Illés Amanda pszichológus előadása a könyvtárban

Tiszafüred, 2017. október 4. Városi Könyvtár és Információs Központ

Az Országos Könyvtári Napok keretében – október 4-én – a boldogságról tartott előadást Illés Amanda klinikai szakpszichológus. Bár nagyon sokan voltak kíváncsiak arra, hogyan lehet megtalálni a boldogság kék madarát, a szakember nem tudott használható receptet adni, helyette a lélek és a test működésének összefüggéseiről beszélt.ills1

Az Országos Könyvtári Napok harmadik napjának rendezvénye Illés Amanda klinikai szakpszichológus előadása volt, akit Prinyi Tünde, a könyvtár igazgatója mutatott be az érdeklődőknek. A szakemberről megtudtuk, hogy tiszafüredi születésű, könyvtárba járó olvasóként ismerték meg őt az itt dolgozók.

Illés Amanda büszke arra, hogy felkérték erre az előadásra, melynek témaköre: a boldogság. Mindannyian keressük a boldogságot – mondta a bevezetőben -, mint elérhető célt, kergetjük a boldogság kék madarát. Az előadás hallgatói is azért jöttek, hogy választ kapjanak arra, hogyan lehet megtalálni a boldogságot, de a pszichológus nem tudja ehhez megmondani a receptet. Arra viszont tudott válaszolni, hogy mi a boldogság? Azt gondoljuk, hogy a boldogság az egy állapot, amit el kell érni, ha nem vagyunk boldogok, akkor követeljük a boldogságot. Pedig a boldogság egy folyamat, az életünk velejárója, hogy abban van jó és rossz is. Az élet egy hullámzás, de ha van bennem valami belső tudatosság, akkor a rosszat is el tudom viselni. Téves elképzelés az, hogy a boldogság hiánya a boldogtalanság. A boldogság hiánya egy viszonylagos állapot. A pszichológus tanácsa az volt, hogy legyen a lelkünk mélyén egy lelki béke, amikor jóba vagyok önmagammal, amikor meg tudok magamnak bocsájtani. A boldogságot belülről, magamban teremtem meg magamnak. Sajnos, külvilág-függőek vagyunk, a külső hatásokra figyelünk, pedig nem az a fontos.

A szakember adott néhány praktikus tanácsot is a jelenlévőknek. A mi döntésünk, hogy a napot hogyan kezdjük el, lehet rossz érzéssel, lehet jó érzéssel, pozitívan kezdeni. Vannak olyan technikák, amikor felülemelkedünk magunkon, például a relaxáció, amikor megnézzük, hogy mi van ott benn a lelkünkben. Ha valamiről tudomásunk van, az már fél siker.

Illés Amanda utalt a városunkban jól ismert Bagdy Emőke professzorra, aki rendszeresen beszél a vitalitásgenerátorokról. Azt hangsúlyozza, hogy a vitalitásgenerátorok természetes életerő-fejlesztők. (Az elnevezés az  egészségpszichológiából ered. Vitalitásgenerátorok azok a források, amelyek minden ember rendelkezésére állnak, a mindennapok tartozékai, csak tudatosítanunk kell ezek egészségvédő, jó közérzetben tartó hatásait.)ills2

Illés Amanda sorolta és kutatási, vizsgálati eredményekkel támasztotta alá a vitalitásgenerátorok működésének eredményeit. Elsőként az optimizmust említette: hogyan tud a pozitív gondolat hatással lenni a testünkre, illetve hogyan működnek, betegítenek meg bennünket a negatív gondolatok. A második vitalitásgenerátor a nevetés, amely endorfint (boldogsághormont) termel. A harmadik életerő-fejlesztő az érintés, amely egy ösztönös érzés: belekapaszkodni valakibe, kapcsolódni valakihez egy öleléssel. A szeretet, ami – ugyanúgy, ahogyan a boldogság – egy érzelmi állapot, ami bennünk van.

Illés Amanda az előadás végén válaszolt a jelenlévők kérdéseire, majd megköszönte a közönség figyelmét.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 11-ei műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról