Kovács Imre és Végh József kiállítása a múzeumban

Tiszafüred, 2017. október 20. Kiss Pál Múzeum

Az 1956-os forradalom tiszafüredi megemlékezéseinek sorába illesztették be a szervezők annak a kiállításnak a megnyitóját, amelyre október 20-án került sor, a Kiss Pál Múzeumban. Az időszaki kiállításon – amely a Mesterek és Alkotók címet kapta - Kovács Imre kovács népi iparművész és Végh József fafaragó mutatkozott be az érdeklődőknek.

Az időszaki kiállításon bemutatkozó két alkotót – Kovács Imrét és Végh Józsefet – a Kiss Pál Múzeum igazgatója, Kovácsné dr. Szigeti Klára mutatta be a jelenlévőknek. Az első köszöntőt Vargáné Balogh Irén alpolgármester mondta, aki sokak véleményét fogalmazta meg: jó néhány éve figyeljük a két alkotó munkásságát és látjuk, láthatjuk azt a fejlődést, amit mesterségükben elértek. Kovács Imre munkásságából azt emelte ki, hogy az országban nagyon sok helyen láthatók az alkotásai. Végh József fafaragóról azt mondta el, hogy a munkához szükséges eszközöket is saját maga készíti. Alpolgármester asszony kívánta a két mesternek, hogy még sokáig tartson ki lelkesedésük, tenniakarásuk, gazdagodjon a város mindkettőjük alkotásaival.

kov10 kov1 kov9 kov11

A kiállítás megnyitására Varga András, nyugalmazott középiskolai igazgatót kérték fel. Varga András véleménye az volt, hogy mindketten mesterségük kiváló képviselői, mesterek az anyag megmunkálásában, ismerik az anyagot, a mesterség technikai fogásait. A Végh József által végzett munkát magányos, intim tevékenységnek nevezte. Munkájának alapja az elkészített rajz - mondta -, amelyeket különféle szerszámokkal alakít, formál. Végh József kihasználja a fa természetes adottságait – például egy göcsörtöt vagy egyéb hibát -, amit beledolgoz az alkotásba. Kovács Imre kovácsmester munkáinak bemutatása előtt Varga András a kovácsolás fogalmát értelmezte. A kovácsolás a vasnak tüzes állapotban történő alakítása. A munkafolyamatban a tűzben felmelegített vasat gyorsan kell alakítani, nincs lehetőség pepecselésre. A Kovács Imre által gyakorolt mesterség az iparművészet egyik ága. Az itt látható termékek egyediek, nem utánozhatók. Varga András felkérte a jelenlévőket a kiállítás megtekintésére.

Mielőtt a vendégek a két mester munkáival megismerkedtek volna, még egy kulturális élménnyel gazdagodtak: a Szőke Tisza Népzenei Együttes egy rövid műsorral járult hozzá a kiállításhoz.

kov12 kov13 kov14 kov2

A gyakorlott múzeumlátogatók már tudják azt, hogy az időszaki kiállításoknak helyet adó három terem közül a legkisebb helyiségben kell kezdeni a szemlélődést, ide helyezik el a tárlat berendezői – mintegy bevezetőként – azokat a munkákat, amelyek a legkorábbi időkből valók, illetve itt találjuk azt a rövid bemutatást, életrajzot, amit illendő tudni a kiállító művészről, mesterekről. Itt olvashattuk el – a megnyitón elhangzottakat kiegészítve -, hogy Kovács Imre néhány évvel ezelőtt kapta meg a kovács népi iparművész címet. Az egykori szerszámkészítő szakmunkás autodidakta módon vált országszerte elismert kováccsá. „A  hamisítatlan kovácsolt vas arról ismerszik meg – olvastuk az életrajzban -, hogy a tömör, nyers idomacélt előbb tűzön izzítják, majd ezt követően az anyagot melegen munkálják meg.” Kovács Imre a klasszikus motívumok mellett saját tervezésű díszítőelemeket is használ. A kiállításra elhozott alkotásai közül az első teremben még az egyszerűbb, kisebb dísztárgyakat láttuk, majd a második helyiségben szembesültünk a monumentálisabb munkáival. A terem fehér falai mellé-elé felállított, ablakra, teraszra, kapura illő, fekete színű kovácsolt vas munkák nagyon látványosak voltak. Jól kivehetőek, megfigyelhetők voltak a szép, hasítással, csavarással, rogyasztással készült minták. Valójában kétféle mértani forma találkozik ezeken a használati és dísztárgyakon: az egyenes és az ívelt, hajlított vonal. A kiállítás legnagyobb és legszebb darabja az az ajtó- vagy kapurács, amelyet – a népművészet számtalan ágában felhasznált – tulipánok díszítettek.

kov3 kov4 kov5 kov7

Végh József szűkszavú életrajzából azt tudtuk meg, hogy a nyugalmazott pedagógus teljesen autodidakta módon, előképzettség nélkül, ösztönösen fogott hozzá a faragáshoz. A képei teljes egészében kézimunkával készülnek, vésőkkel, késekkel. Két éve kezdte el a Tisza-tó madárvilágának faragását, amit szeretne befejezni. Akik ismerik a tanár urat, azok jól tudják, hogy évtizedek óta túravezetőként járja a Tisza-tavat, és a faragásokban az ott szerzett természeti élmények, szépségek már korábban is megjelentek. Végh József munkái közül az első teremben a család történetére utaló képeket néztük meg, a mellette lévő helyiségben a történelmi és egyházi témájú alkotások kaptak helyet. Ajánlunk figyelmükbe ezek közül kettőt: az Utolsó vacsora című faragást, amely az alakok megformálásában, színezésében, az aprólékos kidolgozottságában nyújt művészi élményt. A másik faragás, amit ilyen közelről még nem láthattunk: a Rakamazi turul madár másolata. (A kép megértéséhez kaptunk néhány információt is: a X. századból, a honfoglalás korából származó rakamazi sírlelet egy turul díszítésű hajkorong, ahol a turulmadár két kisebb madarat tart a karmaiban.) Nagyszerű művészi alkotást készített ezzel a faragással Végh József: a terjedelmes fa dombormű minden részlete – a tollak, a testek lágy íve, a madáralakok, a háttér - szépen megmunkált, alaposan kidolgozott. A harmadik kiállítási teremben tekinthetik meg az érdeklődők a Tisza-tó madárvilágát ábrázoló képeket. Akik régebben láttak egy-egy Végh-faragást, azok azt láthatják, hogy egyre inkább háromdimenzióssá válnak az alkotások, az alakok egyre jobban kiemelkednek a háttérből. Megszínesedtek a madarak, hogy látványosabb és életszerűbb legyen az ábrázolás, illetve egyre több helyen jelenik meg a madarak mellett az élővilág egyéb jellegzetessége: a növényvilág vagy a víz hullámai. A részletek aprólékossága azt mutatja, hogy Végh József egyre nagyobb kedvvel, egyre türelmesebben törekszik a tökéletes ábrázolásra, megjelenítésre.

Jó szívvel ajánljuk figyelmükbe Kovács Imre és Végh József alkotásait, amelyek 2018. január 20-áig tekinthetők meg.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 25-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról