Anna Frank-kiállítás a gimnáziumban

Tiszafüred, 2017. november 8. Kossuth Lajos Gimnázium

Az lehetek, aki vagyok címmel nyílt meg - november 8-án, a Kossuth Lajos Gimnáziumban - az Anna Frank életét bemutató kiállítás, melyet az iskola diákjai mutattak, mutatnak be az érdeklődőknek. A kiállítás a gimnázium nagyelőadójában, hétköznaponként, ingyenesen tekinthető meg, november 30-áig.

A kiállítás-megnyitó elején dr. Pásztorné dr. Vass Anikó, a gimnázium igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a tárlat anyaga az amszterdami Anna Frank Házból érkezett. Igazgató asszony a kiállítás legfontosabb mondanivalójára hívta fel a figyelmet: a történelem öröksége, hogy ma is jelen van életünkben a diszkrimináció, az elszigetelés, ezért érezték fontosnak, hogy a tanulók megismerkedjenek a II. világháború eseményeivel.Anna1

(A kiállítás 2015. szeptember 6-án, a Tiszafüredi Menóra Alapítvány szervezésében már járt Tiszafüreden. Akkor, a Kovács Pál Művelődési Központban ismertették Anna Frank és családjának életét, a rejtekhelyen eltöltött éveket, haláluk körülményeit. A holokauszt borzalmait egyedül az édesapa, Otto Frank élte túl, akihez a háború után került vissza kislánya naplója. Az édesapa – miután le akarták bontani azt a házat, amelyben a rejtekhely volt – megvásárolta azt, és létrehozta benne az Anna Frank Házat, majd az azt működtető alapítványt.) 

A kiállítást Oláhné Kürtösi Ágnes tanárnő ajánlotta a diákok figyelmébe, aki azt mondta el, hogy a vándorkiállítás komoly, fajsúlyos darabját, szégyenfoltját mutatja be a történelemnek. Anna Frank 13 éves volt, amikor elkezdte írni a naplót, egy emeletes ház hátsó traktusában. A tanárnő is elmondta, hogy a tablók nagyobb része ugyan Anna Frankról szól, de egy negyede arra figyelmeztet, hogyan közösítjük ki, szóljuk meg azokat, akiknek társadalmi helyzete, bőrszíne nem olyan, mint a miénk.

Az eseményen jelenlévők számára Cseh Krisztina, a 9.a osztály tanulója mutatta be a tárlatot, Anna Frank és családjának életét, valamint a korabeli, európai eseményeket.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv november 15-ei műsorában láthatják.


 

 

 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról