Emlékezés 1956. november 4-ére

Tiszafüred, 2017. november 5. Kálvin Közösségi Ház, Kiss Pál tér

A Tiszafüredi Református Egyházközség november 5-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 61. évfordulója alkalmából, közös megemlékezést szervezett a Kálvin Közösségi Házban. Az istentisztelet után a jelenlévők égő mécseseket helyeztek el a Kiss Pál téren lévő, új, 1956-os emlékműnél.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 61. évfordulója, a nemzeti gyásznap alkalmából került sor az ünnepi megemlékezésre, amelyet a Tiszafüredi Református Egyházközség Kálvin Közösségi Házában tartottak meg. Az istentisztelet Szabóné Varkoly Zsuzsanna nagytiszteletű asszony szolgálata volt.Reformtus1

Kegyelem néktek és békesség – e szavakkal kezdte meg a prédikációt a lelkipásztor, majd dicsérettel és közös imával folytatódott a szertartás. Nagytiszteletű asszony Isten igéjét János evangéliumának 20. fejezetéből olvasta fel. Magdalai Mária életéből idézte azt az eseményt, amikor Jézus anyja tanúja volt a feltámadásnak. Mária elment Jézus ideiglenes sírjához, ahol a sírboltban csak két fehér ruhás angyalt talált, majd Jézussal találkozott, aki a nevén szólította. Az elmúlt napokban sokan tettek úgy, mint Magdalai Mária, vagyis felkeresték a temetőben szeretteik sírját, virágokat helyeztek el a sírhanton, és könnyes szemekkel álltak a sír mellett. Isten több módon szólít meg bennünket, hogy elmondja, nem hagyott magadra. Életünk fordulópontja, ha személyesen találkozunk a megfeszített Jézussal, aki az életünk formálója, vezetője – mondta a lelkész. Engedelmeskedni, alázatosnak lenni nem könnyű, de ezt megtanulhatjuk az Úr Jézustól. Nagytiszteletű asszony utalt az 1956. november 4-ei eseményekre, ahol biztosan sokan voltak, akik zokogtak, akik elveszítették reményüket. Tanuljunk elődeink hibáiból: segítséget nem várhatunk csak felülről, a mindenható Istentől.

Az istentisztelet a jelenlévők közös imádságával és a Himnusz hangjaival fejeződött be.

Ezután a jelenlévők égő gyertyákkal vonultak át a Kiss Pál térre, ahol egyenként helyezték el a kis mécseseket az október 23-ai koszorúk mellé. A kis csoport ezt követően imával és főhajtással tisztelgett 1956 áldozatai előtt.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv november 8-ai műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról