Előadás: A forradalom és megtorlás Tiszafüreden és környékén

Tiszafüred, 2017. október 21. Római katolikus plébánia

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójának megemlékezései között szerepelt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége tiszafüredi csoportja által szervezett előadás, október 21-én. A római katolikus plébánián Fodorné Hámori Ágnes helytörténész, nyugalmazott könyvtáros tartott előadást: A forradalom és megtorlás Tiszafüreden és környékén címmel.

Az emlékezésen megjelenteket a KÉSZ tiszafüredi csoportjának vezetője, Sólyomvári György üdvözölte, majd egy mécsest gyújtott meg azoknak az emlékére, akik a 61 évvel ezelőtti események áldozatai, halottai lettek.

Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán című költeménye vezette be Fodorné Hámori Ágnes előadását, aki – mintegy egy órában – nemcsak az 56-os tiszafüredi eseményeket, majd a megtorlást foglalta össze, hanem röviden utalt a környező településeken történtekre is. A helytörténész elmondta, hogy 2006-ban írta meg a Damjanich János Múzeum pályázatára azt a dolgozatot, amely könyvtári dokumentumok és személyes visszaemlékezések felhasználásával készült, és amelyben a térség 56-os eseményeit dolgozta fel.

56.oktber0

Az előadó az előzmények közül azokat emelte ki elsősorban, amelyek az egyház elleni támadást jelentették. Ezt követően az 1956. október 26-án, Tiszafüreden történt eseményeket foglalta össze. Véleménye az volt, hogy Tiszafüreden a forradalomban nem sok minden történt. A közismert Sztálin téri szobordöntésben néhány fiatal vett részt, akiket a gépállomás dolgozói segítettek. A következő napon, október 27-én történt meg az a felvonulás, amelyben a helyi nagyüzem, a gépállomás dolgozói és a helyi gimnázium diákjai is jelen voltak. A résztvevők először a 48-as emlékművet koszorúzták meg, majd az első világháborús emlékműhöz vonultak. Az itt jelenlévő, feldühödött emberek elől tanárok és Keller László prépost mentette meg a hatalmat képviselő adóvégrehajtót. A helyi forradalmi tanács elnökévé Csontos Istvánt (egy közismert, gazdálkodó família tagját) választották, aki elsősorban a község rendjére vigyázott. Tiszaörvényen a tanácsházán, a templomban és az iskolában zajlottak események: a helyiek kitűzték a nemzeti zászlót, fellángolt a vita az ún. Papföld ügyében, visszaállították az egyházi iskola működését. Tiszafüreden és a környéken nem történtek nagy dolgok a forradalom idején, a megtorlások azonban nem maradtak el. Ezek a megveretések, büntetések nem álltak arányban a tettekkel. Két halálos áldozatról emlékezett meg Fodorné Hámori Ágnes: Csesznok Istvánról és Angyal Erzsébetről. Ezután sorba vette az 56-os események néhány jelentős szereplőjét. Csontos Istvánt 57 nagypéntekén verték meg, másfél évet volt börtönben, ahonnan betegen tért haza. Monoki Árpád három év börtönt kapott, szintén másfél év múlva szabadult. Varga Ferenc, a gimnázium alapító-igazgatója a per 12. rendű vádlottja volt, hazatérve lemondatták igazgatói tisztségéről. 1962-ben rehabilitálták. Az előadó említette azoknak a református lelkészeknek és katolikus plébánosoknak a nevét, akik ebben az időben a térségben szolgáltak. A tiszaörvényi Herbay Dezsőt, akit a tanácsházán vertek meg, úgy, hogy csak botorkálva jutott át a templomba. A helyi eseményekben való részvételért, az 56-os helytállásért 1991. október 23-án, négyen részesültek elismerésben Süveges Miklós, Szövetes Lajos, Szombati Árpád és Monoki Árpád, akik az 1956-os emlékérmet kapták meg Göncz Árpád köztársasági elnöktől.

56.november1.0

Az előadó munkáját Sólyomvári György, majd Vargáné Balogh Irén alpolgármester köszönte meg. Alpolgármester asszony összefoglalta, hogy Tiszafüred Város Önkormányzata milyen események szervezésével segíti a közös emlékezést, majd reményét fejezte ki, hogy – ilyen események kapcsán is – minél többen megismerik majd ezt a korszakot.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 25-ei műsorában láthatják.


 

 

Kapcsolódó cikkeink

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról