Bírósági hírek: Felfüggesztett börtönbüntetés a futballdrukkernek

Ellopott és eladott egy háztetőt, közérdekű munkára ítélték

A Szolnoki Törvényszék 2017. november 9-én lényegét tekintve helybenhagyta a Mezőtúri Járásbíróság azon ítéletét, melyben a bíróság szabálysértési értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége miatt 120 óra fizikai munkakörben ledolgozandó közérdekű munkára ítélte azt a 27 éves férfit, aki a tulajdonos engedélye nélkül lebontotta és eladta egy mezőtúri családi ház melléképületének tetőszerkezetét. A férfit, aki a korábbi tetőt alkotó tíz szarufáért és mintegy kettőszáz cserépért cserébe mindössze 5.000 Ft-ot kapott, az általa a tulajdonosnak okozott 36.000 Ft kár megtérítésére is kötelezte a bíróság. Az ítélet jogerős.

Szolnok, 2017. november 20.

a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a labdarúgó mérkőzésen az ellenfél edzőjét bántalmazó futballdrukkert

A Szolnoki Járásbíróság 2017. november 6-án meghozott, aznap jogerős ítéletében nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek és 8 hónap – végrehajtásában 1 év 6 hónapi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a 34 éves férfit, aki a 2017. szeptember 2-án délután Tiszapüspökiben megrendezett Tiszapüspöki FC-Jászboldogházi SE megyei másodosztályú labdarúgó mérkőzésen egy alkalommal ököllel arcon ütötte a jászboldogházi futballcsapat edzőjét.

A tréner a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló fejsérülést szenvedett, de emiatt nem kérte a mérkőzésen nézőként részt vevő drukker felelősségre vonását. A férfi cselekménye azonban enélkül is bűncselekménynek minősült. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, garázdaságot követ el, amit a törvény szigorúbban rendel büntetni, ha azt, mint jelen esetben, nyilvános rendezvényen követik el.

Szolnok, 2017. november 14.

a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

Első fokon másfél év börtönre ítélték a vasúti váróteremben alvó férfi kifosztóját

A Karcagi Járásbíróság 2017. november 8-án meghozott ítéletében kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek és mint többszörös visszaesőt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a középkorú férfit, aki a nem jogerős ítélet szerint 2017. október 9-én éjjel a karcagi MÁV Vasútállomás várótermében kifosztott egy alvó férfit.

Az ítélet szerint az áldozat a váróterem egyik padján aludt. Alvás közben a zsebéből kiesett és közvetlenül mellette, a földön hevert mobiltelefonja, amit a 22 óra 30 perc és éjfél közötti időben a  váróterembe érkező vádlott meglátott, felvett és hazavitt. Meg akarta tartani a készüléket, de a rendőrök lefoglalták tőle és visszaadták azt pórul járt tulajdonosának. Az elsőfokú bíróság kifosztás bűntettében találta bűnösnek a férfit. Ezen bűncselekményt a hatályos jogszabályok szerint más esetek mellett az követi el, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett védekezésre képtelen személytől vesz el. A kifosztást a törvény alapesetben egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész a kiszabott büntetés súlyosításáért, míg a vádlott és védője annak enyhítéséért jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

Szolnok, 2017. november 15.

a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Megnyílt a Vackor Varroda: Háry János című kiállítása
2. A katolikus iskola diákjainak Márton-napi műsora
3. Márton-napi mulatság a Háromkirályok Óvodában
4. Juhász Viktória mond mesét
5. Szolnok Televízió: a Megyei Tükör októberi adása
6. Anna Frank élete a gimnáziumban
7. Asztalitenisz: TASE-Kováts DSE 10:8
8. Autó-Füred városi asztalitenisz bajnokság
9. Foci: TVSE-Nyírbátor 2:1
10.A Kossuth Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége

Aktuális (2017. november 15.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon    

Képek a Tisza-tóról