Konzultáció a Tisza-tavi horgászatról

Tiszafüred, 2017. október 19. Horgászati Központ, Örvényi-morotva

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft október 19-én egy tanácskozásra hívta össze a társaság tulajdonosait, partnereit és a tó mellett működő vállalkozókat. A konzultáció célja az volt, hogy a jelenlévők megbeszéljék, hogyan lehetne a Tisza-tavi horgászatot kiszélesíteni, annak érdekében, hogy az elégedett horgászok tovább vigyék a Tisza-tó jó hírét.

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. az Örvényi-morotvánál található Horgászati Központba hívta meg azokat a szervezeteket, partnereket, akik szintén érintettek és érdekeltek abban, hogy minél több horgász keresse fel a tavat. (Az nem közismert, hogy a társaság a tó körül elhelyezkedő települések tulajdonában áll: tíz települési önkormányzat és a Tisza-tavi Horgász Egyesületek Szövetségének tulajdonában van a kft.) A meghívottak között tehát ott voltak a tulajdonos önkormányzatok képviselői, a horgászatban érintett partnerek, vállalkozók.

Az összegyűlteket Hegedűs Gábor, a kft. ügyvezetője köszöntötte, aki a konzultáció legfontosabb jelszavaként az együttműködést nevezte meg. Röviden értékelte az elmúlt turisztikai szezont, amely előrelépést hozott az érintettek számára. Egy néhány évvel ezelőtti adatot ismertetett Hegedűs Gábor: a horgászat kb. 2 milliárd forintot mozdított meg a tó körül. Az eltelt években ez az összeg egészen biztosan nőtt.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere azt hangsúlyozta, hogy mindannyiunk érdeke, hogy a Tisza-tó térsége fejlődjön. Tiszafüred nemcsak a Tisza-tó fővárosa címet viseli, hanem az ezzel járó feladatokat is viszi a hátán. A város számára eddig a tervezés ideje volt, a 2018-19-es év a megvalósítás időszaka lesz. A polgármester sorolta azokat a tevékenységeket, amelyekkel Tiszafüred a tó népszerűsítéséhez eddig, vagy ezután hozzájárul: marketing munka, a Tisza-tavi bakancslista összeállítása, a szabad strand tervezett, sokoldalú fejlesztése, az épített környezet átalakítása (új piaccsarnok, modern egészségügyi intézmény építése, a templomok felújítása, egy szép főtér kialakítása). Ujvári Imre elmondta, hogy ezen a napon fogadta el a képviselő-testület a jövő évi programtervezetet, amely négy évszakra van hangolva. Sorolta azokat az eseményeket is, amelyek már ennek az évnek a téli programjaihoz tartoznak, mint az először megrendezésre kerülő országos böllér fesztivál.horgsz-hz450

Hegedűs Gábor kihasználta a lehetőséget arra, hogy bejelentse: előző nap fejeződött be egy országos halőri verseny, ahol a Tisza-tavi csapat első helyezést ért el. Vitaindítóként ismertette a tó horgászlátogatottságának adatait, amelyek (2010 után) 8-10 százalékos emelkedést mutattak, majd az utóbbi években stagnálást, illetve lassú csökkenést jeleznek. Az ügyvezető úgy érzi, hogy szakmai alapon, széleskörűen, a nyilvánosság előtt végzik a munkájukat, ennek ellenére a számadatok nem mutatnak növekedést. Hegedűs Gábor összefoglalta azt a széles körű tevékenységet, amit végeznek. Szólt a halőrzésről, a halasításról, a jegyértékesítés megszervezéséről, a kárókatonák-, a sulyom- és a törpeharcsa-gyérítésről, a marketing munkáról, a horgászhelyek karbantartásáról. Hegedűs Gábor őszintén mondta el, hogy elégedetlenek a horgászlátogatottság csökkenése miatt, úgy érzik, hogy nem tudják továbbfejleszteni a Tisza-tavi horgászatot. Tájékoztatást adott arról is, hogy korábban folytatott egy megbeszélést Ábrahám Tamással, a Hableány Hotel és Étterem ügyvezetőjével, ahol valamilyen, a Tisza-tavi horgászoknak szóló kedvezmény bevezetéséről esett szó.

Kücsön Gyula vállalkozó Sarudról érkezett, és saját tapasztalatait, véleményét osztotta meg a jelenlévőkkel: nincs olyan hivatal, szervezet, személy, aki a tó felelőse lenne. Nincs eldöntve, mi lesz a tó jövője. Nincs önálló Tisza-tavi turizmus, ahol szükség van a területre, oda „csapódik”, hol Észak-Magyarországhoz, hol a Hortobágyhoz. Vannak fejlesztések, de nincs koncepció. A Tisza-tó a mai napig nincs kitalálva – mondta Kücsön Gyula -, pedig önmagában képes turisztikai értékké lenni.

Kovrig Zoltán, Abádszalók alpolgármestere egy konkrét javaslattal érkezett. A behúzós horgászatban rejlő lehetőségeket elemezte, amely a társaság számára is jelentős bevételt jelentett 2017 első félévében. Kovrig Zoltán azt tapasztalta, hogy ezek a horgászok sok pénzt költenek, mert a Tisza-tavon megkapják azt az élményt, amire vágynak. Több javaslatot is megfogalmazott: a Tisza-tavi kódex és a Tisza-tavi horgászrend módosítására is szükség lenne. Ezek mellett elmondta, hogy Abádszalókon hogyan közreműködnek a közfoglalkoztatottak a behúzós horgászat résztvevőinek kiszolgálásában.

A tanácskozáson elmondták véleményüket a horgászok, a települési önkormányzatok jelenlévő képviselői is. A konzultáció végén a jelenlévők abban állapodtak meg, hogy egy szélesebb körű, elsősorban a tó körül működő vállalkozók részvételével tartandó megbeszélésre is szükség van.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 25-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról