Jónás Zoltán előadóestje: Az ének megmarad

Tisszafüred, 2017. október 26. Városi Könyvtár és Információs Központ

Az ének megmarad címmel egy irodalmi délutánra várta az érdeklődőket a városi könyvtár, október 26-án. Az előadásban a Hetek költőnemzedékének munkásságát, verseit mutatta be Jónás Zoltán, valamint Majoros Nikolett és Majoros Roland.

A versekkel és hangulatos gitármuzsikával teli délután bevezetőjében megtudtuk, hogy Jónás Zoltán már nem először jár Tiszafüreden, de a jelenlévők számára ő és társai mégis ismeretlenek voltak. Jónás Zoltánt előadóművészként mutatták be a jelenlévőknek, de ennél többet is érdemes róla megtudni. 1970-ben az egri tanárképző főiskolán, 1977-ben a debreceni egyetemen szerzett diplomát, könyvtári, színházesztétikai, újságírói tanulmányokat folytatott. Előadóművészi működési engedélyt 1976-ban kapott. 25 éve folyamatosan jelen van a televíziós műfajokban dokumentumfilmjeivel, portréfilmekkel. Közel harminc éve foglalkozik irodalmi műsorok, pályázatok szerkesztésével, rendezésével, kötetek szerkesztésével. Jónás Zoltán magáról ezt írja:„Szeretem a verset tömörségéért, lényegre töréséért, de leginkább, azt hiszem, ezért a szép magyar nyelvért; ritmusáért, dallamáért, játékáért”.

A kíséretében lévő két fiatalról – Majoros Nikolettről és Majoros Rolandról - nem sokat tudtunk meg: a műsorban énekkel, gitárral közreműködtek, visszafogott, szép előadással szolgálták ki Jónás Zoltánt és a verseket.

hetek2 hetek1 hetek5 hetek3

Szintén hiányosak voltak ismereteink az ún. Hetek költőnemzedékről. Jónás Zoltán röviden bemutatta a hét költőből álló csoportot. A költői közösség első kötetének címét választotta a műsor élére: Az ének megmarad. A csoport tagjai között ott van, illetve volt: Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Kalász László, Raffai Sarolta, Ratkó József, Serfőző Simon. Az előadóművész a csoport több tagjával dolgozott együtt, megtiszteltetés volt számára, hogy kitüntették barátságukkal. Kiemelte a költők közül Serfőző Simont, akinek 75. születésnapjára ajánlja az összeállítást. Jónás Zoltán elmondta azt is, hogy létezik egy komoly tanulmány Jánosi Zoltántól, aki ezt írta a Hetekről: A hatvanas-hetvenes évek Kádár-rendszerében „született művek közéleti, politikai tartalma már nem a rendszer javítgatására, reformálgatására irányult, hanem az európai civilizációval szembenálló és a nemzetellenes vonásainak leleplezésére: vagyis a teljes hatalmi konstrukció bírálatára… A Hetek közös indulása 1967-re tehető, a miskolci Napjaink és a budapesti Új Írás folyóiratok körül fellépő fiatal szerzők ekkortájt csoportosultak lazább alkotói közösségbe.” Jónás Zoltán hat csokorba kötötte az általa kiválasztott verseket: hangulatokat, érzéseket, tájakat, a magyarság örökségét, a fájdalom és a halál képeit, a múlt és a jelen kritikáját fogalmazták meg az elhangzott költemények, majd a műsor végén István imáját hallhattuk, Ratkó József tollából.

Az eltelt egy óra nem volt egy szórakoztató időtöltés. A jelenlévők közül csaknem mindenki átélte az utóbbi 40 év történéseit, értette – vagy lehet, hogy csak érezte – a ma már történelemnek tekinthető korban vagy éppen napjainkban megszületett súlyos gondolatokat. Töprengésre késztettek a sorok, amelyek a magyarságról szóltak: „Mi mindenütt idegenek voltunk és vagyunk… Mindenütt hagytunk egy jelet (leginkább sírokat)… Országhatárral körülvett tanya a miénk… ahol csak a hallgatást hallani.. és ahol minek születnének gyermekek, legalább nem látjuk belefásulni őket a sorsukba…

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv november 1-jei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról