Ízes ételek és népi kismesterségek Kunmadarason

Kunmadaras, 2017. október 7. József Attila Művelődési Ház

Kunmadaras Nagyközség Önkormányzata október 7-én tartotta meg a Nagykunsági Ízes Ételek és Népi Kismesterségek című rendezvényét, amelyben előadás, testületi ülés, népi kismesterségek kiállítása, látványfőzés, kóstoló és többféle szórakoztató, zenés műsor várta az érdeklődőket. A délelőtt megtartott, rendkívüli testületi ülésén adták át a nagyközség képviselő-testületének elismeréseit. Itt Laczkó Tóth Bertalanné, a Honismereti Egyesület elnöke vehette át a Kunmadaras Nagyközség Díszpolgára kitüntetést.

Az egész napos rendezvény a József Attila Művelődési Ház nagytermében kezdődött, ahol Guba László, a település polgármestere Kunmadaras Nagyközség Önkormányzata nevében köszöntötte a vendégeket. Bevezetőjében a Nagykunsági Ízes Ételek és Népi Kismesterségek elnevezésű rendezvényről beszélt, amelynek célja az, hogy a település szellemi, környezeti, művészeti hagyományait megismertessék és gazdagítsák. A nap ezúttal a Halételek az asztalon címet kapta. A polgármester reményét fejezte ki, hogy ez a nap nemcsak a település közösségi rendezvénye, hanem a halfogyasztást is népszerűsíti.

A délelőtti program dr. Harka Ákosnak, a Magyar Haltani Társaság elnökének előadásával kezdődött. A szakember Vizeink, halaink és a klímaváltozás címmel foglalta össze gondolatait, kutatási eredményeit. A klímaváltozás ma már elfogadott tény, legföljebb azt vitatják, hogy ebben mennyi az ember szerepe. Mi várható a Kárpát-medencében? – tette fel, majd meg is válaszolta a kérdést Harka Ákos: éghajlati változások és a szélsőségek intenzitásának növekedése. Az előadó részletes elemzést adott arról, hogy milyen hatást gyakorol a klímaváltozás a halakra. Meghosszabbodó ívási időszak, az alföldi fajok megjelenése a hegyi vizekben, a gébfajok terjeszkedése észak felé, a termálvízi halak elterjedése, a kisvízfolyások elapadása tapasztalható. A további feladata a szakembereknek az, hogy keressék a klímaváltozás okozta hatásokhoz történő alkalmazkodás lehetőségeit. A Kunmadarasi Honismereti Egyesület elnöke, Laczkó Tóth Bertalanné köszönte meg dr. Harka Ákos előadását.

kun3 kun4 kun5 kun6 kun1 kun2

A nagyközségi képviselő-testület rendkívüli ülését Guba László polgármester nyitotta meg, majd dr. Fazekas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, földművelésügyi miniszter köszöntötte a jelenlévőket. A miniszter azt hangsúlyozta, hogy a kunsági emberek, a madarasiak méltán lehetnek büszkék a birtokukban lévő kincsekre, amit elődeik halmoztak fel. A népi kismesterségeken kívül a halételek, a népi gasztronómia, a kunsági ízek is felvonulnak a rendezvényen, köztük a hungarikummá nyilvánított tiszai halászlé. Fazekas Sándor véleménye az volt, hogy Kunmadaras fejlődési pályán van, és ehhez sok sikert kívánt. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Az elnök úgy gondolja, hogy ez a rendezvény kiváló hírvivője a térség kulturális, népművészeti és gasztronómiai örökségének.

A köszöntők után ismét Guba László polgármester következett, aki a képviselő-testület által alapított kitüntetésekről adott tájékoztatást. Az elismerések adományozásának célja az, hogy kifejezzék nagyrabecsülésüket azon polgároknak, akik a nagyközség jó hírének öregbítésében, a település fejlődésének elősegítésében, a jövendő nemzedékek nevelésében, oktatásában példamutató tevékenységet fejtettek ki. Guba László ezután ismertette azt a tevékenységet, amelyet Laczkó Tóth Bertalanné, a Kunmadarasi Honismereti Egyesület alapító-elnökeként végzett; kiemelkedő szervező és irodalmi tevékenységet folytatott és folytat jelenleg is. Laczkó Tóth Bertalanné aktív tevékenységet fejt ki a település történelmi, kulturális, szellemi, épített örökségének felkutatásában, megmentésében, közkinccsé tételében. A képviselő-testület a település hírnevének öregbítéséért, rendezvények szervezéséért, kiadványok megjelentetése érdekében kifejtett lelkiismeretes és példamutató tevékenységéért a Kunmadaras Nagyközség Díszpolgára címet adományozta Laczkó Tóth Bertalannénak. A méltatás után megtörtént a díszpolgári címet tanúsító oklevél, ajándékok és több virágcsokor átadása. Laczkó Tóth Bertalanné Marika megköszönte a testületnek az elismerést, majd Váci Mihály egyik verssorát idézte: „Használni akartam, nem tündökölni…” Számára ez a cím azért is megtiszteltetés, mert Kunmadarason mindössze egy tucat ember kapta meg eddig a díszpolgári címet. A képviselő-testület Kunmadaras Nagyközség Oktatás- és Nevelésügyéért oklevelet adományozott a nemrégen nyugalomba vonult Nagyné Papp Rózának, a Kunmadarasi Református Általános Iskola egykori igazgatójának, aki – az alapítástól kezdve – 16 évig irányította az intézményt.

A kitüntetések után több ajándék átadása következett, majd a teremben elhelyezett népi kismesterségeket bemutató kiállítás megnyitására került sor. A bevezetőben elhangzott, hogy 13 mesterség képviselője hozta el alkotásait. Kunmadarasról a Kunhímzők nevű kézimunka csoport tagjai állították ki különleges, kék és drapp színt alkalmazó alkotásaikat, Palcsesz Imre késkészítő hasznos eszközei mellett Kerepesi János szaru- és csontfaragó munkáit láthattuk. Ezeken kívül csipkekészítő, fafaragó, faesztergályos, fűzfonó, viseletkészítő és díszmű-kovács is bemutatkozott a rendezvény vendégeinek. A jelenlévő tiszafürediek számára ismerősek voltak Szűcs Imre és Nagyné Török Zsóka fazekas termékei, valamint Horváth Tibor és Horváthné Csanálosi Katalin bőrből készült használati és dísztárgyai. Kenyeres Sándornét, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnökét kérték meg a kiállítás méltatására. Elnök asszony a régmúltról beszélt először, amikor a mesterségek nemzedékről nemzedékre hagyományozódtak. Kunmadaras történetéből azt a kort idézte fel, amikor az 1800-as évek elején létrejöttek a céhek, s mellettük kontárok is dolgoztak. Kenyeres Sándorné köszönetet mondott a bemutató létrehozóinak, az önkormányzatnak és az alkotóknak, majd megnyitotta a Használható hagyomány című kiállítást.

A rendezvény Kállai Erzsébet dalénekes és Szűcs Miklós kobzos műsorával folytatódott, majd a művelődési ház udvarán, kertjében ki-ki megtalálta, megkóstolta a számára ismerős vagy éppen még ismeretlen ételeket.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 18-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. A Magyar Rákellenes Liga felhívása
2. Közbiztonsági fórum Tiszafüreden
3. Előadás a gluténmentes táplálkozásról
4. Erdélybe küld gyommag-gyűjteményt a szakember
5. Megkezdődött a Foltvarró Fesztivál
6. Séta az egészséges életmód jegyében
7. Esti mesét mond: Molnár Donát
8. Nagyszabású rendezvényt tartottak Kunmadarason
9. Varró Dániel költő-műfordító volt a könyvtár vendége
10.Foci: 5:2 arányú győzelem!
11.Beszélgetés Abádszalók polgármesterével

Aktuális (2017. október 18.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról