Adventi kézműves délután a Cseperedő Óvodában

Tiszafüred, 2017. december 2. Tiszafüredi Óvodák Cseperedő Tagóvodája

A Tiszafüredi Óvodák Cseperedő Tagóvodája – december 2-án – adventi kézműves délutánra várta a gyerekeket és a családokat. A délután folyamán nemcsak a jelenlévők készítettek maguknak dísz- vagy ajándéktárgyakat, hanem a karácsonyi vásárban szép portékák között lehetett válogatni, vásárolni.

Már az óvoda kisgalériájában ünnepi hangulat fogadta a kézműves délutánra érkezőket. A Vackor Varroda angyalkái költöztek ide, hogy örömet szerezzenek mindenkinek, aki éppen erre jár. Az angyalkák mellé az óvó nénik elkészítettek egy kisebb karácsonyfát is, hogy jelezzék a gyerekeknek, elérkezett az advent, és megkezdődött a karácsonyi készülődés ebben az óvodában is.

A rendezvény meghívójában most is azt olvastuk, hogy a délután az Egy szív, két kéz, száz ötlet programsorozat keretében valósul meg. Muliter Szilvia vezető óvónő mesélte el, hogy ez a program még a régi, Bajcsy úti óvodában indult el (több mint tíz évvel ezelőtt), ahol létrehozták a Bajcsy Úti Csimotákért Alapítványt. Az alapítvány – sok más, óvodai vagy iskolai szervezethez hasonlóan – igyekezett és a mai napig dolgozik azon, hogy többféle forrásból pénzt gyűjtögessen. Céljuk az, hogy az intézményi költségvetés nagyon szűkös lehetőségeit kiegészítsék, és ezekből a pénzeszközökből óvodai játékok, eszközök vásárlását, esetleg programokat támogassanak. Ezúttal is a Cseperedő Óvoda alapítványa segítette, hogy ezen a délutánon az óvó nénik mindenféle érdekes papírral, ragasztóval, anyagokkal rakták tele az asztalokat.

csep7 csep1 csep2 csep3 csep4 csep5

Az érkező kicsik és nagyok kedvükre válogathattak a felkínált lehetőségek közül: melyik játék vagy karácsonyi dísz elkészítéséhez fognak hozzá. A rendezvény nevében is viselte az advent szót, tehát egyértelműen ünnepi készülődésről szólt a kézműves délután. Az adventi koszorú elkészítése éppen illeszkedett a naptárhoz, hiszen másnap, december 3-án lehetett meggyújtani az első gyertyát az ünnepváró, otthoni koszorúkon. A hógömb és a karácsonyfa a december 24-én kezdődő ünnepet idézte, míg a vidám kéményseprő, lóherés, fekete kalapjával már a szilveszterre készült. Az egyik asztalnál – ahol megálltunk nézelődni – éppen karácsonyfát készítettek a vendégek. Sokféle formáját láttuk már ennek az ünnepi jelképnek. Itt, ebből az alkalomból, zöld papírcsíkokból, színes, öntapadós matricákból állították össze a kis képet, amit akár falra is lehetett akasztani, de lehetett belőle ajtódísz vagy egy értékes, saját kézzel készített képeslap is. A terem másik részében hógömbök készültek. Az alapanyag – ebben az esetben – az ismerős hungarocell volt, amit hál’Istennek készen vásároltak meg, nem kellett a gömbformát a jelenlévőknek elkészíteni. (Az idősebbeknek biztosan vannak régi emlékei arról, mi történik, ha a hungarocellt otthon próbáljuk meg késsel vagy egyéb eszközzel elvágni vagy faragni.) A hógömb úgy készült, hogy a teljes formát be kellett kenni ragasztóval, majd a legkülönbözőbb anyagokkal – csillogó szalagokkal, fonalakkal, kis képecskékkel – fel kellett díszíteni. Nagyon látványos, és a célnak megfelelően, könnyű díszek készültek el így, amit majd szenteste előtt az otthoni karácsonyfára lehet elhelyezni.

A Napsugár csoportban azt láttuk – a szekrényeken –, hogy már egy seregnyi Mikulás érkezett meg a gyerekekhez, akiknek papírtányérokból, óriási szakállakat ragasztottak a gyerekek. Ebben a kézműves műhelyben készült az adventi koszorú. Az óvó nénik ötletességét ezúttal is dicsérni tudjuk: papírtálcából és zöld papírcsíkokból lett a koszorú alapja, majd egy kis hajtogatással és színezéssel egy gyertya is került rá. Ez viszonylag könnyű munka volt, hiszen itt is előkészítettek minden szükséges anyagot. A fenyőágakat jelképező zöld papírcsíkokat türelmesen, szépen egymás mellé és az alapra kellett ragasztgatni, a gyertya felhelyezése már csak apróság volt. Ugyanitt találkoztunk néhány vidám kéményseprővel is, akik nagyjából nyolc-tíz centiméteresre nőttek. A kis bábú alapanyaga a szintén százféle dologra felhasználható tojástartó egyik darabja volt, amit – legelőször – feketére kellett festeni. (Ha valaki, errefelé, fekete ujjú apukával találkozott, az biztosan az óvodában járt, ott kente össze magát a festékkel.) Utána következett a fejnek szolgáló gömb felragasztása, és máris kész volt az emberke. A kezek, a kalap, a sál, a létra elhelyezése és az arc kifestése már gyerekjáték volt. Egy kicsit ugyan várni kellett, míg a festék megszáradt, de addig lehetett másféle játékot keresni.

Az  eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv december 6-ai műsorában láthatják.


 

Adásunk tartalomjegyzéke

1. Ujvári Imre polgármester tájékoztatója
2. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság ajándékai, jótanácsai
3. Télapó járt a református óvodában
4. A Tiszafüredi Óvodák Mikulás-napi ünnepsége
5. Szent Miklós püspök élete a katolikus iskolában
6. Adventi ajándékozás a Deák téren
7. Köszönetet mondtak a véradóknak
8. Új angol nyelvi szaktanterem a református iskolában
9. Felvételek a Nyugdíjas Expóról
10.Esti mesét mond: Teróczki Máté
11.Mesetár 3. rész
12. Bemutatkozik a Kossuth Lajos Általános Iskola
13. VIII. Mazsorett Gála 1. rész

Aktuális (2017. december 13.) és korábbi adásainkat megtalálják Youtube-csatornánkon   

########################

Kiss_Pl_tr

Tiszafüred, Kiss Pál tér

2017. december


 

Képek a Tisza-tóról