Foltvarró Fesztivál október 14-19.

Tiszafüred, 2017. október 14. Kovács Pál Művelődési Központ

Október 14-én, délelőtt két foltvarró kiállítás nyílt meg a Kovács Pál Művelődési Központban. A tiszafüredi Vízfolt Klub tagjainak hagyományos, éves bemutatkozása mellett a klub által, a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett foltvarró pályázat eredményhirdetésére és a kézimunkákból összeállított kiállítás megnyitójára is sor került. A rendezvény egyúttal megnyitója volt az október 16-a és 19-e között megrendezett foltvarró napoknak.

Az érdeklődők minden évben örömmel várják a Vízfolt Klub őszi bemutatkozását, hiszen az egész évben elkészült foltvarrásokkal ilyenkor megszínesítik, feldíszítik a művelődési központ nagytermét. A vendégek ezúttal is keresték a látványos, különleges kézimunkákat és a klub ismerős tagjait, de a fesztivál első napja elsősorban a meghirdetett pályázatról szólt.

A terem egyik részében, a központi helyen azok a foltvarrások voltak, amelyeket a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázatra küldtek be a jelentkezők. A terem másik részében helyezték el a Vízfolt Klub tagjai által – az elmúlt hónapokban – készített, új kézimunkákat. Ezek között láttunk a hagyományosnak tekinthető képeket, terítőket, nagyobb takarókat, kötéssel és applikálással készült felsőruházatot és a legkülönfélébb formában és színben készített táskákat. A tablók között nagyon sokan álltak meg Zsák Dezsőné kézimunkái előtt, aki ezúttal is az általa nagyon kedvelt, a fekete és fehér kombinációjával készülő képeket mutatott be. Ez egy nagyon látványos macska-kollekció – mondták a vendégek.

vz10 vz12 vz11 vz18

A rendezvényen megjelenteket először Zám Lajosné, a Kovács Pál Művelődési Központ igazgatója, majd Virág Tibor alpolgármester köszöntötte. Virág Tibor őszintén nyilatkozott arról, hogy zavarban van, hiszen nem tud a selyemmel, szövettel, a tűvel bánni, míg a jelenlévők ezekből az alapanyagokból és eszközzel műalkotásokat készítenek. Azok számára, akik kíváncsiak a foltvarrásra, az október 16-a és 19-e között megrendezett műhelymunkák alkalmával lehetőség nyílik megtanulni, hogyan lesz három-négy alapanyagból egy táska, egy műalkotás. Az alpolgármester elmondta, hogy Tiszafüred Város Önkormányzata – többek között – a helyiség biztosításával is támogatja a helyi foltvarró csoportot. A város által benyújtott pályázatok a művelődési központ energiakorszerűsítését eredményezi, egy másik – még elbírálás alatt álló – projekt a ház befogadóképességét fogja növelni. Virág Tibor további jó munkát kívánt a foltvarróknak, a jelenlévőknek.

A foltvarró pályázat apropója a reformáció 500. évfordulója volt, ezért a kiállítás megnyitására Kiss Ellát, a Szivárvány-ház Fogyatékosok Református Otthona intézményi lelkészét kérték meg. A reformáció világosságot hozott a sötét középkorba – így kezdte előadását a lelkész. Röviden foglalta össze az 1517. év eseményeit és Luther Márton szerzetes tevékenységét, amelynek elindítója a búcsúcédulák árusítása volt. Luther négy legfontosabb tételét idézte, amiket később a reformátorok közül Kálvin is vallott. Kiss Ella utalt a reformáció magyarországi elterjedésére és a 450 évvel ezelőtt megalakult református egyházra. A lelkész asszony összefoglalta a pályázatra érkezett kézimunkák jellemzőit, amelyeken a reformáció jelképei láthatók. A foltvarráshoz gondosan elvégzett munka, kreativitás, szeretet szükséges, és az, hogy végig kell vinni az elkezdett munkafolyamatot.

vz13 vz14 vz16 vz17

A rendezvény következő részében a Harmónia Kamarakórus műsorát hallgatták meg a jelenlévők. Az énekkart Deák Róza vezényelte, zongorán közreműködött Feketéné Barta Adrienn. A műsorban őszi hangulatot és a reformáció eszméjét idéző kórusműveket hallhattunk.

A pályázat eredményhirdetése előtt bemutatták az értékelést végző zsűri tagjait: Törökné Beke Idát, Zsák Dezsőnét és Bojtor Tündét. A zsűri elnöke, Törökné Beke Ida (aki jelenleg a Hámori András Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, eredeti végzettsége: ruhaipari mérnök) is köszöntötte a jelenlévőket. A beküldött és kiállított quilteket (kvilteket) művészi alkotásnak nevezte. Sorolta a kilenc pályamunka jellemzőit, amelyeken volt szövetfestés, batikolás, gépi és kézi varrás, applikálás, tűzés, szegés, vagyis a textilművészet sokféle technikája. Az értékelést követően következett a díjátadás: harmadik helyezést ért el Vincze Lajosné, debreceni foltvarró, a Háromszor szól a kakas című munkájával, második díjat kapott a tiszaföldvári Felber Irén, akit a szatmárcsekei csónakos fejfák ihlettek a kézimunka elkészítésére. Az első helyezettnek járó jutalmat Papp Sándorné vette át, aki úrasztal-terítőt készített. A kiállításon látható foltvarrások közül érdemes még megemlíteni két nagyon látványos munkát: a kunmadarasi Kun-Foltvarró Klub a nagyközség templomát örökítette meg, illetve nagyon hangulatos, szép kézimunka volt a debreceni nagytemplom ábrázolása is. A pályázat kiírója, a Vízfolt Klub egyenként mondott köszönetet és a klub vezetője, Bojtor Tünde ajándékot nyújtott át mindenkinek, aki a pályázaton részt vett.

A foltvarró fesztivál október 16-a és 19-e között az ún. műhelymunkákkal folytatódik, ahol táskát, tárolót, játékot varrhatnak azok, akik szeretnék megtanulni a foltvarrás alapjait.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 18-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról