Író-olvasó találkozón: Varró Dániel

Tiszafüred, 2017. október 13. Városi Könyvtár és Információs Központ

Az Országos Könyvtári Napok zárórendezvénye volt a városi könyvtárban, október 13-án, amikor Varró Dániel költő, műfordítóval találkozhattak az érdeklődők. Kora délután a gyerekekkel, majd a felnőttekkel találkozott az irodalmár.

Varró Dániel egy bemutatkozó verset olvasott fel először, amely - nem véletlenül – József Attila: Születésnapomra című költeményének mintájára készült. A jelenlévő irodalomkedvelők – köztük pedagógusok – mosolyogva hallgatták a részben ismerős, játékos rímeket: gügye-ügye, csupa-hupa, Hej, Dani! – nem vagy te már a hajdani.

Varró Dániel válaszolt a ki nem mondott kérdésekre is: meg lehet-e élni abból, hogy valaki költő, illetve miért kezdett el verseket írni. Szóba került első eposz-trilógiája, amely Nyuszika életéről szólt. A műből – rossz fénymásolt formában – ötven példány készült, amit darabonként húsz forintért adott el, s meg volt elégedve azzal, hogyan indult el költői pályája. Később, saját stílusát keresendő, stílusjátékokat, paródiákat írt. Hogyan írta volna meg a Boci, boci tarkát Shakespeare, Balassi Bálint, Apollinaire vagy Arany János. Első kötetének jó volt a fogadtatása, de azt a kritikát is megkapta, hogy gyerekesek a versei. A második kötete ezért gyerekeknek íródott (Túl a Maszat-hegyen). Varró Dániel úgy ítéli meg, hogy a mai napig ez a legsikeresebb könyve. Ezt saját maga (vagy a benne lakozó gyerek?) szórakoztatására írta.

varr1 varr2 varr3 varr4 varr5 varr6

Varró Dániel maga tette fel és válaszolta meg a kérdést: Honnan jön az ihlet? Az ihlettel az a baj, hogy kiszámíthatatlan. Nagy költők rohadt almával, ruhásszekrényben vagy éppen álmukban próbáltak meg jó verseket írni. A költő saját életéről, családjáról is mesélt a közönségnek. Elmondta, hogy amikor az első gyermeke megszületett, akkor kezdett altató és pelenkázó mondókákat írni. Ezek működtek is a mindennapokban. Három gyermeke van, s amikor a Nők Lapja felkérte, elvállalta, hogy ír egy apanaplót, amiben megörökíti a gyerekek fejlődésének, életének mozzanatait.

A jelenlévők kaptak ízelítőt ezekből a történetekből és a hitvesi költészetről is, amiben Varró Dániel sokáig nem tudott továbblépni annál, hogy: „Gyere, babám, dédelgess, nincs ma este BL-meccs”, végül a hitvesi költészet nehézségeit vetette papírra. (A vers hallgatása közben a nagyszerű rímhányó, Romhányi József jutott eszünkbe, akinek rímei, versei hasonló hangulatot, stílust képviselnek.) A költő mosolyogva mesélte, hogy még életében érettségi tétel lett, amiben az a vicces, hogy ő valószínűleg nem tudna ötösre érettségizni saját magából, annyi mindent írtak már róla, ami nem is igaz. Varró Dániel vidám példákat mutatott arra, hogyan értik, magyarázzák bele a versbe azt, ami nincs is benne. Az író-olvasó találkozó végén a költő újabb versek felolvasásával szórakozatta a jelenlévőket.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 18-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról