Előadás a gluténmentes táplálkozásról

Tiszafüred, 2017. október 16. B-épület, Kossuth tér

Az Együtt, Egymásért, Jövőnkért Egyesület egy nagyon érdekes, az egészséges táplálkozással és a gluténérzékenységgel kapcsolatos előadásra várta az érdeklődőket október 16-án, délután. A meghívott étkezési tanácsadó, Kisbakonyi Zoltánné volt, aki a gluténmentes étkezésről tartott elméleti és gyakorlati ismertetőt, bemutatót.

Nagyon sokat hallunk mostanában a gluténmentes táplálkozásról, de igazából azok a személyek vagy családok tájékozottak a témában, akik érintettek ebben az autoimmun betegségben. A glutén (régies nevén: sikér) két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely a búza, a rozs és az árpa magjában található. A gluténérzékenységet különböző nevekkel illetik, ezek közül leggyakoribb a cöliákia és a lisztérzékenység. A gluténérzékenység diétával jól kezelhető.  A gluténmentes diéta egész életre szól, nem szabad abbahagyni, mert a betegség újra pusztítani kezd, akár látványos tünetek nélkül is. Sajnos, gyakran előfordul, hogy az újra elkezdett gluténfogyasztás nem okoz panaszt, ezért a beteg azt hiszi, hogy elmúlt a betegsége. Később esetleg egy rosszindulatú daganat vagy más társult betegség megjelenése jelzi, hogy mégsem így volt. A mai élelmiszeripari állapotok és ételkészítési szokások mellett ez bizony rendkívül nagy figyelmet és állandó tájékozódást igényel.

Az egyesület által felkért előadó, Kisbakonyi Zoltánné Tiszafüredről származik, jelenleg a Jászságban él, ahol – több településen – vezet főzőtanfolyamokat, -klubokat. A főzés és az egészséges táplálkozás a hobbija, ezért igyekszik mindent megtanulni, megismerni, ami a konyhában és a család számára hasznos lehet. Alapelve, hogy olyan ételeket együnk, amelyek egészségesek, tehát a gluténmentes étkezést azok is kipróbálhatják, akik nem lisztérzékenyek. A glutén egy nehezen emészthető fehérjekomplexum, amely emésztési problémákat eredményez, a betegséget csak hosszú vizsgálat eredményeként tudják kiszűrni. Ha egy rövid időre ki tudjuk iktatni a gabonaféléket a táplálkozásunkból, akkor segíthetjük a szervezetünk működését. Ha valaki fogyókúrázni szeretne, akár egy kéthetes – gluténmentes – diéta után eredményesebb lesz a fogyókúrája. A gluténmentes diéta azt jelenti, hogy a búzaliszt helyett köles-, rizs- vagy kukoricalisztet fogyasztunk. Bevásárlóközpontokban érdemes megkeresni, hol vannak a gluténmentes termékek. Nem a nagyon drága mandulalisztet kell megvenni, vannak olcsóbb termékek is. Az előadó figyelmeztetett mindenkit arra, hogy nemcsak egy diéta idején, de mindig érdemes elolvasni, mi található az adott élelmiszerben. Glutén lehet például a kakaóporban vagy a porcukorban is, ugyanis ezeket dúsíthatják, szaporíthatják búzaliszttel. A gabonából erjesztett italokban szintén található glutén. Kisbakonyi Zoltánné nemcsak gluténmentes élelmiszereket, hanem recepteket is hozott magával, amelyeket jó szívvel ajánlott a jelenlévőknek.

glutn2 glutn3 glutn1 glutn4

Az előadás és a beszélgetés közben gyorsan elkészült két gluténmentes étel. Az egyik egy almás palacsinta volt, amelyben – a hagyományos alapanyagok mellett – egy gluténmentes lisztkeverék volt. A másik étel, amely nem tartalmazott cukrot: a közismert kókuszgolyó volt. Ebben a ledarált datolya mellett csak keserű kakaóport használtak, illetve a golyókat kókuszlisztben forgatták meg. Ez az elkészítési mód azt jelentette, hogy az édesség glutén- és cukormentes is lett. Kisbakonyiné Kati – miközben sütötte a palacsintát – többféle főzési tanácsot is adott a jelenlévőknek; hogyan érdemes a gluténmentes lisztet felhasználni különböző ételek elkészítéséhez. Ajánlotta az egyik hetilap mellékletét is, amely a „mentes” ételek készítéséhez kínál recepteket.

A jelenlévők is bekapcsolódtak a beszélgetésbe: ki-ki elmesélte, hogyan készített gluténmentes kenyeret, kukoricalisztben panírozott halat. Volt, aki közben egy finom zsíros kenyérre gondolt, zöldhagymával, de őt megvigasztalták: vásároljon gluténmentes kenyeret és kenjen rá kacsazsírt, így az egészséges lesz. Közben kiderült, hogy az egyesület szekrényeiben, fiókjaiban mindenféle hasznos dolog megtalálható, amire ilyenkor szükség lehet: evőeszköz, merőkanál, tálcák, szalvéta is előkerült a fiókokból. A beszélgetés végén mindenki megkóstolhatta az elkészült, gluténmentes édességeket, és egyöntetű volt a vélemény: nagyon finom volt.

Az Együtt, Egymásért Jövőnkért Egyesület elnöke, Pecze Lászlóné tájékoztatást adott arról, hogy a következő, hasonló témájú foglalkozásra november 10-én, délután három órától kerül majd sor, amikor a laktóz- és koleszterinmentes ételekről hallhatnak az érdeklődők.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 18-ai műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról