Tájékoztató elektromos mopeddel közlekedők részére

Tiszafüred, 2017. október 18. Járóbeteg Szakrendelő, Poroszlói út

A Tiszafüredi Rendőrkapitányság és a Tiszafüreden, a Sanitas Corporis Kft. épületében működő Egészségfejlesztési Iroda szervezésében, ismét megrendezték – október 18-án - azt a tájékoztató fórumot, amelyre elektromos mopeddel közlekedők kaptak meghívást. A hagyományos rendezvény ezúttal az őszi, aktuális közlekedésbiztonsági és az ünnepekhez kapcsolódó, bűnmegelőzési, gyakorlati tudnivalókról szólt.

Rendszeresen ad hírt a Főnix Televízió a Tiszafüredi Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági, bűn- és baleset-megelőzési tevékenységéről, így arról a hagyományos rendezvényről is, amelyet a városban lakó, mozgásukban korlátozott, ezért elektromos mopeddel közlekedők számára hirdetnek meg. A fórum jellegű eseményt a helyi rendőrség munkatársai általában évente két alkalommal, nyár elején és ősszel tartják meg, általános közlekedésbiztonsági és az évszakokhoz, az aktualitásokhoz igazodó közlekedési tanácsokat, több, jól használható szórólapot és eszközt is átadnak a jelenlévők számára.

A szervezésben közreműködők között most is ott volt a Tomajmonostora község által fenntartott, tiszafüredi székhellyel működő egészségfejlesztési iroda is. (Az egészségfejlesztési irodák hálózatát a Széchenyi Terv keretében, az ún. TÁMOP-pályázatok támogatásával hozták létre. A felhívások nyomán 61 egészségfejlesztési iroda jött létre, és kezdte meg működését 2013 és 2014 folyamán. Az irodák létrehozásának alapvető célja a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, valamint az egészségmagatartást befolyásoló szokások, attitűdök javítása volt.) Az iroda munkatársai most is az adminisztrációban, a vendéglátásban segítettek, a fórumon megjelenteket forró teával, süteménnyel kínálták. A tea jól esett mindenkinek, hiszen az előadásra a Járóbeteg Szakrendelő épülete előtt került sor.)

IMG_7885 IMG_7914

A fórumon megjelent 25 tiszafüredi lakost először Potornai Zoltán rendőr alezredes, a Tiszafüredi Rendőrkapitányság rendészeti osztályának vezetője köszöntötte, aki röviden felvázolta, milyen témák kerülnek szóba ezen a délelőttön. Bejelentette azt is, hogy az idén és az elmúlt évben közlekedési baleset, bűncselekmény mopeddel közlekedők sérelmére nem történt. Ennek ellenére, érdemes újra találkoznia a rendőrség szakembereinek és a mopedeseknek, hiszen nem árt átismételni a legfontosabb szabályokat.  Ifjabb doktor Beranek László főorvos a Sanitas Corporis Kft. nevében köszöntötte a jelenlévőket. A főorvos figyelmeztette a közlekedőket, hogy vigyázzanak magukra és egymásra, különösen a közeledő téli, ködös időben.

A találkozó előadója, mint eddig minden alkalommal, Czirbik Csaba rendőr hadnagy, a rendőrség közlekedésrendészeti alosztályának vezetője volt. A jelenlévőket először arra kérte, hogy (mint a család idősebb tagjai), egy-egy családi ünnepen, összejövetelen figyelmeztessék a rokonokat, hogy ne fogyasszanak alkoholt, ha hazafelé gépkocsival akarnak menni, illetve ha másnap reggel autót vezetnek. Szintén kérte a jelenlévőket arra, hogy ők figyeljenek a közlekedőkre, a járművekre, legyenek türelmesek, mert a fiatalabbak idegesek, hajszoltak, nem figyelnek eléggé az utakon. Szintén az idősebbek feladata, hogy beszélgessenek az unokákkal: hogyan használja a kerékpárt, kipihente-e magát, amikor reggel biciklire ül. A rendőr hadnagy elmondta, hogy jövő tavasszal elkezdődik a belváros felújítása, ami megnehezíti majd mindenkinek a dolgát. A bűnmegelőzést szolgálták azok a tanácsok, amelyek az értékek, a táskák, csomagok elhelyezésére vonatkoztak. Fontos figyelmeztetések hangzottak el az előadásban arról, mire vigyázzanak a mopedesek a téli közlekedésben: lámpák és láthatósági mellények használatára, s ne induljanak útnak, ha csak néhány méter a látótávolság. Czirbik Csaba hasznos tanácsokat adott a jelenlévőknek arra is, mire vigyázzanak a közeledő halottak napi megemlékezések során, a közlekedésben, a temetőben, az év végi ünnepek idején a bevásárlások alatt.

Az előadást követően az egészségügyi dolgozók és a jelenlévő rendőrök praktikus ajándékokat osztottak ki a megjelenteknek: fényvisszaverő szalagot, láthatósági mellényeket, kerékpárlámpákat.

Ezt követően került sor arra a közös felvonulásra, amelyet egy rendőrautó vezetett: a mopedesek a Tariczky Endre sétány és az Ady Endre út érintésével a Húszöles úti körforgalomhoz gurultak el, ahol bemutatták, hogyan kell mopeddel (és kerékpárral is!) a gyalogátkelőhelyeken keresztül szabályosan áthaladni ezen a helyen. Itt jól látszott az, hogy a nemrégen kiépült közlekedési csomópont akadálymentesített, tehát a mopedek megállás nélkül haladhattak egymás mögött, megkerülve a körforgalom középponti részét, majd visszatértek a kiindulási helyre, a járóbeteg szakrendelőhöz. Az elektromos mopeddel és elektromos kerékpárral közlekedők számára jövő évben kerül sor a következő közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési tanácsadásra.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 25-ei műsorában láthatják.


 


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról