Séta a Nyitnikék Óvoda szervezésében

Tiszafüred, 2017. október 12.

Október 12-én, délután hagyományos őszi sétáját szervezte meg a Nyitnikék Óvoda, nemcsak a gyerekek, hanem a családok számára. Ezúttal a Gyalogolni jó! felirat is olvasható volt az óvoda folyosóján, ahol a Megmozdul az ovi! program keretében egy rövid kirándulásra hívták a gyerekeket és a szülőket.

A Séta az egészségért! című felhívásban az óvó nénik egy gyalogos, csoportos sétára hívták a családokat a közeli szabad strandra, ahol meglepetést is ígértek a vállalkozó kedvűeknek. Azok a szülők, akiknek gyermeke már több éve jár ebbe az óvodába, már ismerték a kirándulás programját, a többiek számára pedig egy érdekes, közös séta élményét ígérte ez a délután.

Szép őszi időben indult el a 140-150 fős csoport, csütörtökön, késő délután: a Nyitnikék Óvoda kisgyermekei, a szülők, a kisebb-nagyobb testvérek, sőt, sok nagyszülőt is láttunk a sorban. A korábbi években a közös, családi kirándulás megszervezésekor elsősorban az egészséges életmódot, a mozgás fontosságát hangsúlyozták az óvó nénik, ezúttal a Gyalogolni jó! felirat is olvasható volt az épület folyosóján. A gyalogló világnapot 1992-ben indították útjára a szervezők a Rio de Janeiró-i Föld-konferenciához kapcsolódva. Ezt a világnapot október elején tartják, és ebből az alkalomból, Magyarországon sok helyen rendeznek az egészséges életmódot népszerűsítő fesztiválokat. Hazánk 1999-ben csatlakozott a mozgalomhoz, s a világnapot mostanra már 68 országban tartják meg. A sorozat célja: a gyaloglás és általa a testmozgás megismertetése, megszerettetése az emberekkel.

sta8 sta9 sta11 sta2

Az óvodából induló nagy csapat vidáman ballagott a lakótelepen keresztül. Azt láttuk, hogy nagyon sok óvodás viselte azt a láthatósági mellényt, amit a város óvodáinak, iskoláinak adományozott a rendőrkapitányság. A lakótelepen, a házak között még nagy volt a forgalom, az üdülőterületre érve már elcsendesedett a világ. A kirándulókat a Halas térnél, a szabad strandnál már egy nyugalmas, színesedő, őszi táj fogadta, ahol a sárguló lombok már visszatükröződtek a holtág vizében. Könnyű dolog visszaadni, visszaidézni azt a látványt, amit a strand környéke nyújtott ezen az októberi napon, de sokkal nehezebb a hangulatot, a hangokat, az illatot vagy éppen a csendet leírni, ami fogadta az érkezőket. Az Alföldön sok helyen van ilyen, ún. holtág, amely a Tisza kanyarulatainak levágásával jött létre. A fürediek számára, akik a természetes vizeket szeretik, ez a fürdési lehetőség van a legközelebb, ráadásul kijelölt szabad strand is. A kisgyermekes családoknak a Tisza folyó vagy éppen egy Tisza-tavi kirándulás még nem lehet mindennapi élmény, így akár nyári fürdőzésről, őszi, esetleg téli kirándulásról van szó, ez a helyszín mindig megfelelő. Az örvényiek nagy kedvence az ott található, tiszai S-kanyar, de ilyenkor, ősszel a holtág partjának lágy íve, a víz, a növényzet is számtalan szépséget rejt. A stranddal szemben, a kalandsziget fái és a vízi növényzet nagyobb része még zöld volt, egy-két fa vagy bokor viszont már sárgára váltott. A vízfelület alig mozdult, bár a halak mozgását itt-ott hallani lehetett, kajakosok és sárkányhajósok lapátoltak a víz közepén, talán éppen az edzés végén voltak, s igyekeztek hazafelé. A hajók lassan haladtak, és lassú hullámok érkeztek a víz közepéről a partra. Ismerik biztosan a régi gyermekjátékot, amikor kavicsokat dobálunk a vízbe, számoljuk, hányat bucskázik, és hogyan vett hullámokat. Most ezt is ki lehetett próbálni, ámbár a homokos strandon nagyon keresni kellett, hogy kavicsot találjunk. Horgászok is mozogtak a part mellett, fogták a botot, várták a jó szerencsét. Láthatólag a madárvilág is élvezte a jó időt, hiszen eleség még volt bőven a vízben és a vízparton.

sta4 sta5 sta6 sta7

Mire a kirándulók kiérték a strandra, már megtörténtek a vendéglátás előkészületei. Az óvó és dajka nénik meglepetése ilyenkor az, hogy elemózsiával várják a vándorokat, akik talán megéheztek a sétától és a friss levegőtől. A terített asztalokon pogácsa, felszeletelt gyümölcs és többféle tea várta a kirándulókat. A háziasszonyi feladatokat az óvó nénik látták el; nehogy éhes maradjon bárki is, lehetőleg üresen vigyék haza az edényeket, a kosarakat. Mindenkinek jól esett falatozni, beszélgetni ebben a környezetben. Kicsit szabadjára lehetett engedni a gyerekeket is, akik nem elsősorban a szép tájra figyeltek, hanem a mozgás és a játék lehetőségeit keresték. Játszani bármivel tud egy öt-hat éves óvodás: talál egy botot, egy szép falevelet, figyeli a halakat vagy a horgászokat, hátha most lesz majd egy nagy fogás.

Jó félóra telt el, amit a strandnál töltöttek a kirándulók, majd hazafelé indult a társaság. A nagyobb gyerekek izgatottan várták, hátha az alkonyból gyorsan sötétség lesz, hiszen akkor ki lehet próbálni, mennyire világít az az elemlámpa, amit magukkal hoztak. Számukra a kirándulás legizgalmasabb része ez volt, amikor a sötétben, lámpával világítva lehetett menetelni, mindenféle kockázat nélkül, hiszen mögöttük, pár lépésnyire ott volt apu, aki úgyis megvéd majd mindentől; a bokorban megbúvó rágcsálótól, az úton szaladó kiskutyától, a fa tetején cserregő madártól…

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 18-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról