Csipkecsodák a református óvodában

Tiszafüred, 2017. november 29. Bán Zsigmond Református Óvoda

November 29-én egy csipkekiállítás nyílt meg a Bán Zsigmond Református Óvodában. A megnyitó ünnepségen jelen voltak a csipkék tulajdonosai is: a Tiszafüredi Református Egyházközségben működő nőszövetség négy tagja, akik az óvodában látható csipkecsodákat készítették.

A református óvoda vezetője, Fegyvernekiné Varga Erzsébet köszöntötte a jelenlévő felnőtteket és gyerekeket, aki elmondta, hogy a galéria őszi kiállítása mindig valamilyen mesterséggel, kézművességgel kapcsolatos. A megnyíló kiállítás négy ügyes kezű asszonynak, a helyi református nőszövetség tagjainak csipkecsodáit mutatja be.

Nagytiszteletű Szabó Konrád Sándor egy rövid áhítat keretében mesélt és beszélgetett az óvodásokkal. Pál apostolnak a korinthosiakhoz írt leveléből idézett: Akár esztek, akár isztok…mindent Isten dicsőségére tegyetek. A lelkipásztor saját gyermekkorából idézett fel emlékeket, és egy kis, keresztszemes terítőt is megmutatott az óvodásoknak, amit nagymamája készített. Az én nagymamán – mondta a lelkipásztor - ezekkel az apró öltésekkel dicsőítette Istent.

A csipkekészítők közül Csordás Eszter vállalta, hogy mesél a gyerekeknek a horgolás történetéről és saját munkájáról. Elmondta, hogy őt a nagymamája tanította meg horgolni. A csipkekészítéshez használt tűt először fából, mostanában fémből készítik, és egy kis kampó van a végén. A különböző vastagságú fonalakhoz különböző tűket használnak. Horgolással lehet terítőket, ruhadíszt, ékszereket is készíteni. Ezután a csipkekészítő nénik mesélték el, hogy az iskolában, esetleg a nagymamától tanultak meg csipkét horgolni.

Az óvodások őszi versekkel köszönték meg a vendégek látogatását és azt, hogy elhozták nekik a szép kézimunkákat.

Az óvó nénik ezt követően egyenként kísérték el a csoportokat a folyosón elhelyezett kiállítás megtekintésére. Azok a gyerekek, akik a teremben maradtak, közelről is megnézhették, mit jelent a horgolás, hogyan fogja meg Eszter néni a tűket, hogyan kapaszkodnak a fonalak egymásba és hogyan alakul ki szép lassan egy minta. Az óvoda bejárati folyosóján elhelyezett kiállításon négy alkotó kézimunkáit láthattuk: Csordás Eszter, Horváth Istvánné, Kálmán Imréné és Katona Béláné hozta el saját csipkéit a gyerekeknek. A horgolást a szakkönyvek csomó nélküli, egyszálas fonásnak nevezik, ahol a fonalat horgolótű segítségével hurkolják össze, igen változatos módon és sokféle minta szerint. A horgolás újkeletű a magyar népművészetben, sok esetben a rececsipke helyébe került; helyi eredete minden esetben visszavezethető egy-egy papné vagy tanítónő kezdeményezésére. A XIX. század nyolcvanas-kilencvenes éveitől kezdve találkozunk ezzel a kézimunkával. A tiszafüredi és a környékbeli asszonyok közül sokan foglalkoztak otthoni kézimunkával, hiszen a térségben, asszonyok számára, a téli időszakban, nem volt munkahely. Több helyen hallottuk már azt, hogy ügyes kezű asszonyok bedolgozóként hímeztek, varrtak, horgoltak, a Karcagi Háziipari Szövetkezet számára. Az óvodások számára is érdekes, látványos volt a csipkék kiállítása, de ezt a munkát igazából a felnőttek tudják értékelni. A horgolást végzők végtelen türelme szükséges ahhoz, hogy óráról órára, napról napra egy-egy kicsivel gyarapodjon, növekedjen a kézimunka. A horgolásnak egyetlen előnye van, hogy bármikor le lehet tenni, abba lehet hagyni, egy kézimunkás kosárba vagy dobozba bele lehet tenni, azután lehet folytatni a munkát, amikor az idő azt megengedi. Azt hallottuk a megnyitóban is, hogy minél vékonyabb fonalból készül egy-egy terítő, annál szebb lesz a mintája, de annál lassabban készül el. A technikából adódóan, a horgolt csipkék általában szimmetrikus mintát alkotnak és kör alakúak, de láttunk itt különleges formájú, négyszögletes, ovális és aszimmetrikus darabokat is. Ahogyan az utóbbi időben ismét divatba jöttek az ún. nagypolgári lakásokban használt, sötét, nehéz, szépen megmunkált bútorok (melyeknek elengedhetetlen díszítő eleme volt a ráhelyezett világos színű csipketerítő), ugyanúgy keresik sokan, ma is, a horgolt csipkéket, a lakásuk díszítésére.

Azok az anyukák, apukák, akik mindennap hozzák-viszik a gyermeküket az óvodába, biztosan megállnak egy percre, hogy megnézzék ezeket a szép kézimunkákat.

Az  eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv december 6-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról