Kápolnaszentelés a katolikus iskolában

Tiszafüred, 2017. november 16. Szent Imre Katolikus Általános Iskola

Kápolnaszentelési szentmisét tartottak a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában november 16-án, délután. A szentmisét celebrálta, illetve épület legfelső szintjén kialakított kápolna és könyvtárterem megáldását Juhász Ferenc atya, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke végezte.

Gondos előkészítő, szervező munka előzte meg a szentmisét: azért, hogy akik számára nem lesz elegendő hely a kicsi kápolnában, azok is részesei lehessenek a szentmisének és az áldásnak. A kápolnával szomszédos könyvtárteremben és a főépület aulájában is készítettek helyet és lehetőséget, hogy minél többen követhessék az ünnepi eseményeket. A rendezvényre meghívottak között ott volt: Ternyák Csaba egri érsek képviseletében, Juhász Ferenc atya, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke, dr. Michael Ling, a Tiszafüredi Római Katolikus Egyházközség régi patrónusa és Tiszafüred város képviseletében, Ujvári Imre polgármester is.

A szentmise elején Baranyák Béla atya üdvözölte a jelenlévőket, aki a kápolnáról elmondta, hogy ez egy találkozási hely, ahol az emberek Istennel találkoznak. Sok ember imája és adománya kellett ahhoz, hogy a szándék megtestesüljön. A kápolnát (majd a szertartás végén a könyvtártermet) Juhász Ferenc atya áldotta meg. Megáldotta a kápolna épületét, a szertartás keretében használt bútorzatot és eszközöket. Kérte az Úristent, hogy áldásával szentelje meg a hajlékot, a tárgyakat, az eszközöket.

Az áldást követően a katolikus gyermekkórus énekével kezdődött meg a szentmise. Az evangélium Szent Lukács könyvéből hangzott fel, majd Ferenc atya emlékezett azokra az évekre, amikor megkezdődött a katolikus iskola létrehozása. Amikor felépül egy családi ház, akkor a fiatalok úgy gondolják, hogy már csak egy gyermek hiányzik az életükből. Hasonló ez a mai nap is – mondta az atya -, 2011-ben elkezdődött az élet a katolikus iskolában, azóta folyik itt a tanítás, de egyvalami hiányzott még: a kápolna. A kápolna, ahová be lehet ülni, lehet Isten segítségét kérni. Itt a lelkünkben is megkapjuk azt a csendet, amire a legnagyobb szükségünk van. Ennek a kápolnának az a szerepe, hogy aki itt van, érezze, hogy jó az egyház közösségébe tartozni.

A jelenlévők közösen imádkoztak azért, hogy legyen áldás e hajlékon, ahol imádkozik majd Isten szent népe. Ezután a szent áldozás szertartása következett. A hely adottságaiból adódóan, nem a hívek járultak az oltár elé, hanem Ferenc atya járt körbe a kis kápolnában.

Az áldozást követően Baranyák Béla atya szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy egy jelentős adomány segítségével megújult az iskolai könyvtár, amelyre szintén kérik Isten áldását. Az építkezés befejezését követően arra kérték az iskola tanulóit, tegyenek javaslatot arra, ki legyen a kápolna védőszentje. A gyerekek a két fatimai látnokot – Jacintát és Ferencet választották, akiket nemrégiben szentté avattak. Így került a kápolna egyik falára kettőjük képe.

A fatimai látomásra az iskola három diákja emlékezett.

Az irodalmi összeállítás után dr. Kristonné Kiss Klára, az intézmény igazgatója szólt arról, hogy öt esztendő kitartó munkájának eredménye az, hogy ma kápolnaszentelő szentmisére került sor. 1869 óta erős gyökér tartja ezt az iskolát, és ezen a fán egy új hajtás jelent meg, ez a kápolna. Köszönet és hála a gondoskodó lelkeknek, köztük dr. ifjabb Beranek Lászlónak, aki szívügyének tekintette az iskola fejlesztését.

Beranek László főorvos hangsúlyozta, hogy a tudomány és a hit együtt igazán hatékony. A könyvtár az iskola esze, a kápolna a lelke. Beranek László elmondta, hogy milyen hatalmas tudástár, adatállomány áll a pedagógusok és a tanulók rendelkezésére, nulláról hozták létre a keresztény könyvállományt, illetve bővült az angol és német nyelvű szakirodalom. Mindez az iskola mögött álló keresztény családok összefogásával valósult meg. A főorvos több feladatot is megfogalmazott a közösség számára, melyek között elsődlegesnek tartja, hogy egységesek legyenek a hitben és a szeretetben, és egy közös, nagy keresztény család tagjai legyenek, akik egymás támaszai.

Ezt követően Juhász Ferenc atya megáldotta a könyvtárat is, majd a befejező áldás és a záróének hangzott fel.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv november 22-ei műsorában láthatják.


Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról