár vendége
10.Foci: 5:2 arányú győzelem!
11.Beszélgetés Abádszalók polgármesterével

Aktuális (2017. október 18.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról